Bebeklerde Yüksek Ateş

Yazar Ebru Kolsal • 27 Şubat 2023 • Yorumlar:

Yüksek ateş, vücudumuzdaki savunma hücrelerinin mikropları öldürmeye çalışırken ortama saldıkları interlökin dediğimiz bazı maddeler nedeniyle ortaya çıkar. Yani birçok enfeksiyona bağlı olarak ateş reaksiyonu izlenebilmektedir.

Ateş Nasıl Ölçülür?

Ateş ölçümü el ya da dudakla yapılmamalı termometre kullanılarak yapılmalıdır. Ateş ölçümü için dil altı, kulak ve popodan yapılabilir. Genellikle koltuk altı ölçüm daha sık ve kolay uygulanan bir yöntem olup koltuk altı derecesi diğer bölgelerden 0,5 santigrad derece daha düşüktür. Koltuk altı ile yapılan ölçümde 37,5 ve daha üzeri ölçümler yüksek ateş olarak değerlendirilmektedir. Bebeklerde en hassas ve en doğru ölçümü makattan, dijital derecelerle yapabilirsiniz. Özellikle çok küçük bebeklerde kulaktan, cilt yüzeyinden veya koltuk altından ateş ölçümleri yanıltıcı olabilir.

Bebeğin yada Çocuğun Ateşi Yükseldiyse Önce Kıyafetlerini Çıkarın

Ateşli olmak her yaş için rahatsız edici bir durumdur. Ateşin düşürülmesi hem hastanın daha iyi beslenmesini hem de daha keyifli olmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun ateşinin 37,5 olduğunu fark ettiğiniz zaman öncellikle çocuğunuzun üzerindeki kıyafetleri azaltmalı ve ateş takibi yapmalısınız. Eğer ilk ölçtüğünüz ateş 38 derece ve daha üzerinde ise doktorunuz tarafından hastanın yaşına ve kilosuna göre önerilmiş olan ateş düşürücüden vererek çocuğunuz ılık duşa sokmalısınız. Ondan sonraki dönemde de gene çok fazla kalın giydirmeden çocuğunuzun ateşini takip etmelisiniz.

Sirkeli Su yada Buzlu Su Ateşi Düşürür Mü?

Ateş düşürmek amacıyla geleneksel olarak kullanılan sirkeli su, alkol ya da buzlu su gibi yöntemler uygulandığı anda hızlı bir ateş düşüşü sağlarken arkasından refleks olarak çok daha yüksek derecelerde ateşe sebep olabilir.

Evde Basit Önlemlerle Ateş Düşürülebilir

Genellikle ateş düşürücülerin etki süresi 4-6 saat arasındadır. Ateşin tekrar yükseldiği durumlarda farklı gruptan ateş düşürücüler tekrar kullanılabileceği gibi yeterli zaman geçmişse aynı ateş düşürücülerde kullanılabilir. Tabii ki bu dönemde de ateşe neden olan enfeksiyonun sebebinin belirlenmesi ve uygun tedavilerin düzenlenmesi için doktora başvurmak gerekir. Yüksek ateş bir enfeksiyonun sonucudur. Basit önlemlerle ateş evde kontrol altına alınabilir. Ateş düşürmek için ilaç dışında uygulayacağım tek yöntem ılık duştur. Diğer yöntemler ateşte çok daha hızlı ve reaktif bir yükselmeye sebep olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ebru Kolsal Çocuk Nörolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)