Bel Fıtığı

Yazar Suat CanbayBeyin Ve Sinir Cerrahı • 3 Nisan 2018 • Yorumlar:

Bel fıtığı her iki omurga arasındaki kıkırdak dokunun omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi(kayması) halidir. Böylece omurilik ve sinirlerde sıkışma olur ve buna bağlı olarak bel fıtığı hastalığı ortaya çıkar. Bel fıtığı daha çok orta yaş grubunda görülen bir hastalıktır.

Bel fıtığı neden olur?
Genellikle omurganın kötü kullanılmasına bağlıdır. Bu ne demek? Eğer karın ve sırt kasları güçlü olursa bu omurgaya iyi bir destek olur. Bu nedenle spor hayatımızda olmalı. Aşırı kilo omurganın yükünü arttırır, buda dejenerasyona ve bel fıtığına yol açar. Ayrıca kontrolsüz öne eğilerek ağır yük kaldırma, oblik bel hareketleri yine diskleri bozan davranışlardır. Zayıf da olsa ailesel yatkınlık da bir neden olabilir.

Tedavi nasıl olmalı?
Bel fıtığı çok farklı şekillerde olabilir. Fıtığın durumuna, hastanın muayene bulgularına göre tedaviye karar verilir. Hangi hastalarda cerrahi gerekir? Ayak veya bacağında kuvvet kaybı başlamış ve ilerliyorsa, idrarını ve büyük abdestini tutamıyorsa bunlar cerrahidir. Ağrı bir cerrahi nedendir. Ancak hekim ve hastanın buna birlikte karar vermesi gerekir. Eğer ağrı uzun süredir varsa (3 ay ve üzeri) o zaman ağrı nöropatik karakter kazanabilir. Bu durumda yapılan ameliyat çok yüz güldürücü olmayabilir. Hastanın ameliyattan sonra takibi ve altıncı haftadan sonra karın ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizlere başlaması, fizik tedavi önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suat Canbay Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)