Beden İmajı Nedir?

Yazar Kartal ŞahinPsikolog • 30 Kasım 2022 • Yorumlar:

Kişinin kendisi hakkında sahip olduğu zihinsel temsil, gerçekte nasıl göründükleri ile ilgili olabilen veya olmayabilen vücut imajlarıdır. Birinin ebeveynlerinin görüşleri, diğer erken deneyimleri, duygular veya ruh halleri gibi içsel yönleri ve diğer etmenler, kişinin bedenine ilişkin algısını değiştirebilir. Olumsuz beden imajının şiddetli bir biçimi olan beden dismorfik bozukluğu, kişinin görünüşündeki küçük veya algılanamayan bir kusura karşı aşırı bir saplantı ile karakterize edilir.

Küçük yaşlardan itibaren beden imajımızı oluşturmaya başlarız. Küçükken, etrafımızdaki tüm  mesajları emen küçük süngerler gibiyizdir. Bu sinyaller dünyayı, diğer insanları ve kendimizi  nasıl gördüğümüzü etkiler. 

Gençken bazen etrafımızdakilerden veya duyduğumuz şeylerden net mesajlar alırız. Örneğin,  aile üyelerinizin sizin veya diğer insanların görünümü hakkında yaptığı yorumlar, sonuç olarak  neyin arzu edilen veya istenmeyen bir fiziği betimlediğine dair fikirlerinizin oluşumunu  etkilemesi mümkündür. 

Çocuklar ayrıca medyadaki bilinçdışı mesajlara ve diğer dolaylı mesajlara karşı hassastır.  Örneğin, bir televizyon programında, tüm popüler çocuklar belirli bir vücut tipine sahipken,  kötü ya da popüler olmayan çocuk kilolu olarak tasvir edilebilir. Bu, daha büyük bir vücuda  sahip olmanın istenmediğini ifade etmenin bir yoludur.  

Olumsuz Beden İmajının Etkileri 

Bir kişinin okuldaki veya profesyonel kariyerindeki performansı, ilişki tatmini ve genel yaşam  kalitesi, olumsuz bir beden imajına sahip olmaktan etkilenebilir. Kişi sıklıkla bacaklar, göğüsler  veya burun gibi belirli bir özelliğe odaklanabilir. Ancak, bu iddia edilen kusur diğer insanlar  tarafından görülmez. Kişinin kendi bedeni hakkındaki bu tür olumsuz düşünceleri, bireylerin  işlevsiz bir şekilde bir ‘kusur’a odaklanmasına neden olur, hatta bazıları sık sık kozmetik  cerrahlara gidebilirler. 

İnsanlar genellikle beden imajı kaygısı sebebiyle vücudun hayati işlevini gözden kaçırırlar,  ancak vücudumuz aynı zamanda başka birçok hayati amaca hizmet eder ki bu çok daha  önemlidir.  

Vücudunuzun sizin için başarabileceği her şeyi düşünün. Vücudunuzun her bir parçasına  teşekkür edin. Sevdiğiniz insanları kollarınızda tutabilir misiniz? Bacaklarınız sizi gideceğiniz  yerlere taşıyor mu? Bir şeylere dokunmak için ellerinizi kullanabiliyor musunuz? Hayatınız  boyunca size yardımcı olduğu tüm yollar için vücudunuza bir teşekkür gönderin. 

Beden imajıyla mücadele eden birini nasıl destekleyebilirsiniz? 

Bir kişiyi ne kadar güçlü bir şekilde etkilediğine bağlı olarak, olumsuz beden imajının  üstesinden gelmek zor olabilir. Arkadaşınızı duygularını ifade etmesi için teşvik edin, ancak  görünüşleri veya kiloları ile ilgili herhangi bir eleştiriden kaçının. Ayrıca arkadaşlarınızla  sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi yapıcı faaliyetler için bir araya gelebilirsiniz. Arkadaşlarınıza  onları nasıl göründükleri için değil, onları oldukları gibi sevdiğinizi söylemeyi unutmayın.  Arkadaşınızı dış görünüşünden ötürü övmek de yanlış bir şey olmasa da görünüşüyle hiçbir  ilgisi olmayan şeylere dikkat etmek bazen daha faydalı olabilir. Örneğin, arkadaşınıza mizah 

anlayışı, cesareti, zekası veya harika karakteri hakkında iltifat edebilirsiniz. Bir kişinin karakter  özelliklerine daha fazla vurgu yaparak, dikkati onun dış görünüşünden uzaklaştırabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)