Bebeğin Kardeşlerini Mutlu Kılmak

Aileye katılacak yeni bireyin gelişiminin yarattığı o büyük heyecan ve koşuşturmacadan dolayı, bebeğin kardeşi kendini ihmal ediliyor hissine kapılabilir. Annenin hastaneye yatırılmış olması ve ondan ayrı kalacak olması bebeğin kardeşini fazlasıyla üzecektir. Anne eve döndükten sonra bile annenin yorgun olması ve kendisi ile oyun oynayamayacak olmasını anlamakta zorluk çekecektir. Bunun dışında daha önce bütün ilgi kendisindeyken, bu ilginin bebeğe dönmesi kıskançlık duygusuna ve terk edilmişlik hissine kapılmalarına yol açabilir.

Yeni rakibiyle uzlaşması, hala çok sevildiğini ve değer verildiğini anlaması ve güven duygusunun yeniden tamir edilmesi anne ve babaya bağlıdır.

Bebeğin aileye katılması ile birlikte büyük çocuğun rahatlatılması ve kendisini daha katılımcı hissetmesi için aşağıdaki yolları uygulamak yararlı olacaktır.

  • Eğer hastane ortamı uygunsa çocuğun, anneyi ve bebeği hastanede ziyaret etmesinin sağlanması çocukta bir rahatlama duygusu yaratabilir.

  • Annenin hastaneden eve döndüğünde her kardeşi için özel bir hediye getirmesi büyük kardeşi dışlanma duygusundan uzaklaştırabilir.

  • Anne ve babanın ayrı ayrı ve birlikte çocuklarla zaman geçirmeleri önemlidir.

  • Yeni bebeğin resmini çekerken, büyük çocuğunuzun da bebekle ve yalnız olarak resimlerini çekin.

  • Büyükanne ve büyükbabalardan ya da yakın akrabalardan büyük çocuğu özel bir yere hayvanat bahçesi, sinema veya akşam yemeği gibi yerlere götürmelerini isteyin. Bu özel ilgi kendilerini terk edilmiş hissettikleri zamanlarda onlara yardımcı olacaktır.

  • Büyük çocuk için önceden hazırlanmış hediyeleriniz olsun. Bebeği görmeye gelenler olduğunda büyük çocuğa önceden hazırladığınız hediyelerden verin.

  • Bebeği emzirirken bebek ve anne arasındaki bu yakınlaşma büyük çocuğu kıskançlığa götürebilir. Bu yakınlığı paylaşabileceğinizi, emzirme zamanlarını öykü zamanlarına dönüştürebileceğinizi gösterebilirsiniz. Küçük ya da okul öncesi çocukların, özellikle kıskançlıkla ilgili konusu olan öyküler okuması, onları kendi düşüncelerini söylemeye cesaretlendirebilir, böylece daha kabullenici olmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Eynallı Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)