Bel Ağrısı ve Cinsellik

Yazar Turan UsluFizik Tedavi Uzmanı • 24 Ekim 2018 • Yorumlar:

Cinsellik; sağlıklı erkek ve kadınlar için çok önemli bir fonksiyondur. Cinselliğin stresi azaltıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici, depresyonu azaltıcı, kilo verdirici, prostat kanseri riskini azaltıcı, uyku kalitesini artırıcı etkileri vardır.

Bel Ağrısı Cinsel Arzuyu Etkiler mi?

Bel ağrısı cinsel isteği etkileyebilir. Bu ağrının şiddetine bağlı olarak değişebilir. Erkekte ereksiyon sorununa kadında ise vajinal bölgede kuruluğa sebebi olabilir. Bel ağrısına sebep olan birçok hastalık omurga esnekliğini olumsuz etkilediği için cinselliği de olumsuz etkiler. Ancak hafif bel ağrısı cinsel arzuya engel değildir. Uygun pozisyonlar ve uygun şekilde ilişkiye girilebilir.

Kronik ağrıların tümü cinsel dürtüleri olumsuz etkiler. Genellikle bu etki iki şekilde ortaya çıkar; ağrı bir taraftan hareketleri kısıtlayıp cinsel ilişkiyi güçleştirirken, cinsel ilişki ağrılara sebep olurken, bazen de cinsel cevabı azaltabilir.
Üzerinde durulması gereken çok önemli bir sorun olmasına rağmen insanlar bu konuyu genellikle hekimle paylaşmazlar ve soru sormazlar. Ancak insanın ruh ve beden sağlığı için cinsellik oldukça önemlidir ve her hastalığın cinselliği etkileyen boyutu da mutlaka hekimle konuşulmalıdır.

Bel ağrısı cinsel sıkıntıya yol açar mı?

Bel ağrısı hem erkekte hem de kadında sıklıkla cinsel problemlere yol açar. Omurga esnekliğinin azalması, paravertebral spazma ve omurga problemlerine bağlı kan akımının azalması, bel bölgesindeki enflamatuar olaylar cinselliği olumsuz etkiler. Mevcut bel fıtığına, geçirilmiş cerrahi müdahalere bağlı sinir zedelenmesi cinsel istekte azalmaya, erkeklerde sertleşme ve kadınlarda vajinal ıslanma sorunlarına yol açabilir.

Bel ağrıları cinselliğe nasıl engel olur?
Sağlıklı bir cinsel ilişkinin isteme, uyarılma ve orgazm olmak üzere aşaması vardır. Arzulama aşaması fiziksel ve görsel uyarılarla başlar. Bu dönemde beynin ilgili alanları harekete geçer. Ağrı, sekse odaklanmayı ve beynin harekete geçmesi ve geçirilmesini engelleyebilir. Uyarılmanın olduğu aşama ise, erkekte sertleşme kadında vajinal kayganlığın artmış olduğu dönemdir. Ağrı özellikle kronik ağrı erkekte sertleşme kadında da cinsel istek azalması sorunlarına yol açabilir. Orgazm dönemindeki kontrolsüz hareketler ve kasılmalar her iki cinste de ağrı ortaya çıkarabilir ya da var olan ağrıyı artırabilir.

Arzulama aşamasında ağrı engellenebilir mi?
Bireylerden birinin ağrılı olduğu durumlarda bu sorun mutlaka konuşulmalıdır. Ağrıyı azaltıcı ve omurgayı en az zorlayan pozisyonlar gerekirse ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İlişkide bir süre önce sıcak ve soğuk uygulamalar, TENS gibi analjezik akımlar kullanılabilir. Ağrının Cinsel ilişkinin bu ilk döneminde genellikle aşırı fiziksel efor gerekmemektedir. Ağrısı olan birey bu aşamada pasif kalırsa, ağrının önüne geçilebilir. Ayrıca, dokunmalar ve masaj uygun bir şekilde yapılırsa, faydaları bile olabilir. Bu aşama, dokunma, öpüşme ve yakın temas, olabildiğince uzun tutulmalıdır.

Fiziksel temasın yoğun olduğu heyecan aşamasında, uygun pozisyon ve uygun yatak ilişki kurulan ortamın düzgünlüğüne dikkat edilmelidir. Uygunsuz ortamlarda ve yataklarda yapılan birleşme uygun pozisyonu bile etkiler. Düz yüzey seçilebilecek en iyi yüzeydir.

Hangi pozisyonlar sıkıntı oluşturmaz?
Yatarak, diz çökerek ve oturarak yapılan pozisyonların çoğu dikkat edilirse sıkıntı oluşturmaz. Belinizi destekleyen yastıklar kullanın. Beli ağrıyan bireyin altta ağrımayan eşin üstte olduğu pozisyonlar genellikle iyi tolere edilir. Ancak ağrılı bireyin altta kaldığı durumlarda, mutlaka belin altındaki boşluk bir yastık ile desteklenmelidir. Bu destek ağrıları büyük ölçüde azaltır.

Yeni pozisyonlar denenebilir mi?
Ağrısız olan yeni pozisyonlar denemekte fayda vardır. Özelikle yan yatarak yapılan ilişkide ağrı daha az olabilir. Ancak yeni pozisyonlara fiziksel ve psikolojik olarak alışmak zaman alabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Turan Uslu Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)