Basur Kanamasının Nedenleri

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 8 Nisan 2021 • Yorumlar:

Makattan kan gelmesi şikâyeti basur hastalığında kişileri korkutan belirtilerden biridir. Hemoroid (Basur) hastalığının ilerlemesi durumu yanında pek çok şikâyeti getirmektedir. Basur hastalığının en sık karşılaşılan belirtilerinden olan tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında dışkıdan kan gelmesi belirtisi elbette ki yalnızca hemoroid hastalığında görülmemektedir. Makat hastalıklarının ortak belirtileri arasında yer alan makat kanaması şikâyetinin altında yatan nedeni detaylı bir muayenenin ardından bilebilmek mümkündür. Sadece iç hemoroid, fissür gibi hastalıklar değil birtakım kanser türlerinin de anüste kanama görülmesine neden olabildiği bilinmektedir. Dolayısıyla kesin bir tanı konulabilmesi için şikâyetle karşılaşılmasının ardından en kısa süre içerisinde Proktoloji alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Basur Kanaması Hastalığın Hangi Aşamasında Görülür?

Basur kanaması tehlikeli midir? Genellikle kabızlık, tuvalette ıkınma hareketi yapma, ağırlık kaldırma ya da aşırı kilo problemi yaşamak nedeniyle görülen hemoroid hastalığında ihmalkâr davranılır ve tedavi ertelenirse hastalık ilerleme gösterdiğinden makattan kan gelmesi belirtisi de artış gösterecektir. Bu durum bazı hastalarda aşırı kan kaybına bağlı kansızlık riskini de getirebilir. 4 evreden oluşan hemoroid hastalığının 2. Evresinden itibaren meme oluşumu gözlenmektedir. Sürekli dışkı ile temas halinde olan hemoroid memesi sonucunda kanama şikâyeti oluşur. Tahriş olmuş iç hemoroid veya dış hemoroid memesinin içerisinden sızan bu kanama tuvalet sırasında ya da sonrasında peçeteye damlama şeklinde fark edilmektedir.

Makattan kan gelmesi ve karın şişmesi durumu kabızlığa bağlı olarak tuvalet esnasında hemoroid memelerinin sert dışkı ile teması sonucunda zedelenmesi ile görülebilmektedir. Vücudun her bölgesinde olduğu gibi makat bölgesinde meydana gelen bu gibi kanamalar da iyi birer belirti değildir. Hemoroid kanaması dâhil olmak üzere bir yara ya da darbe nedeniyle ortaya çıkan kanama az ya da çok da olsa kişinin kan kaybetmesi anlamına gelmektedir. Hali hazırda kansızlık şikayeti olan birinde görülecek olan bu belirti ileriki süreçte tedavisi sağlanmazsa daha ciddi sonuçlara da neden olabilmektedir. Ayrıca kanama şikayetini görür görmez hemoroid olduğunun düşünülmesi de yanlıştır. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi her kanama hemoroid kanaması değildir. Daha ciddi bir hastalık nedeniyle görülüyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır. Erken tanı bu noktada büyük önem taşımaktadır.

Basur Kanaması Normal Midir?

Makattan kan gelmesi yani rektal kanama, genelde tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında dışkıdan kan gelmesi şeklinde oluşmaktadır. Bazı ciddi durumlar sırasında anüs bölgesindeki hemoroid oluşumlarında dışkılamanın dışındaki zamanlarda da kanama durumu gözlenebilmektedir. Bu durum makat hastalıkları yaşayanlar tarafından sıkça görülen bir belirtidir. Neredeyse her sene bin kişiden altı tanesi makatta kanama şikâyetiyle sağlık kurumlarına başvurmaktadır. Başvuru yapanların yüzde 36’sı ise bu belirti nedeniyle hastaneye yatmaktadır.

Kişinin var olan hastalığıyla ilgili yönlendirici olabilecek bazı makat kanaması belirtileri şu şekilde seyretmektedir:

Makattan kan gelmesi ile birlikte makat bölgesinde hissedilen ağrı: Bu belirtilerin sebebi genellikle anal fissür yani makat çatlağı hastalığına bağlı olarak görülmektedir. Anal fissür nedeniyle bölgede oluşan hassasiyet dışkılama esnasında kişide cam kesiği acısına benzer bir ağrıya neden olmaktadır. Bu hastalık nedeniyle görülen kanamalar yoğun değildir.

Dışkıdan kan gelmesi ve aynı zamanda bu sırada yanma hissinin görülmesi: Bu tip belirtilerin sebebi ise yüksek ihtimalle hemoroide dayanmaktadır. İlerlemiş seviyedeki hemoroid hastalığında kişide hemoroid kanaması ile beraber hemoroidal dokuların makat dışına sarkması durumu da görülebilmektedir.

Kanamanın damlama şeklinde gerçekleşmesi: En yaygın görülen hemoroid belirtileri arasında yer alan bu durumda dışkılama ile tetiklenen bir kanama söz konusudur. Bu belirtinin varlığı hastalığın son evrelere yaklaştığını göstermektedir.

Herhangi bir ağrı olmadan makattan kan gelmesi: Bu belirtinin nedeni birden fazla farklı hastalığı işaret edebilmektedir. Yani altta yatan neden hemoroid kanaması olabileceği gibi aynı zamanda polipler ya da rektal kanserler gibi daha ciddi hastalıklar da olabilir. En kısa sürede bir genel cerrahi uzmanına ya da bir proktologa başvurmak erken tanı ve tedavi için önem taşımaktadır.

