Bencil İnsanlarla Yaşamak

Yazar İrem Lokmacı • 4 Eylül 2023 • Yorumlar:

Bencillik Nedir?

Bencillik “Sadece kendini ve kendi çıkarını düşünmek” olarak tanımlanabilmektedir.

Bencil İnsan Nasıldır?

Bencil kişi, başkalarını ya da karşısındakini düşünmeden ve önemsemeden sadece kendi isteklerini,ihtiyaçlarını düşünerek hareket eder.

Karşımdaki Kişi/Kişilerin Bencil Olduğunu Nasıl Anlarım?

-Bencil kişilere iyilik ile bir davranışta bulunduğunuzda teşekkür etmeye dahi gerek duymazlar, çünkü zaten bunu yapmanız gerektiğine ya da zaten buna layık olduklarına inanırlar. Sizin de bir teşekküre layık olduğunuzu düşünemez ya da düşünmeye gerek duymazlar.

-Kendilerini dünyanın merkezinde görürler.

-Bencil kişiler, çevresindekilerden sürekli olarak bir şeyler isteme eğilimindedirler. Ama onlar sizin için karşılıksız bir iyilik yapmaya gerek duymazlar.

-Her zaman kendi istediklerinin olmasını beklerler. İstedikleri olmadığında ise öfkelenme ve suçlamalar gösterebilirler.

-Empati yapamazlar.

-Muhabbet ederken sizi pek dinlemezler. Genellikle konusu sadece kendisi ve kendisi ile alakalı durumlar ile ilgilidir.

-Özür dilemeye gerek duymazlar.

-Takdir etmeye gerek duymazlar.

Bencil İnsanlarla Nasıl Başa Çıkabilirim?

•Bencil kişilerin, sizin enerjinizi emeceklerini ve size bitkinlik vereceklerini unutmayın.

•Bencil kişi, hayatınızdan çıkarabileceğiniz bir arkadaşınız ise yerine başka arkadaşlar edinmeye çalışabilirsiniz. Hayatınızdan çıkmasını istemediğiniz bir arkadaşınız ise, diğer arkadaşlarınızla da zaman geçirip enerjinizi dağıtabilirsiniz. Bu sayede ‘bencil’ arkadaşınız ile aranıza mesafe koyabilirsiniz.

•Bencil arkadaşınızın her mesaj ve aramasına kısa süre içerisinde cevap vermek zorunda değilsiniz. Eğer o an cevap vermek istemiyorsanız o an için müsait olmadığınızı kendisine söyleyebilirsiniz. Bencil kişi, ilgisizlik karşısında öfkeli davranabilir ama siz arkadaşınızın ilgi deposu değilsiniz.

•Eğer bencil bir kişi ile ilişki içindeyseniz partneriniz ise çok büyük olasılıkla bu size zarar veren, istek ve ihtiyaçlarınızın önemsenmediği bir ilişkidir. Bu durumda karşınızdaki kişinin olduğu gibi sizin de istek ve ihtiyaçlarınızın önemli olduğunu fark etmelisiniz. Karşınızdaki partnerinizin ilgiye ihtiyacı olabileceği gibi sizin de ilgiye ihtiyacınız olması son derece doğal ve normaldir. Eğer partneriniz bunun bilincinde değil ise ilişkinizi gözden geçirmelisiniz. 

İlişkiyi gözden geçirmek tabii ki zor olabilir, “Emek verdim.” “Seneler oldu.” gibi düşünceleriniz olabilir. 

Fakat evlendikten sonrasında istek ve ihtiyaçlarınızın önemsenmediği, yalnız ve ilgisiz hissettiğiniz, kendinizi hep özür dileyen konumda bulduğunuz, karşısınızdaki kişiyi memnun etmek için sürekli bir çaba içerisinde bulunduğunuz, sizi kırmaktan çekinmeyen, hiç teşekkür duymadığınız bir ilişki içerisinde bir hayat geçireceksiniz. Bunun bilincinde olmalısınız. Hak ettiğiniz sizce bu mu?

Ne olursa olsun ilişkinizi sonlandırmak istemiyor ve partnerinizin değişmesi için çaba göstermek istiyor iseniz şunu söylemeliyim ki  bencil kişilerin değişmesi çok zordur. Çünkü bunu asla kabul etmezler, çünkü zaten kişinin asıl problemi de burada başlar; kişi, kendisinden başkasının his ve düşüncelerini önemsemez.

Bu noktada birlikte bir  çift terapisine başlamanız en doğru karar olacaktır. Çünkü bencil kişiyi tek başınıza idare etmek, değiştirmeye çalışmak çok zor ve imkansıza yakındır.

Bencil kişi, eşiniz yani hayat arkadaşınız ise de mutlaka bir aile terapistine başlamanız en doğru karar olacaktır…

•Bencil kişi, iş yerinizde olabilir. Ve sizin için iş hayatınız zorlu geçiyor olabilir. Belki size kaba ve eleştirel davranıyor olabilir, bu durumda görmezden gelmek veya duymamak çok zor olabilir. Ama onun üslubuna inmeniz hiçbir yarar sağlamaz ne yazık ki. O sebeple en iyi çözüm, sizi rahatsız eden kişiden uzaklaşmaktır. Olabildiğince az muhabbet ve münakaşaya girmeniz sizin için en faydalısıdır.

Bencil insanlarla baş etmek pratik ve dayanıklılık gerektirir. Bu kişiler hayatınızın her alanında olabilir. Eğer zorlanıyor iseniz bir uzman ile görüşmeye başlayarak kendiniz için adım atabilirsiniz. Sizin de dinlenilmeye ve kendinizi anlatmaya hakkınız olduğunu unutmayın…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)