Bebek Odası Düzenlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebeğin sağlığı ve emniyeti oda tasarlanmasında vazgeçilmez en önemli özelliklerdir. Bu nedenle oda içinde kullanacağımız tüm ürünlerin özellikleri bu açıdan değerlendirilmelidir.

Öncelikle bebeğiniz için oda seçerken güneş ışığını alan, hava değişiminin yapılabileceği, çok soğuk veya sıcak olmayan, ısı yalıtımının iyi olduğu bir odayı seçmek gerekiyor. Ayrıca sağlıklı ve konforlu bir uyku için gürültüden rahatsız olmayacak bir mesafede ancak kolay kontrol edilebilir bir oda olması önemlidir.

Oda ısısını ölçen bir derece ve ortam nemini tespit eden bir nem ölçer bebek odasında olması gereken demirbaşlardandır. Bebekler için ideal oda sıcaklığının 20-22 ° arasında olması önerilmektedir. Sıcak oda ısısı bebeğinizin terlemesine yol açar, huzurlu bir uyku uyumasına engel teşkil eder. Bebek beşiğinin kalorifer peteklerine yakın olmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca sıcak havada odadaki mikroorganizmalar daha rahat çoğalırlar. Fazla serin odada ise bebeğiniz üşür ve hasta olma ihtimali artar. Bununla birlikte odanın nem oranı da bebek sağlığı açısından önemlidir. Olması gereken ideal oda nemi %40-60 arasıdır. Odadaki düşük nem bebeğin solunum yollarında kuruluğa ve burunda tıkanıklığı neden olacaktır. Bu da bebeğinizin huzurlu bir uyku uyumasına engel olmakla birlikte, sık hastalanmasına neden olabilir. Bebek odanızda bulunacak oda nemlendiricisi ile kuru havayı nemlendirebilirsiniz. Yüksek nem oranı ise mikroorganizmaların ve ev tozu akarlarının ortamda üremesini kolaylaştırır.

Duvar boyasında kullanılacak parlak ve göz alıcı renkler bebeğinizin gözünü yorabilir. Bu nedenle odada kullanacağınız ana renkler sakinleştirici etkisi olan pastel renkler olmalıdır. Ayrıca sağlık açısından yağlı boya yerine su bazlı ve doğal yapılı duvar boyaları tercih edilmelidir. 

Bebek odasının aydınlatılmasında kullanacağınız ışık kaynağının mümkün ise dozu ayarlanabilir, tavandan sabit, boyutu büyük olmayan led avizeler olması tercih edilmelidir. Işık çok parlak olmayan ve gözü yormayacak düzeyde gün ışığı renginde tercih edilebilir. Işığın odadaki dağılımı dengeli olmalıdır. Tehlikeli sonuçları olabileceği için ışık kaynağının açma ve kapama düğmeleri bebeklerin ulaşamayacakları bir noktada, kapaklı ve ortalıkta kablo barındırmayacak şekilde olmalıdır. 

Odada kullanacağınız mobilyaların keskin ve sivri kenarlı olmamasına dikkat edilmeli mümkünse çocuğun deviremeyeceği şekilde duvara monte edilmelidir. Bu ürünlerin boya kalitesi yüksek olmalı ve sentetik değil doğal boyalar kullanılmış olmalıdır.

Bebeğiniz beşiğindeyken genellikle gözetimsiz olacaktır, bu nedenle tamamen güvenli bir ortam olmalıdır. Düşmeler, beşiklerle ilişkili en yaygın yaralanmadır. Yatağın kenarları (korkuluklar) bebeğiniz büyüdüğünde yataktan atlamayacak kadar yüksek (en az 60 cm) olmalıdır. En yaygın düşmeler, bebek tırmanmaya çalıştığında meydana gelir. Bu nedenle çocuğunuzu, boyu 90 cm olduğunda veya yan korkuluk yüksekliği  boyunun dörtte üçünden az olduğunda (yaklaşık olarak bebeğin meme ucu hizasına denk gelir ) başka bir yatağa taşıyın. Beşiğin korkuluk çubuklarının aralıkları 2,5 cm’ den dar, 6 cm’ den geniş olmamalıdır. Dar korkuluk aralıkları ellerin ve bacakların sıkışmasına, geniş olanlar ise bu uzuvların dışarı sarkmasına veya kafasının sıkışmasına neden olabilir. Kullanacağınız yatak beşiğe tam oturmalı, bebeğin herhangi bir uzvunun sıkışabileceği bir boşluk olmamalıdır. Boğulma tehlikesi oluşturacağından odanın herhangi bir bölgesine veya beşik kenarlarına emzik ve iple sabitlenen herhangi bir cismi kesinlikle bağlamayın. 

Halı, mikroorganizmaları biriktiren, toz tutan ve odadaki nemi emen yapısı nedeni ile yer döşemesi için uygun değildir. Mermer veya seramik döşemeler ise soğuk yapıları ile ısıtma sorunu yaratabilir. Lamine parkeler doğal ahşap yapıları, temizlenme kolaylıkları ve zemini sıcak tutmaları nedeni ile en uygun yer döşemesidir.

Bebek yatakları yaygın bilinenin aksine çok yumuşak ya da çok sert olmamalıdırlar. Sert yatak bebeğinizin kaslarını yorar ve uyumaya geçişini zorlaştırır. Bebeğin vücudunun gömüleceği çok yumuşak yataklar ise, kemiklerin ihtiyaç duydukları sağlıklı gelişim koşullarını sağlamaz, ayrıca yüz üstü yattığında başı gömülebileceği için nefes alamamasına yol açabilir. Aynı riskten dolayı bebek yatağında yastık kesinlikle kullanılmamalı, bebek düz zeminde yatırılmalıdır. Sonuç olarak en uygun yatak orta sertlikte olan yataktır. Yatağın doğal ürünlerden yapılmış olması idealdir. Isı dengesinin sağlanması ve aynı zamanda da terleme ya da üşüme gibi olayların önüne geçmek için bebek yatağının hava gözeneklerine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. 

Kullanacağınız nevresim, yastık kılıfı, battaniye, yorgan ve diğer tekstil ürünlerinin sentetik olmamasına dikkat etmek gerekir. En sağlıklısı pamuklu kumaştan üretilmiş, terletmeyen ürünlerdir. Bununla birlikte kalın yorgan ve battaniyeler kullanılmamalıdır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatih Fakirullahoğlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)