Bebek Eve Giderken

Ailesine küçük bir birey katılarak evine giden ebeveynlerde ”Biz bu bebeğe nasıl bakacağız” gibi endişeleri sıklıkla görürüz. Özellikle yakınlarında büyükleri olmayan ailelerde bu endişe daha çok olmaktadır..Aşağıda anlatacağımız bazı öneriler sizi eminiz ki oldukça rahatlatacaktır.

Göbek düşene kadarki ilk 1 haftalık sürede mutlaka bir solüsyonla göbek bakımı yapılmalıdır.Bu amaçla kullanılan bazı ilaçlar ciltte tahriş yapabileceğinden lütfen sadece göbek kordonuna sürünüz ve cildine fazla bulaştırmayınız.Bir kulak temizleme çubuğu, ilacı göbek kordonuna daha kontrollü sürmenize yardımcı olabilir. Sürdükten sonra steril gazlı bezi üzerine sarmak ve sarılı göbeği alt bağlama bezinin dışarısına çıkarmak, göbeğin daha temiz, güvenli ve sağlıklı olarak düşmesini sağlayacaktır.Bu konuda çok net bir bilgi olmamakla birlikte göbeği düşmeden bebeği yıkamamanız daha uygun olacaktır.Çünkü ıslanan göbeğin kuruması ve düşmesi gerekeblir. Bunun için göbeğin direk olarak suya girmemesi yeterlidir. Ancak bebeğin başını eğip yıkamak ve vücudunu ıslak sabunlu duru bezle silmekte bir sakınca yoktur.

Bebeğinizi ilk muayenesine götürdüğünüzde yenidoğan tarama testlerinin alınıp alınmadığından emin olunuz. D vitamini çocuğunuzun kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Lütfen doktorunuzun önerisi doğrultusunda 15 günden sonra çocuğunuza D vitamini başlamayı unutmayınız.

1.Kural: Bebeğinizi ilk 6 ay mutlaka ann sütü ile besleyin! Yazın sıcak günleri bile sizi korkutmasın.Bebeğinizin ilk 6 ay kesinlikle suya dahi ihtiyacı yoktur.Sütünüzün zaten yüzde 90-95`i sudan oluşmaktadır.Arada mama vya su, çay gibi diğer sıvılarıvermek, bebeğinizin midesinde doygunluk hissi yaratarak, sizi daha seyrak emmesine, bu da dolaylı olarak sütünüzün azalmasına neden olacaktır.Çünkü sütünüz emdikçe artar, sütünüz az diye emzirmekten kaçınırsanız sütünüz daha da azalır.Bebek her emdiğinde bir sonraki öğünü için göğüslerinizi süt yapımına hazırlar. Özellikle sezaryen doğumlardan sonr sütünüün gelmesi daha da gecikebilir.Bu durumda ne yapabileceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz.Anne sütü bebek için en kolay sindirilen gıdadır.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz, kusma ve kabızlık gibi şikayetler en az düzeyde olacaktır.Anne sütünün içinde bebeğinizin mikroplardan zatürre, ishal gibi hastalıklardan koruyan çok özel kimyasal maddeler vardır.Bunlr bugün en gelişmiş teknolojiyle üretilen mamada bile taklit edilememiştir.Ayrıca nne sütü ile beslenen bebeklerin zeka gelişiminin daha hızlı olduğunu, birçok erişkin yaş hastalığına karşı bile koruyucu özelliklerinin olduğunu biliyor muydunuz? İşte tüm bu nedenlerle bebeğinize “ilk 6 ay lütfen sadece anne sütü veriniz.”

2. Kural: Bebeğinizi her beslenme sonrası 15-20 dakika dik pozisyonda ve hareketsiz tutunuz! Bebeklerin mide kapağı ilk 2-3 ay çok iyi çalışmaz.Bu nedenle bebeklerin beslenme sonrası hemen yatırılması, hele de yatırılıp kaldırılması, altını değiştirmek veya giydirmek-soymak amacıyla evirilip çevirilmesi bebeğin midesinin bulanmasına sütün köpürerek daha çok gaz yapmasına, daha da önemlisi sütün kapağı açık bir şişeden döküldüğü gibi geri gelmesine neden olur. Bebeğinizin 2-3 dakikada sesli gaz çıkarmasına aldanmayınız.Bu yüzden “beslenme sonrası bebeğinizi lütfen 15-20 dakika dik ve hareketsiz bir pozisyonda tutunuz.”Tüm bu önlemlere rağmen bebeğinizde ayaklarını karnına çekme , devamlı ağlama, ıkınma-kızarma-huzursuzluk gibi şikayetler oluyorsa, bunlar genellikle gaz sancılarıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aynur Sarıhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Kupa Terapi (Hacamat), Ozon Terapi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Aynur Sarıhan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Kupa Terapi (Hacamat), Ozon Terapi Op. Dr.

Randevu al