Bipolar Duygu Durum Bozukluğu

Yazar Öznur AteşPsikiyatrist • 22 Haziran 2018 • Yorumlar:

Bipolar Duygu Durum Bozukluğu ayrıca İki Uçlu Mizaç Bozukluğu olarak da isimlendirilebilmektedir.

Adından da anlaşılacağı üzere, hastalığın iki ucu yani iki değişim atak semptomları vardır. Manik atak ve depresif atak. Manik atak döneminde, kişide çoşku, uykusuzluk, çok konuşma, çok hareket etme ihtiyacı, çabuk öfkelenme, isteksizlik gözlemlenir. Depresif dönemde ise, çökkünlük hissi, karamsarlık, mutsuzluk, hayattan zevk alamama, enerji düşüklüğü gözlemlenmektedir.

Bipolar Duygu Durum Bozukluğu, mevsimsel özellik göstermektedir. Daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar ve yine bu dönemlerde atak geçirme riski artar. Bipolar Duygu Durumu yaşayan kişilerde, manik dönemde psikotik belirtilerde eşlik edebilmekte, bu durumda hastalık daha ciddi boyutlara ulaşabildiğinden hastanede bir süre tedavi olmaları gerekebilmektedir.

Psikotik belirtilerden kastımız, hastanın muhakeme yapamaması, gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması anlamına gelmektedir. Hatta bu dönemde kendini Dünya’nın kurtarıcısı ilan eden, peygamber olduğunu söyleyen hastalar bile olmaktadır. Hastalığın önemli bir özelliği de tedavi ile tam olarak düzelmesi, hekim kontrolü dışında ilaçların ve tedavinin bırakılması ile tekrar hastalık semptomlarının yaşanmasının kaçınılmaz olmasıdır.

Bipolar hastalığı olan kişiler, uykusuz kalmamalı, alkol ve psikoaktif madde kullanımından uzak durmalı, ilaçları bir an önce bırakma çabasına girmemelidir. Düzenli ve sağlıklı yaşamaya özen gösteren, hekim takip ve tedavilerini bırakmayan kişilerde, bipolar hastalık tedavisi oldukça başarılı olarak yürütülebilmektedir. Tedavilerine düzenli devam eden kişiler, işlevselliklerine, aile yaşantısı, sosyal ve toplumsal ilişki ve aktivitelerine kolayca devam edebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Öznur Ateş

Psikiyatri Uzm. Dr.

Randevu al