Kendimi Neden Sevemiyorum?

Yazar İrem Lokmacı • 4 Eylül 2023 • Yorumlar:

Hayatta birçok ilişki süreci vardır. Aşk ilişkisi, aile ilişkisi, akrabalar arası ilişkiler, iş arkadaşları ile ilişkilerimiz, okul arkadaşlarımız ile ilişkilerimiz, öğretmen-öğrenci ilişkileri gibi…

Bu ilişkilerin hepsinde başlangıçlar, bitişler veya tekrar başlangıçlar olabilir. Bu kişiler hayatımızdan çıkıp tekrar girebilir. Ya da yeni kişiler hayatımıza dahil olabilir. Ya da hayatımızdaki kişiler tamamen çıkabilir.

Ama kendimizle olan ilişkimiz, hayat boyu hiç son bulmayan tek ilişkimiz olacaktır. Sen kendine ne dersen, kendin ile ilgili algın ne olursa tüm hayatın da öyle geçecektir aslında. Çünkü herkes gidebilir, ama sen hep kendin ilesin.

Bu yazıyı okuyor isen belki de gerçekten kendini sevemediğini düşünüyorsun. Bunun nedenini anlamak istiyor ve belki de kendini nasıl ve neden seveceğini bilemiyorsun.

KENDİNİ NEDEN SEVMELİSİN?

Öncelikle kendini neden sevmen gerektiğinden başlamak istiyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi hayatta her daim süreceği kesin olan tek ilişki kendimiz ile olan ilişkimizdir.

Ailenden birisini, iş yerinde çalışma arkadaşlarından birisini, bir arkadaşını ya da partnerini düşün. 

Her gün sana seni sevmediğini, senin bir işe yaramadığını, senin berbat göründüğünü, senin hiç başarılı ve yeterli birisi olmadığını söylüyor. Seni her gün eleştiriyor. 

Bu kişi ile ilgili ne düşünürdün? Bu kişinin sana iyi geldiğini, seni  motive ettiğini düşünür müydün? Bu kişi, her  gün seninle bu şekilde konuştuğu için sana gerçekten yararı olur muydu ? Ona teşekkür etmek ister miydin mesela? 

Her gün bu eleştirilere maruz kalmaktan hiç kimse hoşlanmaz. Ve hiç kimse hayatı boyunca o kişiye dayanamaz. Hatta onu hayatımızdan çıkarmak isteriz ve belki de çıkarırız.

Peki ama neden başka bir kişinin bize davranmasını istemediğimiz şekilde biz kendimize davranalım ki? 

KENDİNİ NEDEN SEVMİYOR OLABİLİRSİN?

-Geçmişte yaptığın hatalardan dolayı kendini sevmeye layık görmüyor olabilirsin.

-Kusurların olduğunu düşündüğün için kendini sevmiyor olabilirsin.

-Başkaları senin kusurlu olduğunu söylediği için kendini sevmiyor olabilirsin.

-İyi şeyleri hak etmediğini düşünüyor olabilirsin.

-Kendini çok fazla eleştiriyor olabilirsin.

-Kendini başkaları ile kıyaslıyor olabilirsin..

-Kimse tarafından sevilmeye layık olmadığına inanıyor olabilirsin.

PEKİ BUNLAR NE KADAR DOĞRU BİR BAKALIM

•Geçmişteki hataların için kendini sevmeye layık görmemen ne kadar doğru?

Sence yeryüzünde hiçbir hata yapmamış birisi olabilir mi? Eminim ki hepimiz -ben de- birçok hata yaptık. Eminim hepimiz “Asla yapmam” dediğimiz en az 2-3 belki 5  hatayı yapmışızdır. 

Hata yapmış olman evet doğrudur. Ama hata yaptığın için kendini sevmeye layık görmemen kendine yaptığın en büyük haksızlıktır ve aslında bu geçmişteki yapmış olduğun hatadan bile çok daha büyük bir hatadır. Hepimizin -senin de- hata yapmaya hakkın var. Her hataya rağmen kendini sevmeye de hakkın var.

