Bel Fıtığı

Yazar Mehmet Sefa YalçınFizik Tedavi Uzmanı • 22 Ekim 2018 • Yorumlar:

Sağlıklı bir disk omurgada tıpkı araba amortisörü gibi şok emici olarak çalışır. Disklerimiz omurgayı yer çekimine karşı ve atlama, çekme, itme gibi güçlü hareketlerden korur. Fıtıklaşma diskin merkezindeki çekirdek dışarı doğru basınç yapmaya başladığında oluşur. Bel fıtığının en önemli belirtisi belden başlayarak bacaklara doğru yayılan ağrı ve uyuşmadır.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Bel fıtığı normal şartlarda vücuda verdiği sinyallerle kendini belli etse de bazen de gizli seyirde ilerleyebilir. Ağrı, uyuşma vb. belirtiler vermeden oluşan bel fıtıkları da görülmüştür. İşte, bel fıtığının en yaygın belirtileri;

-Şiddetli ve uzun süren ağrılar; bel fıtığının en büyük habercisi belden başlayarak bacaklara doğru uzanan hat boyunca hissedilen şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar öksürük, hapşırık vs. ani hareketlerle şiddetlenir ve tutulmalar meydana gelir. Bu ağrılar bel, kalça, bacak, ayak ve en son parmaklara kadar hissedilebilir.

-Uyuşukluk, yürümede zorluk ve hareketlerde zayıflama; bel fıtığına sahip olan kişilerde sık görülen belirtilerden biri de bacaklarda ağrı ile beraber görülen uyuşma, karıncalanma ve zayıflıktır.

-Sinir kökü ağrıları: siyatik; bel fıtığına sebebiyet veren omurgalarda bulunan hasarlı disklerin siyatik sinirine baskı yapması sonucu oluşan ağrılardır. Siyatik ağrıları dış çeperi aşan jelimsi dokunun iltihaba neden olması sonucu uzun hat boyunca devam eden sinirlerde tahriş meydana gelebilir.

Bunun sonucu ise belden bacaklara, kalçalara ve ayaklara kadar uzanan siyatik ağrıları görülebilir. Ağrı, uyuşma ve karıncalanma her iki bacakta değil de yalnız bir bacakta da olabilir. Çünkü her bacakta ayrı bir sinir hattı bulunur.

-İğnelenme, karıncalanma ve yanma hissi; hasar gören disk siyatik sinirleri dışında, omurganın çevresinde bulunan başka bir sinire de baskı yapabilir. Oluşan bu baskı ile karıncalanma ve iğnelenme hissi oluşur.

-Tuvaletini tutamama; bu belirti fıtığın son evrelerinde görülür ki fıtığın çok kritik şekilde ilerlediğinin de habercisidir.

Bel fıtığının cerrahi dışı tedavi yöntemleri

Dinlenme: Şiddetli bel ağrısını dindirmek için genellikle 1-2 günlük yatak istirahati yeterli olacaktır. Uzun süre ayakta kalınmaması gerekir ancak uzun süre oturmak da iyi değildir. Hareketler yavaş ve kontrollü olmalıdır.

İlaçlar: Doktorun önerdiği ilaçlar alınabilir.

Fizik tedavi ve egzersizler: Fıtığın nispeten ilerlediği durumlarda başvurulan fizik tedavi; bel fıtığına yönelik belli hareketler bel kaslarını ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Fizik tedavide ilk günler ağrılarda artma olabilir. Bu geçici ve normal bir durumdur.

Epidural Steroid Enjeksiyonu: Bölgesel ödemi ve yangıyı azaltmak için bölgeye iğne yapılır. Belirtilerin azalmasında en etkili yöntemlerden biridir ancak daha çok şiddetli ağrı olduğu durumlarda tercih edilir. Son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemlerdendir

PRP uygulaması; bir kişiden çok az miktarda kanın alınarak özel bir tüple santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve PRP’nin yine aynı kişiye enjeksiyon yolu ile geri verilmesini temel alan bir uygulamadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Sefa Yalçın Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Sefa Yalçın

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al