Belde Kanal Darlığı (Blomber Spinal Stenoz)

Yazar Ahmet ÖğrenciBeyin Ve Sinir Cerrahı • 5 Ağustos 2016 • Yorumlar:

Belde Kanal Darlığı (Blomber Spinal Stenoz)

Kanal Darlığı Nedir?
Omurlar, omurilik ve sinir lifleri adı verilen yapılarının korunmasını sağlayan kemik yapılardır. Omurilik ve sinir lifleri omurların ortasındaki kanal boyunca başın alt kısmından başlayarak aşağıya doğru inerler. Omurlar arasında omurların birbirine bağlanmasını sağlayan, disk adı verilen yapılar vardır. Bu diskler yaş ilerledikçe sıvı miktarlarını kaybederler. Bu durum diskin yük taşıma yeteneğinin azalmasına ve sertleşerek bulunduğu yerden spinal kanala doğru yer değiştirerek kanal çapının daralmasına neden olabilir.
Spinal stenozun diğer bir nedeni, omurların arkasındaki faset eklemlerinin büyümesidir.
Belirtiler Nelerdir?
Başlıca belirtiler; sırt ya da bacaklarda ağrı, uyuşukluk ve kramptır. Bacaklarda kuvvetsizlik meydana gelebilir. Nadiren mesane ve/veya bağırsak problemlerine neden olabilir.
Yakınmalar uzun süre ayakta kalma ve yürümeyle artabilir. Sınırlı bir süre yürüdükten sonra bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma nedeniyle durma ve çömelme gereği duyulabilir. Yürüme mesafesi giderek azalabilir. Eğilme veya oturmayla ağrı hafifleyebilir veya tamamen geçebilir.
Tanısı Nasıl Konur?
Doktorunuz sizden bir öykü alacak ve sizi muayene edecektir. Daha sonrasında istenecek röntgen, tomografi veya MR görüntüleriyle tanınız kesinleşecektir.
Tüm bu çalışmalar spinal kanalının darlığını, sinir kökü basısını, darlığın yerinin saptanmasını sağlar.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Doktorunuz sizde ağrıya sebep olan bir darlığı saptayacak olursa, öncelikle cerrahi olmayan yöntemleri deneyecektir. Bu tedavi seçenekleri ise antiinflamatuar tedavi (oral ya da enjeksiyon) ve ağrının kontrol altına alınması için ağrı kesicilerdir.
Spinal enjeksiyonlar (kortizonun epidural enjeksiyonu gibi) yapılabilir.
İlaç tedavisi ve ağrı kontrolü için yapılan enjeksiyonlardan fayda görülmemesi üzerine fizik tedavi denenebilir.
Ancak ne var ki cerrahi olmayan yöntemler, tek başına spinal kanaldaki darlığı düzeltmemekte ve ağrıyı uzun süre sonlandıramamaktadır.
Cerrahi Tedavi:
Cerrahi girişim; ilerleyici bacak güçsüzlüğü olan, yol yürümekte zorlanan, idrar yollarında problemi olanlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Yapılacak cerrahi girişimin amacı, basıyı kaldırıp kanal çapını genişletmektir. Bu işlemin adı lomber dekompresyondur. İşlem ile genişletilen sinirlerin rahatlamasıyla ağrılarda azalma, uyuşukluklarda düzelme, yol yürüme mesafesinde artma, idrar problemlerinde düzelme görülür.
Günümüzde hastalar operasyondan sonra aynı gün kaldırılıp yürütülmekte ve genelde bir-iki gün içinde taburcu edilmektedir. Operasyon haftasında da günlük hayatlarına dönmesi beklenir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Öğrenci Beyin Ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)