Bir Diyete Nasıl Hazır Olunur?

Yazar Sinem ErzeDiyetisyen • 28 Eylül 2020 • Yorumlar:

Diyet üzerine konuşulacak bu kadar konu varken, asıl ve an başta konuşulması gereken konu bir diyete hatta doğrusu ‘’doğru bir diyete’’ nasıl hazırlanmalıyız. Yaz geliyor, kış geliyor, düğün yaklaşıyor, yılbaşı partisi var! Derken hep bir kilo verme çabası içinde buluyoruz kendimizi. Peki kaçının mutlu sonla bittiğini gördünüz..

İlk olarak kendimizi yani ruhumuzu gerçek ve doğru bir diyete, bununla birlikte de uzun bir sürece hazırlamamız gerekiyor. O zaman ne şart; motivasyon şart 

Evet kendimizi hazırladık ve bir diyet yapmaya karar verdik, bir sonraki aşama doğru bir planlama yapmak olmalı. Bu planlamayı da işinde uzman bir diyetisyenle yapmanızı tavsiye ederim. Aslında bu tavsiyeden ziyade bir gerekliliktir. Bir uzman diyet planı yaparken birçok faktöre bakarak bu planlamayı yapar; kilonuz, yağ-kas ölçümü, kan tahliliniz.. işte burada tüm bu faktörlere baktığımızda ortaya çıkan sonuç; DİYET BİREYSELDİR!

Hadi bakalım şimdi bir diyete hazırlanırken neler yapmalıyız ve hangi yolları izlemeliyiz bir bakalım;

1.MOTİVE OLUP KENDİMİZİ DİYETE HAZIRLAMALIYIZ

Yazıya başlarken de söylediğimiz gibi diyet bir süreç işi. Eğer vermemiz gereken 20 kiloysa bunu 1 ayda veremeyeceğimizi bilmemiz, hızlı kilo kaybı yaşamadığımızda da bunun motivasyonumuzu kaybetmesine izin vermememiz gerekiyor.

2.ZAMAN PLANLAMASI YAPALIM

20 kiloyu 1 ayda vereceğimizi kabul ettikten sonra, uzmanımızla da konuşarak doğru zamanlamayı başlatmamız gerekiyor. Ortalama 1 ayda verilebilecek 4-5 kilogramdır ki buda bireyi zorlamadan haftada 1 kilo şeklinde kolayca verilebilir.

3.DİYET ALIŞVERİŞİ YAPALIM

Planlamayı yaptık, listemizi aldık. Bizi bu andan sonra en motive edecek şeylerden biri gidip güzelce bir listeye uygun alışveriş yapmaktır. Elinizin altındaki şeyleri tüketmeniz daha kolay olacağından diyete uymanızda kolaylaşır.

4.KENDİNİZE UYGUN BİR SPORA BAŞLAYIN

Diyette olduğu gibi sporda kişiye özgüdür. Herkesin fiziki yapısına uygun ona en iyi şekilde kalori yaktıracak bir spor vardır. Sporunuzu seçerken yine bir destek almayı ihmal etmeyin. Ve en önemli noktalardan biri kendinize eğleneceğiz bir spor türü seçin. Spor size eziyet gibi başladığı an motivasyon kaybetmeniz kolaylaşacaktır. O yüzden sporu sizi mutlu hissettirecek bir aktiviteye dönüştürün.

5.SİZİ ABUR-CUBURDAN UZAK TUTACAK AKTİVİTELERE KATILIN

Diyette olmanız demek kendinizi tamamen dış dünyaya kapatıp sadece diyet yapacaksınız demek değildir. Ama alışık olduğunuz hayatta diyetinizi bozacak aktivitelere katılıyorduysanız bu aktivite tarzınızda biraz değişiklik yapmanız gerekebilir. Fakat sizi abur cubur yemeğe itebilecek bir aktiviteyi de çantanıza attığınız birkaç sağlıklı atıştırmayla diyete uygun hale getirebilirsiniz. Şuan dünyada zaten obezite başlı başına bir sorun olduğu için gidebileceğiz tüm mutfaklar menülerinde ufakta olsa bir diyet kısmına yer veriyorlar.6.ÇANTANIZA SPOR AYAKKABILARINIZI ATIN

Yürüyüşü alışkanlık haline getirmeye çalışın. Bunu yaparken de durumu kendiniz için kolaylaştırın ve imkanınız olan her zaman yürüyebilmeniz için çantanızda rahat bir ayakkabınızı taşıyın.

7.ACELE EDİP, PES ETMEYİN!

ilk haftaya 2 kilo vermiş olarak başlamanız her hafta yada her ay aynı kiloyu vereceğiniz anlamına gelmiyor. Ama eğer düzeninizi bozmuyorsanız emin olun planladığınız süre içerinde istediğiniz kiloya ulaşacaksınızdır. Önemli olan bu süreçte her haftayı aynı tutmayıp kilo veremediğinizde pes etmemenizdir !

8.VE BAŞARDIK!

Güzel ve uzun bir süreçten sonra nihayet o güzel zaman geldi.. istediğiniz kıyafeti, bikiniyi, mayoyu hesap kitap yapmadan giyebileceksiniz artık  tüm uğraşımız bu güzel günler içindi ve değdi.. ve en önemlisi artık sağlıklı bir şekilde beslenmeyi öğrendik. Tebrikler !!!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)