Bel Fıtığı Ameliyatı ve Boyun Fıtığı Ameliyatı

Yazar İlker YassaBeyin Ve Sinir Cerrahı • 11 Haziran 2019 • Yorumlar:

Her insan hayatının bir bölümünde muhakkak bel veya boyun sorunlarıyla karşılaşır. Bu sorun bazen mekanik bir ağrı bazen de fıtık olabilir. Sebebi her ne olursa olsun medikal ya da cerrahi yollarla tedavi edilmesi mümkündür.

Belimizde 5 adet omur kemiği bulunur. Bu kemiklerin arasında da omurganın dayanıklılığını ve hareketliliğini sağlayan disk adında kıkırdak yapılar vardır. Diskler omurgaya gelen ani darbelerin emilerek dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar. Yani bir nevi süspansiyon görevi taşır. Dış yüzeyi sert olan bu disklerin içi ise yumuşak dokularla kaplıdır. Darbe, ters hareket veya yıpranmaya bağlı olarak içerideki yumuşak doku diskin sert yüzeyini aşarak dışarıya çıkabilir. Buna bel fıtığı denir.

Omurganın bel ve sırt dışındaki bir başka bölümü de boyundur. Birbirlerine benzer yapıdadırlar. Boyun bölgesinde 7 adet omur kemiği vardır. Aynı şekilde omurganın dayanıklılığını ve hareketliliğini sağlayan, dışı sert içi yumuşak olan diskler bulunur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak içerideki yumuşak dokunun dışarıya taşması durumuna boyun fıtığı denir.

Bel ve boyun fıtıklarının birbirlerine olan yapı benzerlikleri, oluşum nedenlerine ve meydana getirdikleri şikayetlere de yansır. Bu iki sorunun da ortaya çıkma nedeni omurgaya haddinden fazla yük bindirmeye bağlıdır. Ağır yük kaldırma, ters hareket yapma, darbe alma, spor yapmayarak kasları güçsüz bırakma bel fıtığının nedenleri arasında sayabileceği gibi boyun fıtığının nedenleri arasına boynun uzun süre yanlış pozisyonda tutulmasını ekleyebiliriz.

Bel fıtığı, bel bölgesi ile birlikte özellikle fıtığın olduğu taraftaki bacağı da etkiler. Bel ağrısının yanı sıra bacak ağrısı, bacakta uyuşma ve güçsüzlük en belirgin belirtileridir. Boyun fıtığı ise boyun ağrısının yanı sıra kolda ağrı, uyuşma ve güçsüzlüğe neden olur. Boyun fıtığının bel fıtığına göre bir farkı, ilerlemesi durumunda sadece kolla sınırlı kalmaması, vücudun boyundan aşağısını etkileyerek felç kalmaya kadar götürebilmesidir.

Bel ve boyun fıtıklarının tedavilerinde ameliyatsız ve cerrahi yöntemler uygulanabilir. Bu, fıtığın seviyesi ve hastanın şikayetleriyle ilgilidir. Tabi ki hasta vücudunun tedaviye vereceği cevabı da unutmamak gerekir. Ameliyatsız bel ve boyun fıtığı tedavisi ağrıyı dindirmeye yönelik ilaçlar, egzersiz programları, dinlenme ve yaşam şartı düzenlemeleri ekseninde uygulanır. Eğer hafif ve orta derecede bir fıtık söz konusuysa hasta bu tedavilere genellikle yanıt verir. Fıtığın seviyesi ileri ve çok ilerideyse, boyun fıtığı söz konusu olduğunda kollardaki ağrı ve güçsüzlük hayat kalitesini düşürüyorsa, bel fıtığı söz konusu olduğunda ise bacaktaki ağrı ve kuvvetsizlik kişiye dayanılmaz acılar yaşatıyorsa ameliyat planlanabilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı ameliyatından 4 saat sonra hasta ayağa kaldırılıyor, yeme içmesine izin veriliyor. Bazen aynı gün taburcu olabilseler de genellikle bir gün hastanede misafir ediliyor. Taburcu olduktan sonra ev işlerini yapabiliyor, işe başlayabiliyorlar. Ancak iyileşmenin tadını çıkarmak adına birkaç gün dinlenmelerinin ve işe gitmemelerinin hiçbir sakıncası yok.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı ameliyatından 4 saat sonra hasta ayağa kaldırılır, yeme içmesine izin verilir. Aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Ertesi gün günlük yaşantıya dönülebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İlker Yassa Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)