Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı hastalarının yaklaşık % 3-4’ ünde ameliyat kaçınılmazdır. İki durumdabel fıtığı ameliyatıyapılır. Biri, diğer yöntemlerle düzelemeyen fıtıklar, diğeri ise acil cerrahigerektiren bazı durumlardır (ilerleyici kuvvet kaybı, idrar kaçırma vb).

MİKRODİSKEKTOMİ (BEL FITIĞI AMELİYATI)

Mikrodiskektomi , halen uygulanmakta olan en yaygınbel fıtığı ameliyatıyöntemidir. Bu operasyon, genel veya spinal anestezi altında yapılır. Yaklaşık 3 cmlik cilt kesisinden sonra bu bölgedeki kaslar kesilir ve bir miktar kemik dokusu çıkartılır. Kemiğin altındaki ligamanlar da alındıktan sonra çıkartılması gereken fıtık dokusuna ulaşılır ve fıtıklaşan disk materyali çıkartılır. Mikrodiskektomi ameliyatının süresi 40-60 dakika, hastanede kalış süresi ise bir gündür.

KAPALI BEL FITIĞI AMELİYATI

Tam EndoskopikBel Fıtığı Ameliyatı: Son yıllarda dünyada popüler olmaya başlayan ve hastaya büyük bir konfor sağlayan bu ameliyat, sadece lokal anestezi altında yapılır. Disk mesafesine yandan endoskop yardımıyla ulaşılır. Sadece 0,5 cm. lik cilt kesisinden sonra hiçbir kas kesilmeden, kemik yapıya ve ligamanlara dokunulmadan çıkartılması gereken fıtık dokusuna ulaşılır. Dolayısıyla tam kapalıbel fıtığı ameliyatı, hasta için mikrodiskektomiye göre çok daha az travmatik (hasarlı) bir yöntemdir. Bu yöntemde; hasta anestezi riski almamakta ve aynı gün taburcu edilebilmekte, normal anatomik dokulara hemen hiçbir hasar verilmemesi nedeniyle de, hastanın aktif yaşama geri dönme süreci çok daha kısa olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)