“Bir Doğum Güzelleşir Dünya Güzelleşir”

Yazar Serpil Kırım • 29 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Op. Dr. Serpil Kırım Anneler İçin Doğum Psikolojisi ve Yeterince İyi Annelik ile ilgili değerli önerilerde bulunuyor.

Doğum, birçok kadının yaşamlarının en önemli deneyimlerinden biridir. Ancak doğum süreci, bazen beklenmedik zorluklarla dolu ve anneler için psikolojik stres kaynağı olabilir. Bu nedenle, Op. Dr. Serpil Kırım, annelerin doğum psikolojisiyle başa çıkması için bazı önerilerde bulunuyor.

İlk olarak, hem doğuma hem de doğum sonrasına hazırlıklı olmak önemlidir. Bu, doğum öncesi eğitimleri alarak, doğum planını hazırlayarak ve doğum sonrası beklentilerinizi belirleyerek yapılabilir. Doğumunuz hakkında bilgi sahibi olmak ve bu süre boyunca hazırlanmak, sizi daha özgüvenli hissettirebilir. Unutmayın ki bilgi kaygı ve korkunun panzehiridir.

İkinci olarak, gebelik ve doğumun sağlıklı geçmesi için anne adayının doğru iletişim kurabildiği ve güven duyduğu bir doktor ile çalışabilmesi de önem arz eder. Doğru iletişim, gebelik döneminde anne adayının bilerek ya da bilmeden alabileceği riskleri de minimalize eder. Doğum bir bırakma eylemidir. Ve insan ancak güvendiği ortamda güvendiği kişilerin yanında bedensel ve ruhsal olarak kendisini bırakabilir.

Doğum dalgalarıyla baş edebilmek için öncesinde bedensel ve zihinsel olarak bu sürece hazırlanmak gerekir. Peki neler yapmak gerekir?

Nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizlerini öğrenmek gerekir. Bedensel ve zihinsel farkındalık sağlamak önemlidir. Doğum korkunuz varsa veya anne olmak ile ilgili kaygılarınız varsa bu konuda destek almaktan çekinmemek gerekirse psikoterapi ile yola devam etmek son derece önem taşır. Yine doğuma hazırlık eğitimi almak ve hipnobirthing egzersizleri yapmak süreçte doğum dalgalarınızı daha kolay karşılamanızı sağlayacaktır.

Op. Dr. Serpil Kırım; ’Hamilelik, hayatın en benzersiz güzelliklerinden biridir. Kuzucuklarımız bizim zihinsel tasarımlarımız üzerine oluşur’ diyor.

Daha gebe kalmadan 9 ay öncesinden başlayan bu süreçte ne yiyip içtiğimiz, neler düşündüğümüz, nasıl bir yaşam tarzımız olduğu kuzucuklarımızın hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıkla dünyaya gelmeleri için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir doğum süreci geçirmek, bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmesini sağlamak için öncelikli olarak sağlıklı bir gebelik geçirmek ve bedensel zihinsel olarak hazırlanmak gerekmektedir.

Doğum, kadınlar için bedensel bir süreç olmasının yanı sıra, duygusal ve psikolojik bir deneyimdir. Kadınların doğum sürecinde yaşadığı duygusal ve psikolojik deneyimlerin önemine dikkat çeken Op. Serpil Kırım, anne ve bebek sağlığı için doğum psikolojisinin önemine vurgu yapıyor. Pozitif düşünün pozitif doğum hikayeniz olsun mottosunu her fırsatta dile getiren Op. Dr. Serpil Kırım doğum anında annenin bebeğine kavuştuğu anda, annenin hissettiği duyguların önemini vurguluyor. Doğum anı çok özel bir andır anne ve bebek bir ömür boyu bu anı hatırlar. İşte bu yüzden doğum anında anne ve bebeğin ihtiyacı ne ise tüm hizmetin ona göre planlanması gerekir. Kuzucuğuna olumlu pozitif duygular ile kavuşan anne, sonraki süreçte aynı duygular ile onun büyümesine eşlik eder.

Her anne, her bebek, her doğum özeldir ve hemen hemen her kadın, anne olmanın, kendi canından olan mis kokulu, minik kuzucuğunu kucağına almanın hayalini kurar…

Biliyoruz ki; gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren kendinizden çok, kucağınıza alacağınız bebeğinizi düşünmeye başlarsınız. Bu düşünce, bebek rahime düştüğü ilk andan itibaren başlar ve bebeğiniz büyüdükten sonra, kaç yaşına gelirse gelsin bu duygu ve düşünceler aynen devam eder.

Op. Dr. Serpil Kırım; “Hepimiz zaman zaman çevremizden gördüğümüz profillerden etkilenebilir, yetersizlik duygusuna kapılabiliriz. Kusursuz annelik yoktur. İyi annelik vardır. Elbette çocuklarımız üzülecek, optimal kırılmalar da yaşayacak, hayata adapte olacaklar. Çocuğa alan açmak, ihtiyacı olduğunda ihtiyacını görmek ancak sonrasında kendi olabilmesine izin vermek iyi anneliktir.” Diyor. 

Annelik duygusunu tatmış ve gebelik sürecini geçirmiş bir uzman doktor olarak, şunu söyleyebilirim ki; Doğum şekliniz ne olursa olsun, ister normal doğum, ister suda doğum, ister sezaryen sonrası normal doğum, ister sezaryen doğum. Doğum, bir savaş meydanı değildir. Doğum şekliniz de bir zafer değildir. En büyük başarı doğum şeklinden bağımsız olarak, yeterli destek alarak, doğum coşkusunu yaşayarak, kuzucuğunuza olumlu duygular ile kavuşmanız ve mümkün olduğunca en uzun süre bir arada kalabilmenizdir. Doğumda yaşadığınız bu olumlu deneyim doğum sonrası bebeğinizin büyümesine eşlik ederken de size destek olacaktır.

POZİTİF DÜŞÜNÜN POZİTİF DOĞUM HİKAYENİZ OLSUN.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serpil Kırım Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)