Bebek Beslenmesinde En Çok Sorulan Sorular

Neden emzirmeyelim?

Anne sütü fiziksel,zihinsel ve bağışıklık yönünden bebeğinizin gelişimini destekler.İlk 6 ay anne sütü kullanımı bebeğinizin büyümesi için yeterlidir. 6. aydan itibaren ek gıdalarla tanışmaya başlansa da bebeğiniz halen süt çocuğudur. Eğer anne sütü yok veya yetersiz ise doktorunuza danışarak beslenmesini ona uygun bir devam sütü ile destekleyebilirsiniz.

Ne sıklıkla emzirmeliyim?

Emzirme aralıkları bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.Bebeğiniz ilk zamanlarda aşağı yukarı 2-3 saatte bir emmek isteyebilir. Tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmasına izin verin. Eğer emmeye devam etmek isterse diğer memede emzirmeye devam edebilirsiniz. 4. aydan itibaren bebeğiniz daha hızlı emebildiğinden, emme süreleri 10 dk. ya kadar düşebilir.

Anne sütüm yetiyor mu, nasıl anlayabilirim?

Sadece anne sütüyle beslenen bir bebeğin yeterli beslendiğini anlamak aslında çok zor değildir.Bebeğinizi emzirirken;

1.Emzirdikten sonra bebeğiniz rahatlıyor ve kolayca uykuya dalabiliyor ise,tekrar emzirme zamanı geldiğinde kendiliğinden uyanıyor ise,

2.Günde ortalama 6-8 kez bezini neredeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa,

3.Büyüme izleminde ayına göre yeterli kilo alıyorsa sütünüz yetiyor demektir.Bebeğiniz bu koşulları sağlamıyor ise doktorunuza danışarak sütünüzü uygun bir devam sütü ile destekleyebilirisiniz.

Sütümü nasıl arttırabilirim?

*En önemli şey bebeğinizi sık aralıklarla emzirmektir.

*Emzirmeyi aceleye getirmemenizde fayda var.Sizin ve bebeğinizin rahat ettiği bir pozisyon belirleyin ve bebeğiniz kendisi emmeyi bitirene kadar emzirin

*Bir diğer önemli etkende sizin su tüketiminizdir.Günde en az 2-3 litre yani 6-8 bardak su tüketmeyi ihmal etmeyin ve her emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı mutlaka takviye edin. Annelerin beslenme açısından her besin grubunu tüketmeleri önemlidir. Süt,peynir,yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin gıdaları her gün mutlaka tüketin. Mevsim meyvelerini ve sebzelerini tüketmeye çalışın.Bebeğinizin uyuduğu her anı, siz de dinlenerek değerlendirmeye çalışın. İyi bir uyku uyumaya çalışın.

Ek gıdaya nasıl başlamalıyım?

6. ayın sonunda bebeğinizi ek gıdalarla tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Ancak bebeğinizin halen süt çocuğu olduğunu unutmamalısınız. Bu dönemde bebeğinizin sağlıklı büyümesini ve gelişimini desteklemek için ana öğünlerinde düzenli olarak anne sütü, eksikliğinde veya yokluğunda ise devam sütü vermeye devam ediniz. Ek gıdları, ara öğünlerde 6-9. ayda 2 küçük bebek kavanozu, 9-12. ayda ise 3 küçük bebek kavanozu kadar verebilirsiniz. Eğer bebeğiniz anne sütü almıyor ise 6-12 ay döneminde ortalama 450 ile 600 cc kadar devam sütü ile büyümesini desteklemek gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Erdeve Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Neonatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ömer Erdeve

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Neonatoloji Prof. Dr.

Randevu al