Makaleler 24/10/2025

Bel Ağrım Var Acaba Bel Fıtığım Olabilir Mi?

Uzm. Dr. Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon
Uzm. Dr. Canberk Gül
Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon

Merhaba değerli hastalarım;

Bugün sizlere bel ağrılarının en sık ve yaygın olarak görülen nedenlerinden bel fıtığı ile ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm bazı bilgiler vermek istiyorum.

Bel ağrıları toplumda çok sık görülen bir durumdur. Bel ağrımız olduğunda aklımıza gelen ilk şey ‘Acaba bel fıtığı olmuş olabilir miyim?’ sorusudur. Sonrasında aklımıza gelen ikinci şey de ‘En iyisi yarın ben bir doktora gideyim de, bir Bel MR ı çektireyim’ olacaktır muhtemelen.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki toplumumuzda yapılan en büyük hata, bel ağrımız olduğunda hemen MR çektirme yoluna başvurmamızdır. Bu hataya bazen hastalarımıza iyilik olsun diye biz hekimler de ortak oluyoruz ne yazık ki. .

Sizlere şu 2 soruyu yöneltmek istiyorum sevgili hastalarım bu bilgileri verdikten sonra:

1-Bel ağrısı olmayan sapasağlam kişilerin bir kısmında nasıl oluyor da MR da bel fıtığına dair bulgular gözleniyor?
2-Şiddetli bel ağrısı şikayetleri olan hastaların neredeyse yarısında, nasıl oluyor da bel MR ları normal saptanıyor?

Bu verdiğim bilgiler sonrasında kafanız biraz karışmış olabilir sevgili hastalarım, şimdi sizleri aydınlatmaya çalışayım isterseniz.

Bu nedenlerden ötürü sevgili hastalarım sizlere tavsiyelerimi sıralamaya çalışayım yazımı bitirirken:

-Bel ağrınız olduğunda hemen MR çektirmemenizi tavsiye ederim.

-Bel ağrılarınızın nedeninin bel fıtığı olma ihtimali sanılanın aksine oldukça düşük bir ihtimaldir, bu yüzden gereksiz yere kendinizi bel fıtığı mı oldum acaba diye strese sokmayın. Unutmayın ki stres kaslarınızı gerginleştirir ve de ağrılarınızın şiddetini artırır.

-Sizi gerçekten dinleyip size dokunup muayene eden bir hekime görünün. Doktorunuz size ilaç reçete etmeyip, MR gibi görüntüleme bulguları istemediyse, bu doktorunuzun bilgisiz veya kötü bir doktor olduğunu göstermez. Unutmayın ki karşınızdaki hekim, uzmanı olduğu alanda uzun süre eğitim almıştır ve de siz hastalarımızın sağlık durumunu nasıl daha iyiye taşıyabiliriz gayesinden başka bir isteği de bulunmamaktadır.

Sevgilerimle

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.