Bel Fıtığı

Yazar Erol YalnızOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 27 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Bel fıtığı – Lomber Disk hernisi (Herniad intervertebral disk), beldeki omur kemiklerin arasında bulunan intevebral disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.Bel ağrısı ile kendini gösterir ve daha fazla komplikasyondan kaçınmak için tedavi edilmesi önemlidir.

Omurlararası diskler, omurganın her iki omurgasının arasına yerleştirilir, esnekliğini sağlar, çok çeşitli hareketlere izin verir ve günlük yaşamdaki gerginliği yumuşatır. Bu, spesifik yapılarından kaynaklanmaktadır, etkileşimi karakteristik dejeneratif oluşumuna yol açar ve zamanla değişir. Her bir disk merkezi olarak yerleştirilmiş iliksi çekirdekten, çevresel bir fibroz halka ve kıkırdaklı plaklardan oluşur.

SEMPTOMLAR

Bir disk hernisi varlığında, disk çekirdeğinin bir kısmı fibröz halkanın liflerinden dışarı çıkar ve sinir köküne değdiğinde problemler yaratır. Komşu sinirlerin tahrişi, kol veya bacağın ağrı, sertlik veya zayıflığına yol açar.

Diskopatinin belirtileri nelerdir:

 

Uzun süreli sırt / boyun ve bel ağrısı;    Omurga etrafındaki kas sisteminin spazmı;    Üst ve / veya alt ekstremitelerde kas güçsüzlüğü;    Üst ve / veya alt bacaklarda ağrı ve uyuşukluk;    Reflekslerin üst ve / veya alt bacaklarda zayıflaması;    Pelvik rezervuar fonksiyonundaki değişiklikler; Bel fıtığına neden olan ağrı aniden ortaya çıkıyor gibi görünmektedir, ancak genellikle aşamalı bir hasar sürecinin sonucudur. Disk hernianın daha az yaygın nedeni travma (örneğin düşme), araba kazası vb.

 

Aşama Bulging (taşmış) disk. Komşu vertebral disk kenarlarını aşan hafif konveks görüntü. Anulus fibrosus ve periferde yerleşen Sharpey lifleri sağlamdır.

Aşama Prolapse disk. Anulus fibrosusdaki parsiyel defektten diskin posterior herniasyonu. Yalnız en perifer veya posterior anulus lifleri sağlamdır. Hernya veya prolapsed disk herniye olmamış kısım ile ilişkilidir.

Aşama Ekstrüde (patlamış) disk. Anulus fibrosus daki defektten diskin posterior herniasyonudur.

Aşama Sekestre disk (serbest fragman). Anulus fibrosus daki defekt nucleus pulposus ekstrüde olması, ve bu ekstrüde fragman herniye olmamış disk arasında ilişkinin olmayışı. Fragman post.long.lig.a anterior veya posterior, disk mesafesine superior veya inferior, veya nadiren intradural olabilir.

LOMBER DİSK HERNİSİNİN LOKALİZASYONU

 

L4-L5 ve L5-S1 seviyeleri en sık etkilenir (vakaların% 98’i).

Kalan lokasyonlar L1-L2 (% 1’in altında), L2-L3 (vakaların yaklaşık% 1’i) L3-L4’tün (yaklaşık% 3). L3-L4 seviyelerinde disk hernisi olan hastaların yaklaşık% 24’ünde genellikle L4-L5 ve L5-S1 seviyelerinde disk fıtığı öyküsü bulunur ve bu da disk hastalığına genel bir eğilim gösterir.

 

BEL FITIĞININ TANISI

 

Normal röntgen görüntüsü, bel fıtığının bir göstergesi değildir. Oldukça sık dejeneratif değişiklikler (osteofit) gibi önemli şikayeti olmayan birçok hastada bulunur. X-ışını görüntüsünün önemi osteoporoz, enflamatuar hastalıklar, travmalar, tümör hastalıkları gibi hastalıklarda daha belirgindir, ancak disk herniasyonunun tanısında pratik bir önemi yoktur. BT ve MRG gibi non-invaziv teknikler, fıtığın diseksiyonu hakkında vakaların% 75-95’inde önemli bilgi ve detaylar vermektedir. LOMBER DİSK HERNİASININ TEDAVİSİ Kliniğimiz hastaların kalitesini ve profesyonel tedavisini önemseyen yüksek nitelikli bir sağlık ekibine sahiptir. Hastalara konforlu bir tedavi ve konaklama sağlayan modern bir şekilde hazırlanmış odalar sunulmaktadır.

Lomber disk herniasyonunun tedavisi cerrahi yöntemidir. Cerrahi tedavi endikasyonları acil ve planlıdır.Ameliyat gerektiren bazı şikayetler:     Doku rezervuar bozuklukları (idrar kaçırma veya idrar yapamama)    Progresif nörolojik bozukluklar (alt ekstremite kaslarında parez veya felce yol açan akut zayıflık)     Konservatif tedaviden diskalifiye    Pelvik-vasküler bozuklukların başlangıcı (daha sonra cerrahi tedavi endikasyonları acil hale gelir). Tedavi yöntemleri Mikroskobik diskektomi ve Laminektomidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erol Yalnız Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)