Bipolar Bozukluk

Yazar Ahmet Cemal BalPsikiyatrist • 2 Ekim 2022 • Yorumlar:

Bipolar bozukluk daha önceden manik depresif bozukluk ve manik depresyon olarak bilinirdi. Bipolar bozuklukta duygularda kişinin enerjikliğinde aktivite düzeyinde konsantrasyonunda ve günlük görevleri ve işleri yapabilirliğinde beklenmedik alışılmadık ani değişiklikler olur. Kişi olduğundan daha güçlü girişken ve aktif kendisine güvenen bir tarafı vardır.

Bipolar bozukluk kaç tiptir?

Bipolar I bozukluk

    Bipolar II bozukluk

    Siklotimik bozukluk

  

Bipolar bozukluğun bir ucunda  mutluluğun aşırı artışı  ve kolay sinirlenme   enerji artışı vardır (manik dönem olarak bilinir) diğer ucunda ise kişinin çok üzgün umutsuz olması  hali vardır ( Depresif dönem ) olarak bilinir. Manik belirtilerin daha düşük düzeyde olması haline de  hipomanik epizot denir.

 

Bipolar I bozukluk için ayırt edici özellikler nelerdir?

    Manik epizot olarak tanımlanan belirtilerin en az 7 gün sürmesi veya manik belirtilerin ciddiyetinden dolayı kişinin hastanede yatışı  ve gözetiminin gerekmesi koşulları tanıda çok önemlidir. .Genellikle bipolar  I bozuklukta depresif  dönemler olur ancak bunlar 2 haftada geçer. Bipolar I bozuklukta depresif  belirtiler ve manik belirtiler bir arada bulunur.

 .Bipolar II bozukluk için ayırt edici özellikler

Karakteristik özelliği depresif özelliklerin ve  hipomanik özelliklerle iç içe geçmesi vardır. Bipolar I bozukluk da  olduğu gibi dört dörtlük manik epizot yoktur.

Siklotimik bozukluk (sikotimi olarak da bilinir.) hipomanik ve depresif semptomlar çocuk ve ergenlerde bir yıl erişkinlerde   iki yıl sürmüş olması durumudur. Burda semptomlar tam olarak depresif epizot veya hipomanik epizot belirtilerini   karşılamaz.

 Bipolar bozukluktan  ne zaman başlar?

     Bipolar  bozukluk tipik olarak geç ergenlik döneminde  erken erişkinlik döneminde başlar.Bipolar  bozukluk kadınlarda  doğum sonrasında  veya  gebelik esnasında da  ilk olarak başlayabilir. çocuklarda  bipolar bozukluk  görülmesi nadirdir. Hernekadar semptomlar zaman içerisinde değişse de bipolar bozukluk tanısı alanlarda  hayat boyu tedavi gerekir.

Bipolar  bozukluk  belirtileri  ve karakteristik özellikleri

   Hasta zararlı etkilerini fark etmese de  uyku düzensizliği  aktivite artışı  beklenmedik davranışlar yoğun duygusal değişiklikler ile kendisini gösterir. Azalmış  uykunun  verdiği zararı artmış enerji yüzünden hasta farkedemez. Burada  bipolar bozukluk hastaları normal de  sevinçli neşeli bir yapıya sahiptir. Ancak  hastalık ortaya  çıktığında aşırılık vardır  ve b u durum  uzun sürer.

Manik epizotta kişinin genel özellikleri

  • Kişide neşe  kolay sinirlenme ve sataşıcılık artmıştır.

  • Kişi heyecanlı  ve hareketleridir.

  • Uyku gereksinimi azalmıştır.

  •  İştah kaybı vardır.

  • Konudan konuya geçer ve çok hızlı konuşur

  • Adeta düşünceler kafasında yarışır

  • Bozulmuş kendini taşıma  veya  yargılama bozukluğu nedeniyle  kişi aşırı yiyebilir aşırı içebilir riskli işler yapabilir para harcayabilir cinsel uygunsuz durumlar kanunlarla ve diğer insanlarla sorunlar yaşayabilir.

 

Bazen bipolar  I bozukluk ve depresif bozukluk aynı epizot içinde olabilir.

 Bipolar  I bozukluk tanısı nasıl konur ?

 Üstte anlattığımız genel özellikler nedeniyle bipolar bozukluk hastaları yardım aramaz kendi hastalıklarını görmez  görenlerin gözlemlerini de kabul etmezler.   Tanı neredeyse hastaneye gitme zorunda kalma gibi zorunlu durumlarda konulur.  Tanısız kalan hasta sayısı da  çoktur.

  Bipolar bozukluk tanı ve tedavisindeki ana amaç hastanın hastalıklı dönemde  yaşam kazalarına  karşı korunması ve sağlıklı kalması  için gereklidir.

 Tanının birinci aşaması psikiyatrik başvurudur.  Tanıdaki en önemli unsurlar  kişinin semptomları,  yaşam boyu öyküsü, yaşantıları,  aile öyküsü varlığı gibi durumlardır. epizot anında hastanın görülmesi ayrı bir önem taşır.

  Bir yakınınızda  ve ya kendinizde bipolar bozukluk olduğunu düşünüyorsanız mutlaka psikiyatrik  muayene olmasını sağlayınız.  Erken ve kişi hayatında yıkımlar olmadan tanımlandığında   yaşam kalitesi etkilenmez.  Eğer kişi kanun zoruyla  tedavi almak zorunda kalırsa  genelde geri dönüşümsüz yıkımlar da oluşur. Örneğin iflas, malını satma, boşanma birisi ile kavga vs.  

    Bu nedenlerden dolayı erken tanı son derece önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)