Benler (melanositik nevüs)

Yazar Serbay GürelDermatolog • 30 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Halk arasında “BEN” diye bilinen “Nevüs”ler deriye renk veren melanini üreten melanosit denilen hücrelerin çoğalması ile oluşan yapılardır.

Genel olarak zararsız olan bu renkli tümöral lezyonlar sıklıkla kahverengi veya siyah renkte olurlar. Bazıları deriden kabarık dururken bazıları deri seviyesindedir. Doğuştan olabildiği gibi sonradan da oluşabilirler. Derinin daha derin tabakasına uzanan benler “intradermal nevüs” deri renginde gözlenebilirler.

Ailesel özellik gösterir. Beyaz ırkta en sık rastlanan oluşumlardan biri olup, daha az sıklıkta zenciler ve koyu tenlilerde görülürken kızıl saçlılarda bulunmaz. Güneş gören bölgeler yeni benlerin oluşumu için riskli bölgelerdir. Bu çeşit benler erken çocukluk döneminde görülmeye başlarlar. Maksimum sayıya genç erişkinlik döneminde ulaşırlar. Atipik melanositiknevuslar yaşam boyu görülmeye devam eder ve gerilemediğine inanılır. Atipik melanositik nevüsler melanom denen deri kanserleri için öncü lezyonlardır.

Eğer bir NMN saçlı deride, müközmembranda, genital bölgede yerleşmişse, çapında hızlı bir değişiklik olmuşsa, rengi alacalı ise, sınırları düzensiz ve genişliyor ise, bir travma olmadan lezyon erode olmuş ise, lezyonda sürekli bir acıma, kanama, kaşıntı olmuş ise mutlaka bir dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı) tarafından görülmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)