Bel-Boyun Fıtığı

Yazar Alp GurbetAlgoloji Doktoru • 12 Mart 2021 • Yorumlar:

Disk fıtıkları ( bel- boyun fıtığı ) , disk kayması ve dar omurilik kanalı gibi durumlarda ağrıyı kontrol altına almak için kullanılır. Buradaki amaç bası sonucu oluşan inflamasyon ve ödemi azaltmak, yapışıklıkları çözmektir.

ESE Nasıl Uygulanır?
Girişim, Algoloji uzmanlarınca, devamlı radyolojik görüntüleme altında (C-kollu skopi ile) yapılmaktadır. İşlem sırasında hastanın yaşamsal fonksiyonları bir anestezi uzmanı tarafından monitörize edilerek, hastanın ağrı duymaması için damar yolundan ilaç uygulanır. Tüm işlemler lokal anestezi altında yapılır.

Transforaminal teknik: İlaç, problemli olan spinal sinirin omurgadan çıktığı delikten bir iğne ile girilerek etkilenen sinirin etrafına yapılır. Tedavi için hedeflenen sinire yönelik bir girişimdir. En az hacimde ve en yüksek konsantrasyonda ilaç bu teknikte verilir.

ESE Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Epidural steroid enjeksiyonundan önce yaklaşık 4 saat aç kalınması yeterlidir. Devamlı kullanılan tansiyon hapı, kalp ilacı gibi ilaçlar az suyla alınmalıdır.  

ESE Sonrası Yapılması Gerekenler
İşlem sonrası 1- 2 saat istirahat etmeniz gerekir. Enjeksiyondan sonra belde ağrı ve girişimin yapıldığı bacakta geçici bir uyuşma ve ağrı olabilir. Girişimden sonra azalan ağrı şikayeti 4-6 saat içinde tekrar başlayabilir. Bu durum lokal anesteziğin etkisinin ortadan kalkmış olmasından kaynaklanır. Uzun etkili steroidin asıl etkisi 48-72 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve ağrı şikayetiniz 3-4 gün içinde azalmaya başlar.
Girişim sonrası 2-3 gün istirahat önerilir. Bu zaman zarfında beli veya boynu aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

ESE Uygulanamayan Durumlar

  • Girişim bölgesinde enfeksiyonu olan,

  • Gebe olan veya olma ihtimali olan,

  • Ciddi kanama, pıhtılaşma bozukluğu olan,

  • Girişim yapılmasını kabul etmeyen hastalara işlem yapılmaz.

  • Kullanılan steroide bağlı olarak vücutta sıvı tutulması ve şeker hastalığı olan hastalarda 1-2 hafta şeker düzeninde bozulma gözlenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alp Gurbet Algoloji, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Alp Gurbet

Algoloji, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Prof. Dr.

Randevu al