Dışkıdan kan gelmesi, gaitada (dışkıda) çizgi tarzında kan görülmesi: Bu şekildeki kanama durumu yine hemoroid, rektal kanser ya da polipler gibi anüs bölgesinde ortaya çıkan hastalıkların habercisi olabilir.

Makattan kan gelmesi ve bu durumun temizlik sırasında tuvalet kağıdında görülmesi: Genellikle anal fissürler ve hemoroidler nedeniyle görülen bir kanama belirtisidir.

Pıhtılı şekilde makattan kan gelmesi: Gastrointestinal sistemdeki bir bölgenin divertiküler bir hastalık ya da anjiodisplazi nedeniyle kanaması durumudur. Oldukça ciddi bir kanama belirtisidir. Bu tip vakalarda kesin tanının konulabilmesi için detaylı bir değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Ve vakit kaybedilmeden uzman bir proktologdan yardım alınmalıdır.

Uzun süreli devam eden kabızlık sonucunda  makattan kan gelmesi durumu: Bu gibi kanamalarda da muhakkak altta yatan sebebin detaylı bir muayene sonucunda belirlenmesi gerekir. “Basur kanaması tehlikeli midir?” diye düşünen hastaların özellikle bu tip kanama karşısında basurdan çok bağırsak fıtıklaşması, tümör ya da divertiküler bir hastalıktan şüphelenmesi gerekir.

Kanama Evresine Gelmiş Basur Hastalığının Tedavisi Mümkün Müdür?

Makat kanaması çoğu zaman iç hemoroid, makat çatlağı ya da genital siğil gibi daha iyi huylu denilebilecek hastalıklar sonucu görülür. Fakat belirtinin nedeninin kesin olarak anlaşılabilmesi için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Makatta kanama durumuyla karşılaşan hastaların birçoğu ne yazık ki uzman bir doktora başvurmak yerine evde uygulanan bitkisel kürler gibi tedavilerden yararlanmaya çalışmaktadır. Oysa bu durum sonucunda günümüzde kolaylıkla tedavi edilebilen bu hastalıkların ilerlemesine neden olarak, durumlarının umutsuz olduğu duygusuna kapılarak bunu kabullenmektedirler.

Hemoroid kanaması evresine gelmiş hemoroid hastalığının tek çözümü uzman bir doktor eşliğinde tedavi olmaktır. Artık ne beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler ne de tuvalet alışkanlığının değiştirilmesi hemoroidal dokuların iyileşmesine katkı sağlamayacaktır. Her ne kadar hemoroid vakalarında erken tanı ve tedavi önemli olsa da hastalar dışkıdan kan gelmesi gibi belirtiler ile karşılaşmadan doktora gitmeyi ertelemektedir.

Toplumda her 4 kişiden 3’ünde karşılaşılan iç hemoroid, dış hemoroid gibi basur hastalıkları asıl kanama aşamasına geldiğinde yalnızca hemoroidal dokulara müdahale edilerek tedavi edilebilmektedir.

 

Günümüzde makattan kan gelmesi belirtisi için ameliyatsız hemoroid tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Ameliyatsız Lazer Tedavisi

  • Elektrocerrahi Tedavisi

  • Radyofrekans Tedavisi

  • Bant Ligasyon Tedavisi

  • Medikal İlaç Tedavisi

  • THD  (Hemoroid arter ligasyonu) Tedavisi

  • Fotokoagülasyon Tedavisi

Yukarıda bahsedilen bu yöntemler kişinin hastalığının durumuna göre değerlendirilir veya tek başına ya da kombine bir şekilde uygulanır.

Basur Kanaması Evde Önlenebilir Mi?

“Basur kanaması tehlikeli midir?” düşüncesiyle doktora gidene kadarki süreçte kimi hastalar kendi kendilerine uygulayabilecekleri tedavi yolları ararlar. İnternet ortamında yer alan bilgilerle bir doktora danışmadan hareket edildiğinde ne yazık ki hastalığın boyutlarının ilerlemesine izin verilmiş olur. Kullanılan birtakım yöntemler kişileri kısa bir süreliğine rahatlattığı için iyileştiklerini düşünüp tedaviyi ertelemeye devam ederler. Oysa hastalığın ana nedeni olan dışkıdan kan gelmesi ile hemoroid memeleri cerrahi bir müdahale gerçekleştirilmeden yok edilemezler. Doğal yollara başvurulması sadece hemoroide bağlı ortaya çıkan (hemoroid kanaması belirtisi dâhil değildir) birtakım belirtilerin maskelenmesini, yani geçici bir süreliğine hafiflemesine neden olurlar.

Bir doktora başvurana kadar hemoroid kanaması için asla bitkisel kürler gibi doğal yöntemlerden yararlanılması önerilmez. Bu tip bölgeyi tahriş edici yöntemler yerine sağlıklı bir beslenme düzeni ve doğru tuvalet alışkanlığı benimsenmelidir.

Sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemek makattan kan gelmesi belirtisinin tedavi edilmesinde oldukça önem taşımaktadır. Her ne kadar ameliyatsız tedavi yöntemleriyle hastalıktan kurtulmak mümkünse de iyileşmenin hızlı bir şekilde sağlanabilmesi için beslenmede özellikle lifli gıdalardan, probiyotik içerikli yoğurt gibi yiyeceklerden, kuru meyvelerden, kuru yemişlerden tüketilmesi, aynı zamanda aşırı acılı ve baharatlı yemeklerden uzak durulması gerekir. Kabızlık durumunu önleyecek olan bu gıdalar hemoroid kanaması belirtisinin ameliyatsız tedavinin ardından hızlıca iyileşme sağlamasına destek olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)