BESİN İNTOLERANSI

Yazar Vildan ÖzdoğanFizik Tedavi Uzmanı • 21 Aralık 2017 • Yorumlar:

Besin intoleransı(gıda intoleransı), kişilerin vücutlarının tükettikleri besinlere karşı farkında olmadan duyarlılık göstermesidir. Bu bakımdan duyarlılık, alerji ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjileri daha hızlı gelişirler, dolayısıyla kişiler bunu rahatça farkedebilirler. Ancak gıda intoleransı daha yavaş geliştiğinden kişilerin tükettikleri hangi besine karşı duyarlılıklarının olduğunu anlamaları güçleşir. Besin intoleransı, vücutta Immünglobülin-G’ye bağlı olarak gecikmeli reaksiyon gösteren bir durumdur. Besin duyarlılığı veya intoleransı, sık karşılaşılan bir durumdur. Gıdalara karşı duyarlılık, normalde zararsız olarak bilinen besinler tüketildiğinde dahi meydana gelebilir. Sürekli ve çok severek yediğiniz besinlerden biri yada birkaçı bile vücudunuza olumsuz bir etki yapıyor olabilir.

Gıda intoleranslarını major ve minor intoleranslar olarak iki büyük grupta toplayabiliriz. Major intoleranslar düzeltildiği takdirde minor intoleransların bir çoğu kendiliğinden ortadan kalkar. En sık görülen major intoleranslar süt ve süt ürünleri, buğday ve buğday içeren gıdalar, şeker ve şekerli besinlerdir. Maya da sık intolerans yapan gida maddelerinden biridir. Bunlardan birine karşı intoleransı olanlarda pek çok gıdaya karşı da intolerans geliştiği bilinmektedir.

Yediğimiz besinlerden herhangi biri bünyemizi olumsuz olarak etkiliyor olabilir. Bu durumda vücudumuz yabancı maddeye karşı savunma sistemini harekete geçirir, savunma sisteminin harekete geçmesi, uzun vadede kronik hastalıklara yol açarak, ruh ve beden sağlığını yavaş bir biçimde bozar. Gıda duyarlılığına bağlı kronik reaksiyonlar yavaş; fakat etkili mekanizmalardır. Kronik, yani sürekli olmaları uzun vadede verdikleri zararı artırır. Kronik hastalıklardan en çok rastlanan ise kronik yorguluktur. Vücut tarafından sindirilemeyen besinler nedeni ile gerçekleşir. Besin intoleransının kronik yorgunluk sendromu, ciltte geçmeyen çeşitli döküntüler, eklme ağrıları, bağırsak ve mide problemleri, kilo problemleri gibi semptomları vardır.Bu semptomlara sebep olan başka hastalıkların varlığı öncelikle tespit edilmelidir. Bunlar elimine edildikten sonra hangi gidaya intoleransı olduğu araştırılmalıdır.

Kliniğimizde gıda intoleranslarını “KİNEZYOLOJİK TEST” yolu ile tespit etmekteyiz. Bu test kişinin bir eline intoleransı olduğu düşünülen gıda verilerek; diğer kolun kas gücünü test ederek yapılmaktadır. Tamamen kişiye özel olan bu testte, kas gücü aracılığıyla kişinin o gıdaya intoleransı olup olmadığı kişinin vücuduna sorulmaktadır. Bu nedenle yanılma payı bulunmamaktadır.

Bu test ile alınan sonuçlarla hangi gıdalara intoleransınız olduğunu öğreneceksiniz.Bu sonuçlar size yemeklerden sonra hissettiğiniz ağırlık hissi, şişkinlik, yorgunlukların sebeplerini de açıklayacak. Bireylerde tespit edilen besin intoleransının sonrasında ise mutlaka kişiye özgü, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vildan Özdoğan Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Kupa Terapi (Hacamat), Ozon Terapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Vildan Özdoğan

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Kupa Terapi (Hacamat), Ozon Terapi Uzm. Dr.

Randevu al