Bel ağrısı günümüz toplumlarında iş gücü kaybı ve sakatlık yapan en önemli nedenlerden birisidir. Tüm dünya nüfusunun %70-90’ı hayatlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaşmaktadır.
Bu rahatsızlık en çok 40-50 yaş grubunda görülmekte ve gelişmiş toplumlarda kronik hastalık tedavisi açısından kalp hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır.
Ağrı nedeniyle iş günü ve işgücü kaybı, tanı, tedavi ve tazminat maliyeti toplamı ABD gibi ülkelerde yılda 16-20 milyar dolara varmaktadır. En sık görülen şekli mekanik bel ağrısıdır ve hastaların %70-85’i ilk akut ataktan sonra, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşebilmektedir.
Buna karşın akut bel ağrısı atağı geçirenlerin %38’inde bir yıl içinde ikinci atak ve kronik bel ağrısı olanların %81’inde aynı yıl içinde akut atak gelişmektedir. Burada önemli olan bel ağrısının ilk akut atağından korunma ve tedavi planının ikinci atağı önleyebilecek devamlılıkta olmasıdır.
Sıklıkla görülen bel ağrıları şunlardır:
Bel fıtığı-disk hernisi
Omurga kanalının daralması-dar kanal,spinal stenoz
Yaşa bağlı olarak omuriliği çevreleyen kanalın daralmasına bağlı olarak gelişir. Omuriliği çevreleyen etrafındaki faset eklemlerde ve disklerde kireçlenme gelişir ve yavaş yavaş kanalı daraltmaya başlar.
Bu hastalarda bir süre yürüme ile ağrı başlar, dinlenince geçer. İlerleyen olgularda yürüme mesafesi gittikçe kısalmaya başlar.
Omurların oluşturduğu eklemlerin kireçlenmesi-faset eklem sendromu-
Sakroiliak eklem hastalığı
Siyatik-priformis kasının siyatik siniri sıkıştırması-
Diskin bozulması,dejeneratif disk hastalığı
Bel kaslarından kaynaklanan ağrılar