Besin Alerjisi

Yazar Büşra Söylemez AyDiyetisyen • 20 Eylül 2022 • Yorumlar:

Besin alerjisi, normalde zararsız olan gıdaların, bağışıklık sistemimiz tarafından zararlı bir madde olarak algılanmasıyla oluşmaktadır. Vücut zararlı sandığı maddeden korunmak için antikor üreterek ani bir tepki oluşturur. Bunun sonucu olarak da bir takım alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir.

Besin alerjisi olan insanlar, alerjisi olduğu besini çok az miktarda tüketse bile ölüme kadar gidebilen ciddi alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Belirtiler uyarıcı besinin tüketilmesi ya da dokunulmasıyla beraber birkaç saat içerisinde ortaya çıkabilir. Deride kaşıntı, yanma, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen),dil ağız ve yüz şişmesi, nefes darlığı, yutmada zorluk, karın ağrısı, kramplar, çarpıntı, nabız hızının artması, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve bayılma besin alerjisine bağlı görülen belirtilerdir.

Besin alerjisinin en sık yol açan besinler:

  • İnek sütü

  • Yumurta

  • Yer fıstığı

  • Kuruyemişler

  • Kabuklu deniz ürünleri

  • Buğday

  • Soya

  • Balık

Bunların yanı sıra tüketilen her besine karşı alerjik reaksiyonların gelişebileceği unutulmamalıdır.

BESİN İNTOLERANSI NEDİR?

Yaygın olarak tükettiğimiz bir çok gıdanın mide ve bağırsak tarafından sindirilememesine bağlı gelişen ve ölümcül olmayan reaksiyonlardır. Kişide tüketilen besin maddesini sindirecek enzim olmaması ya da bozulmuş bağırsak florasından dolayı besin intoleransı gelişebilir.

 

Alerjinin aksine, gıda intoleransı, genelde hayatı tehdit edici olmayan, ancak birçok uzun süreli hastalığa sebep olan biyolojik reaksiyonlardan oluşur. Gıda alerjisi doğrudan bağışıklık sistemi tarafından tetiklenirken, gıda intoleransı sindirim sisteminin bir reaksiyonudur.
 

GIDA ALERJİSİ VE GIDA İNTOLERANSINI ARASINDAKİ FARK NEDİR, NASIL KORUNUR ?

Gıda alerjileri gıda maddesinin miktarına bağlı değildir. Çok az yense de her defasında aynı şiddetle gıda alerjisine neden olabilir. bu durum kaşıntılara, şişkinliklere, nefes alıp vermede zorlanmalara ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanan anaflaktik şoklara neden olur. Birey ancak o gıda maddesini tüketmeyerek kendini koruyabilir.

Gıda intoleransı ise gıda maddesinin miktarına bağlıdır. Alerjilerin aksine fiziksel olarak kalıcı olumsuz etkilere sebep olur. Bu etkilerin alerji ile kıyaslandığında çok daha uzun etkili sonuçlar doğurması muhtemeldir. Az tüketildiğinde dokunmayabilir ya da şikayetleri çok daha hafif seyredebilir. Hasta o gıda maddesini daha az ve daha seyrek tüketerek kendini koruyabilir. Laktoz intoleransı olan hastalarda bir bardak süt gastrointestinal şikayetlere yol açmazken, birkaç bardak süt hemen şikayetleri başlatır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)