Benleri Aldırmak Zararlı Mıdır?

Halk arasında benlere bıçak değdiği zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir inanış vardır. Oysa tam tersi tehlike taşıyan benlerin cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda yaşamı tehdit eden “Malign Melanom” isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır.

Malign Melanom,tüm dünyada hızla artmakta olan kötü seyirli bir kanser tipidir.Bu nedenle,tehlikeli benlerin tespiti ve çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir.

Malign Melanom gelişimi riski genel popülasyonda %1,5'dur; Yani 68 kişiden birinde (1/68) yaşamı boyunca gelişme ihtimali vardır. Bu oran gitgide artmaktadır.

Benleri olan insanlarda günün birinde benlerin kansere dönüşme oranı ise %2,5 çıkar, yani 40 kişide 1 kişi’ de Malign Melanom gelişebilir.Vücudunda benleri olan insanlarda bu oran 1/40 oranına yükselir.

Gerçek Ne?

• Ben(Nevüs) alındıktan sonra patojik tetkik yapılmadı ise (çıkarılan ben çöpe atıldı ise)

• Ben(nevüs) alındıktan sonra patojik tetkik ile Malign Melanom teşhisi konmasına rağmen ileri tetkik ,tedavi ve takipleri yapılmadı ise

• Ben(Nevüs) çıkarıldığında(Malign Melanom’un ileri evrelerinde teşhis konuldu ise)uzak organ metastazları zaten gerçekleştiği için hastalar kaybedilir.

Maalesef halk arasındaki ben alındıktan sonra hasta öldü gibi inanışlar yukarıda sayılan hatalar zincirinden kaynaklanmaktadır..

BENLERİN KANSERE DÖNÜŞÜM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pek çok ben zararsızdır ama bazılarında melanom gelişme ihtimali daha yüksektir.

Bunlar daha büyük, daha koyu renkli benlerdir ve farklı renklerdedir.Eğer bir gün beniniz büyümeye, renginde koyulaşma ve yüzey dokusundaki değişiklikler,beninizin yanında küçük satellit bencikler, ağrı, kanama ve kaşıntı olması endişe vericidir.

Bu tür değişiklikler olduğunda ve 2 haftadan daha uzun süre devam ettiğinde tıbbi olarak değerlendirilmelidir.Ve en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.

Dermatoskopik muayene benin içindeki yapıları büyütülerek görülmesini sağlayan “Dijital dermatoskop” isimli cihaz aracılığıyla yapılır.Bu muayeneden sonra doktorun şüpheli bulduğu benler cerrahi olarak çıkarılır ve patalojik inceleme yapılır.

Şüphe uyandırmayan benler ise düzenli aralıklarla kontrol edilmeye devam edilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fevzi Yavaş Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Fevzi Yavaş

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al