•Kusurların olduğu için kendini sevmemen ne kadar doğru?

Peki sence yeryüzünde hiçbir kusuru olmayan birisi olabilir mi? Araştır bakalım, böyle  birisini bulabilecek misin? Bulamayacaksın. Çünkü hepimizin kusurları var, bu hepimiz için geçerli. İnternette gördüğümüz o kusursuz görünen bay ve bayanların da kusurları var. Hepimizin…

•Aynı şekilde sana kusurlu olduğunu söyleyen her kim olursa olsun, onun da kusurları var…

•Peki kendini eleştirmenin bir sınırı var mıdır?

Tabii ki öz eleştiri yapmamız çok güzel bir niteliktir, önemlidir de. Çoğu insan bunu yapamaz, bunu yapabildiğin için öncelikle kendini tebrik etmelisin. 

Ama kendini eleştirmen çok uzun ve kendini suçlayıcı şekilde devam ediyor ve kendinin sevilmeye layık olmadığını düşünmene kadar ilerliyorsa bu tamamen yanlış ve çarpık bir inanış olur. Bu durumun, öz eleştiri olmaktan çıkıp, kendinden nefret etme, kendini sürekli suçlama boyutuna gitmesi demektir.

-Şöyle düşün, bir arkadaşın matematik sınavına çalışmadı ve düşük bir not almış. Arkadaşına gidip: “Birdahaki sınavda yüksek bir not almazsan seni artık sevmeyeceğim.” der miydin? 

-Ya da biraz kilo aldığını düşünelim ve kendini bunun için eleştiriyorsun. Herkes zaman zaman kilo alıp, verebilir bu çok doğaldır. Ama bir arkadaşını düşün kilo almış ve sen arkadaşına gidip “Fazla kilolarını vermezsen senden nefret edeceğim.” der miydin? Ya da bir arkadaşın sana kilo aldığın için “Fazla kilolarını vermezsen seni yanımda gezdirmem, insan içine çıkma.” dese bu sence haklı bi cümle mi? Peki sen kendin ile neden bu şekilde konuşasın ki?

PEKİ KENDİMİ NASIL SEVEBİLİRİM?

•Öncelikle her şeyden önce şunu bilmelisin ki, istisnasız hepimiz kusurluyuz, hepimizin  kusurları var, hepimizin hataları var, hepimizin kendi ile alakalı öz eleştiri yapması gereken durumları var. Bu insan olmanın bir parçasıdır. Ve kendini sevmeye engel değildir.

•Kendine, diğer insanlara nasıl iyi davranıyor ve onları kırmak istemiyorsan o şekilde davran.

•Kendini sevmek için asla bir şarta ihtiyacın olmadığını hatırla ve her güne kendini sevdiğini söyleyerek başlamayı ihmal etme.

•Geçmişinden ders çıkar, hatalar için kendine teşekkür et çünkü bir tecrübeye sahip oldun.

•Kendine karşı nazik olman çok önemli. Kendin ile  güzel sözcüklerle konuş.

Mesela her sabah uyandığında “Sevmeye ve sevilmeye layığım.” demeyi  alışkanlık haline getirebilirsin.

•Şunu unutma; kusur ya da hatalarımız kim olduğumuzu belirlemez. Onlar bir parçamızdır ama asla bütünümüz değildir.

•Birisi size iltifat ettiğinde “Beni motive etmek için.” ya da “Bana acıdı sanırım.” diye düşünmek yerine ona teşekkür edin. Ve bu iltifata layık olduğunuz gerçeğini kabullenin.

Eğer kendini sevmekte zorlanıyor ve bir yardım alarak kendini sevme yolunda daha hızlı ilerleyeceğine inanıyorsan hemen randevu oluşturabilirsin.

Çünkü bazen önümüzdeki ve içimizdeki güzellikleri  göremeyiz ve bir dış göze, bizi anlayan bir gülümsemeye ihtiyaç duyarız…

LÜTFEN UNUTMA SEVİLMEYE DEĞERSİN..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)