Beyin ve Balık

Yazar Aslıhan KoçDiyetisyen • 2 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Geçenlerde instagram hesabımda bir soru sorup anket yapmıştım. En yağlı organımız hangisidir sorusuna verilen cevaplar şaşırtıcıydı. Ankete katılan 179 kişinin %70i en yağlı organımızın karaciğer olduğunu düşündü doğru cevapsa yalnızca %17lik kesimin verdiği cevap olan beyindi.

Evet yanlış duymadınız vücutta en yağlı organımız beyin ve yaklaşık %60’ı yağlardan oluşuyor. Beyin hücresinin yapısında bol miktarda yağ var peki hangi yağı kastediyorum? Vücut için fonksiyonları çok mühim olan bu kıymetli organ tahmin edersiniz ki o keyifli yediğimiz kurabiyelerin baş malzemesi margarindeki doymuş yağ ya da, paketli ürünlerdeki trans yağlardan oluşmuyor.

Beynin hücrelerimizin yapısına bu kadar büyük miktarda katılan yağ türü toplum olarak bir türlü alışkanlık haline getiremediğimiz balık yağı maalesef. Evet balık yağı beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, özellikle beyin gelişiminin en hızlı olduğu anne karnındaki dönemde ve çocukluk döneminde tüketiminin önemi kat kat artıyor. Yapılan araştırmalar hamilelik döneminde yeterince balık tüketimi sağlanan yada balık yağı takviyesi alan annelerin çocukların zeka puanında belirgin bir artış olduğunu gösteriyor. 

Yani Balık yağını reçetesiz satılan müthiş bir besin olarak isimlendirmek yanlış olmaz.

Balık yağı öncelikle iki tür omega-3 yağ asidi içerir - kalp sağlığı ve cilt yararları için iyi bilinen EPA ve DHA.

 

İnsan diyetinde, EPA ve DHA neredeyse yalnızca yağlı balık ve balık yağında bulunur. Çoğu insan önerilen miktarda balık tüketmediğinden, birçok insan diyetlerinde yeterince EPA ve DHA alma konusunda yetersiz kalmaktadır

 

Vücut EPA ve DHA'yı ALA adı verilen başka bir omega-3'ten yapabilir. ALA, ceviz, keten tohumu, chia tohumu, kanola yağı, soya fasulyesi yağı ve soya fasulyesi yağı gibi çeşitli gıda kaynaklarında bulunur.

Ancak balık tüketilmediği taktirde diyete ceviz ve keten tohumu ekleyerek yeterince EPA ve DHA oluşturabileceğinizi düşünmeyin ALA miktarının% 10'undan daha azının EPA veya DHA'ya dönüştürüldüğünü biliyoruz.

 

Ayrıca Balık yağı takviyeleri, özellikle de yüksek miktarda EPA içerenler, depresyonu olan kişilerde depresif semptomları iyileştirebilir. 

 

TÜBER 2015’e (Tükiyeye Özgü Beslenme Rehberi) göre günlük 250 mg EPA+DHA önerilmektedir. Bu yüzden omega 3 desteği alırken lütfen total balık yağı içindeki EPA+DHA miktarını göz önünde bulundurun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)