Beslenmede Ekmeğin Önemi

Yazar Merve EkenDiyetisyen • 23 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Hepimizin zaman zaman kilo problemi olmuştur. Böyle durumlarda aklımıza ilk olarak gelen şey az yemek ya da vücudumuzu gün boyunca aç bırakmaktır. Sanılanın aksine vücudumuzu aç bırakarak zayıflayamayız. Nasıl ki bir arabanın işlevini yerine getirmesi için benzine ihtiyacı varsa, vücudumuzun da işlevlerini yerine getirmesi için enerjiye, besine ihtiyacı vardır.

Vücudumuz enerjisini besin öğelerinden sağlar. Bunlar karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve sudur. Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan ve besinlerin hemen hemen hepsinde bulunan besin öğesidir. Sıklıkla duyduğumuz bir cümle vardır: Ben ekmeği kestim, hiç ekmek yemiyorum ama yine de kilo veremiyorum. Eğer siz ekmeği keserseniz beyninizin de benzinini kesersiniz. Ekmeğin içerisindeki karbonhidratlar parçalanarak glikoza dönüşür. Beynimizin tek besin kaynağı glikozdur. Beyin hücreleri ihtiyaçlarını depolayamadığı için kan şekerine bağımlıdırlar. Ekmeğin görevi ise kan şekerini dengede tutmaktır. Tabi ki burada bahsettiğimiz ekmek beyaz ekmek değil. Esmer ekmek, tam tahıllı ekmektir. Diyetisyenler tam tahıllı ekmeği daha düşük kalorili olduğunu için veriyor diye düşünebilirsiniz. Aslında öyle değil. Tam tahıllı ya da tam buğday ekmek tüketmenizde ısrarlı oluşumuzun nedenleri:

-Tam tahıllı ekmeğin içerdiği posa miktarı, beyaz ekmekten daha yüksektir. Peki bu ne demek oluyor? Tam buğday ekmeğini yedikten sonra uzun süre acıkmazsınız fakat beyaz ekmek tükettikten birkaç saat sonra acıkırsınız.

-Beyaz ekmek tüketimi bel bölgenizden kilo almanıza sebep olur.

-Beyaz ekmeğin glisemik indeksi tam buğday ekmeğe göre daha yüksektir. Bu da beyaz ekmeğin kan şekerinizde ani iniş çıkışlar yapmasına sebep olur. Tam buğday ekmeği kan şekerinizde ani iniş çıkışlar yapmaz.

-Tam buğday ekmeği bağırsak hareketlerinizin düzgün olmasını sağlar.

Bu yüzden ekmek bizim için önemlidir. Diyetinizi ekmekten korkmadan, sınırlı ölçülerde hayatınızda bulundurarak devam ettirmeniz gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)