Belirsizlik Sendromu

Yazar Namık Acar • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:

Genel hatlarıyla netliğe ulaşmamış durumlara belirsizlik,belirsizliğin devamlılık arz ettiği ve insanlarda isteği,motivasyonu,devamlılığı zedelediği durumlara "belirsizlik sendromu" denir. Esasen geleceğe dönük her şey belirsizdir ve yaşanarak netlik kazanacaktır.Bu nedenle yaşamı aslında bir süreç yönetimi olarak görmekte ve süreç yönetimi şeklinde yaşamakta fayda vardır.

Biz duygusal bir toplumuz sözünü etrafımızda çok duyarız.Ancak bu duygusallığın aslında öğrenilmiş ve yaşayarak pekiştirilmiş bir olgu olduğunu unuturuz.Üstelik bir çoğumuzda bu duygusallık pesimist (kötümser) ve aynı zamanda yaşanmışlığa değil yaşanması muhtemele dönük bir duygusallıktır. Yani mazoşist bir tarafımız vardır ve henüz olmamışlardan da olabilir diye veya ya olursa diye endişe duyarız.Bu yaşam algısının kaygı odaklı hale gelmesine yol açar ve insanlarda belirsizlik sendromunun ortaya çıkmasına sebep olur.Düşünün;ya şöyle olursa,ya böyle olursa gibi iç tetiklemelerle insanların ruh dünyası nasıl bulanık ve çalkantılı bir hale bürünür...

İşte bu çalkantılı ve bulanık halin psikolojimize yansıması belirsizlik sendromu olarak yaşanmaktadır. Belirsizlik sendromunu ortaya çıkaran bir iç ya şöyle,ya böyle olursa tarzı iç tetiklemeler,bir de insanların yaşam pratiğinde önem verdiği konulardaki belirsizliğin uzun süreli olmasıdır.Buna bir de insanların karakter olarak yeterince disiplinize olamaması eklenebilir.Doğrusu belirsizliğe yol açan,netleşmeyi geciktiren tüm etmenler aslında birer belirsizlik sendromu nedenidir.Ancak belirsizlik sendromunda iç etkenlerin dış etkenlere göre hem daha yaygın hem de daha etkili birer belirsizlik sendromu sebebi olduğu unutulmamalıdır.

Ne yapacağını bilememek,nasıl yapacağını şaşırmak,sürekli olumsuz beklentilerle yaşamak ve yaşamını yönetmekte zorlanmak gerçekleşmiş belirsiz sendromunun kendini insana hissettiriş biçimleridir.İnsanlardaki yaşam motivasyonunu son derece azaltan bir sorundur.Bu nedenle mutlu olmak,yaşamla güçlü bağlar kurmak,sağlıklı ilişkiler yürütmek,yeterli performans sağlamak noktalarında insanları zora sokar.Gerçekleşme ve gerçekleşerek netleşmeleri örseler.Yaşamla insan arasındaki ilişkiyi hem algı,hem de olgu bazında bozar.

Peki belirsizlik sendromu yaşayan insanlar ne yapmalıdır..?Her sorun türünde olduğu gibi belirsizlik sendromunda da çözüme giden ilk durak sorunun sorunu yaşayan tarafından kabul edilmesidir.Çünkü insanlar kabul etmedikleri sorunların çözümüyle ilgili harekete geçmezler.Bu nedenle önce sorun kabul edilmeli,sonra çözmek istenmeli ve daha sonra da çözmek üzere gerekli olan psikolojik destek alınmalıdır. Unutmayın; sorunlar paylaşarak hafifiler,sevinçler paylaşarak artar.Yaşam paylaşmaktır...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)