Bel Ağrısında Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Merhaba değerli hastalarım;

Sizlere bugün bel ağrısına neden olan değiştirilebilir yani bizim elimizde olan risk faktörlerinden bahsedeceğim. Bir önceki yazımda bel ağrısına neden olan kişisel risk faktörlerinden bahsetmiştim. Bu nedenlerden çoğu bizim elimizde olmayan faktörlerdi.Ancak yapılan çalışmalarda değiştirilebilir risk faktörlerinin bel ağrısına çok daha fazla neden olduğu gözlenmiştir.O zaman gelin bu faktörlere birlikte bakalım.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİ

  1. Devamlı uzun yol giden otobüs ve kamyon şoförleri: Uzun süre aynı pozisyonda oturmak zorunda kalan araç şoförleri eğer duruş pozisyonlarına dikkat etmezlerse bel ağrılarının olması kaçınılmaz bir durumdur. Bu kişilerin mutlaka bellerini dik pozisyonda tutan bel destekli ergonomik minderler kullanması gerekmektedir.Ayrıca belli periyotlarda mola verip germe egzersizleri yapmaları gerekmektedir.

  2. Yanlış biçimde ağırlık kaldıran ağır sanayi ve inşaat işçileri: Ağır kaldırmak zorunda olan bu iş gruplarında çalışan kişiler eğer doğru pozisyonda eşya kaldırmayıp dikkat etmezlerse bel ağrılarının olacağı kaçınılmazdır. Bu kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli durum bellerinin dik olan postürünü bozmamaya dikkat etmeleridir. Eğer yerden ağır bir eşya kaldıracaklarsa belinden eğilmek yerine, dizleri üzerinden çömelerek bu eşyaları kaldırmaları gerekmektedir.

  3. Öne eğilerek çalışanlar: Özellikle temizlikçi veya çiftçiler bu durumdan çok etkilenmektedirler.Bu kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli durum bellerinin dik olan postürünü bozmamaya dikkat etmeleridir. Eğer yerden ağır bir eşya kaldıracaklarsa belinden eğilmek yerine, dizleri üzerinden çömelerek bu eşyaları kaldırmaları gerekmektedir.

  4. Uygun olmayan duruş şekli olan işlerde çalışanlar: Uzun süre oturma, yazma, bilgisayar kullanma, terzilik veya araba tamirciliğinde çalışan kişiler bu durumdan oldukça etkilenirler.

  5. Sigara içmek: Sigara içen kişilerde yapılan çalışmalara göre bel ağrısı görülme oranı %13 daha fazla saptanmıştır.

  6. Sedanter (hareketsiz) yaşam: Hareketsiz yaşayan kişilerde yapılan çalışmalara göre bel ağrısı görülme oranı %8 daha yüksek saptanmıştır.

  7. Obezite (Aşırı kiloluluk):Yapılan çalışmalara göre özellikle vücut kitle indeksi 30 dan yüksek kişilerde bel ağrısı görülme oranı çok daha yüksek saptanmıştır.


 

Değerli hastalarım bel ağrınızın olmamasını istiyorsanız yukarıda saydığım durumlara dikkat edin. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere

 

Sevgilerimle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)