BEBEĞİM NEDEN ÇOK AĞLIYOR?

Bebekler konuşamadığı ve derdini anlatamadığı için ,kendilerini ifade etmeyi ve anneyle iletişimi ağlayarak yapar.Bazen o kadar çok ağlarlarki anne babalar ve bakıcılar ne yapacağını şaşırır ve çaresiz kalırlar.Kendilerini acilde bulurlar.

Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebekler ,günde 2-3 saat ağlar,17-18 saat uyurlar.6-8 haftada bu ağlama süresi  giderek artar.İlk haftalarda ve aylarda  bazı bebekler gece gündüzü ayırt edemediği için gündüz uyur gece uyanık kalır ve ağlarlar.Burada gece gündüzü ayırt etmesi sağlanmalıdır.

Belli bir süre geçtikten sonra anne bebeğinin neden ağladığını aç mı ,gazı mı var,hasta mı, altını mı kirletmiş anlayabilir.Bazen anlamadığı durumlar da olabilir.

Ağlama nedenleri:
 -Reflü
 -Gaz sancısı-infantil kolik
 -İnfeksiyon
 -Açlık
 -Merkezi sinir sistemi hastalıkları (menenjit,anomali,kanama vs. )
 -Kabızlık
 -İnek sütü allerjisi

Bunlardan en sık olanı gaz sancısı ve infantil koliktir.Gaz sancısı genellikle 10-15. günlerde başlar.Gittikçe artarak 40. günde pik yapar.Daha sonra azalarak 3. ayda kendiliğinden geçer.Kolikte ise bu süre daha uzayabilir.

İnfantil kolik ise özellikle 1-4 ay arası bebeklerde ,altta yatan herhangibir organik neden olmadan yatıştırılması zor bir şekilde uzun süreli ağlama nöbetleri olarak tanımlanır.Gün içinde hep aynı saatte olur.Anne veya bakıcısı tarafından önlenemez ve yatıştırılamaz.Tekrarlayıcıdır,saatlerce uzun sürer.Bebekte gelişme geriliği ,ateş,hastalık bulgusu yoktur.Nöbetler dışında bebek rahattır.

Tedavide gaz önleyici ilaçlar,masaj,anne ve babadaki kaygıyı,endişeyi giderme ve bebek beslenmesinde düzenleme yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Leyla Yolar Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)