Bebeğinizi Memeden Ayırmak

Yazar Aysun ErolPsikolog • 17 Nisan 2020 • Yorumlar:

Bebeğin doğduğu andan itibaren dış dünyayla kurduğu ilk iletişim annesi ile başlar. Annesi ile kurduğu ilk bağ ise meme emmesi ile oluşur. Bebek için meme emmek sadece beslenmek değil aynı zamanda sevgi ve güven hissedebilmek için de önemli bir yoldur. Annenin bebeğini beslerken kucakta tutuşu, onunla olan sözlü-sözsüz iletişimi, bebekle olan teması, duygularına kadar birçok faktör bebeğin sadece anneye değil tüm hayata karşı olan güven duygusunu pekiştirir ya da sekteye uğratır. Annenin anneliğe hazır oluşu, bebekle kurduğu bağ ne kadar sağlıklı ise bebekte kendisini o kadar güven içerisinde hisseder. Temel güven duygusu bebeğin uyku, beslenme, rahatlama ve temel ihtiyaçlarının karşılanması ile mümkün olur. Emme süreci bebek için huzurlu bir ortamda, güven veren bir anne ile gerçekleşiyorsa bebek doyuma ulaşır ve belli bir ay sonra herhangi bir eğitim gerektirmeksizin meme emmeyi bırakırlar.

Ne zaman bırakmalı?

Sağlık otoriteleri bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini ve 6 aydan sonra ise ek gıdalarla desteklenerek emzirmenin sürdürülmesini önermektedir. Her ne kadar emzirmenin 24 aya kadar devam etmesi önerilse de 12. aydan sonra emzirme sıklığı azaltılmalı ve çiğneyebilmek için yeterli sayıda dişe sahip olunan 18. ayda sonlandırılmalıdır. Daha geç döneme bırakılan emzirme süreci bebeğin ilerleyen süreçte psikolojik olarak gelişim sürecini sekteye uğratmakta ve bireyselleşmesine engel olmaktadır.

Memeden ayrılma sürecine bebek karar verirse bu süreç daha kolay ilerlemekte, ancak anne buna karar verirse bu süreç daha zorlu geçmektedir. En uygun olan yöntem; memeden kademeli şekilde ayırmak, hem bebeğe hem de anneye bu yeni duruma alışmak için zaman vermektir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi emmenin bir diğer anlamı rahatlamak olduğu için yoğun stresli durumlarda (taşınma, işe başlama, bakıcı değişikliği, diş çıkarma gibi) memeden ayrılmak iyi bir seçenek değildir.

6 aydan küçük bebekler
Bebeğiniz 6 aydan küçük ise ve memeden ayrılmak durumunda kaldıysa biberon maması ile beslenmek durumundadır. Kademe kademe, her gün bir öğün meme emme yerine biberona geçmek, biberon öğünlerinin sayısını giderek arttırmak uygun olur. Ancak, anneden meme almaya alışan bebek, b. İlk biberon denemelerini anne dışında tercih etmeyebilir. Anneden başka biri (baba veya bir aile büyüğü olabilir) bu süreci yönetirse daha kolay olacaktır. Bebek yine de biberonu kabul etmezse, farklı biberon başlıkları ve doktorun önerdiği farklı mamalar denenebilir. Uyku arasında verilen biberon da daha kolay kabul edilebilir.

6 aydan büyük bebekler
Bebeğiniz 6 ayını doldurmuşsa, biberona gerek kalmayabilir. Artık ek gıdalarla biberon dışındaki eşyalarla da beslenebilir. Bu şekilde anne sütüyle beslenme azaltılabilir. Bebekler en çok sabah uyandıklarında ve gece uykuya dalarken emmeye ihtiyaç duyarlar. Bu alışkanlıkları sona bırakmak daha uygun olacaktır. Ayrıca gün içinde bebeği farklı ortam ve aktivitelerle oyalayıp dikkatini dağıtmak daha kolaydır.

Memeden nasıl ayırmalı?

Çocuğunuzun memeyi bırakabilecek olgunlukta olduğundan emin olun. Katı gıdaları tükektebilmeli, bardak kullanabilmeli, stresten uzak olmalı (yeni bir kardeş, tuvalet eğitimi, yeni bir bakıcı gibi…), ayrıca çocuğunuzun gelişimi akranlarıyla uyum içinde olmalıdır.

Memeyi aniden kesmeyin. Kademe kademe keserseniz daha rahat bir süreç geçirirsiniz. Çocuğunuz uykudan uyandığında ve acıktığında ona katı gıda verin. Aç değilken memeyi emmek konusunda ısrar ediyorsa ona uyun. O istemeden emzirmeyin. 

Bebekler özellikle geceleri emmeyi rahatlamak için daha çok isterler. Ama bu, süreci daha çok zorlaştıran bir durumdur. Bu yüzden uykudan önce meme vermemeye çalışın. Çocuğunuzu babası ya da sevdiği başka biri yatırsın. Bebeğinizi gün içerisinde farklı aktivitelerle, farklı yerlere götürerek meşgul edin ve dikkatini dağıtın. 

Anne hüzne kapılabilir!

Memeden ayırmak bebeğinizi etkilediği kadar sizi de etkileyebilir. İlişkinizin farklı bir boyuta geçmesi, aranızdaki bağın farklılaşması sizi de strese sokabilir. Unutmayın ki, aranızdaki ilişki bitmiyor aksine birbirinize daha da bağlı olacağınız bir sürece doğru ilerliyorsunuz. Bu yeni dönemi sevinçle karşılamak, bebeğinizin ilk çocukluk dönemine adım attığına şahit olmak heyecan verici bir durumdur.

Bebeğinizi memeden yaş sınırını geçmesine rağmen hala ayıramadıysanız;

  • Diş sağlığı bozulabilir (ağızda kalan süt dişleri çürütecektir),

  • İştahı zamanla kesilebilir (katı besinlere olan ilginin kaybı),

  • Annesine bağımlı olur (memeden ayrılmak aynı zamanda bebeğin kendi kendini sakinleştirebildiğinin kanıtıdır, memeden ayrılamayan bebek ise sakinleşmek için sürekli annesini yanında ister)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)