Bir Gecede Sıfır Beden

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

Hemen hemen hepimizin hayalidir: Rüya gibi zayıflamak, şişman yatmak ama ertesi güne fit uyanmak, fazlalıklardan bir an önce kurtulmak.

Şişmanlığında (obezite) bir tedavi sürecinin olduğunu kabul etmek gerekmektedir. Bu süreci kabullenmenin zor olmasından olsa gerek, ‘Ne kadar zamanda ne kadar kilo verebilirim? Hızlı kilo vermeye uygun bir program yapabilir miyiz? Soruları yıllardır diyetisyenlere en çok sorulan soruların zirvesindedir. Umut tacirleri de bunu bildikleri için her gün yeni bir diyet üretmektedir. Gün geçmiyor ki düşük karbonhidratlı yüksek proteinli, ayırma, birleştirme, kavuşturma, tek tip beslenme, İsveç, Norveç, Hollywood gibi birçok popüler diyet örnekleri televizyondan, internetten yayınlanmadan. Bu diyetlerden herkesin beklentisi neredeyse aynı: bir gecede fit olmak.

Kısa süreli diyetlerle kısa sürede çok kilo verebilirsiniz, tartı da görmek istediğiniz ağırlığı da bir an evvel görebilirsiniz. Ama bu diyetlerle zayıflamaya çalışırken giden sağlığınız olabilir. Çünkü bu beslenme programlarında temel kurallardan biri bazı besinleri tamamen yasaklarken bazılarını olabildiğince tüketmeyi sağlamaktır. Vücudumuz ihtiyac duyduğu besinlerin pek çoğu olmadığından kısa sürede sağlıksız hale gelir. Siz kilo vermiş ama yorgun, sarkmış, bitkin, kötü görünüşlü, toksik birine dönüşürsünüz.

Kısa süreli diyetler ve bu diyetleri uygulama isteğimiz bitmese de bu diyetlerden aldığımı zevk (!) kısa sürede sona erer. Diyet bırakılır ve verilen kilolar eski hali ile hatta fazlası ile geri döner. 

Bilimsel veriler gösteriyor ki daha iyi beslenerek ama daha fazla egzersiz yaparak haftada 1 kiloya kadar kilo vermeniz uygundur. Böyle bir yöntem klio verme ve korumada en tesirli yöntemdir. Bir gecede fit olma hayalinize cevap verebilecek bir yöntem olmadığının farkındayım fakat siz bu yöntemle bir yılda 52 kiloya kadar kilo verebileceğinizin farkında mısınız? 

 

Kontrolsüz zayıflamanın hesapsız yan etkileri vardır:

  • Hızlı ve kontrolsüz kilo verme bayanlarda adet bozukluğuna hatta adetlerin tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir. 

  • Kısa sürede çok fazla kilo kaybedilmesi, saç dökülmesi, cilt bozuklukları, tüylenme sorunlarını ortaya çıkarabilir. 

  • Kanda mineral ve elektrolit dengesinin bozulması kalp ritminde bozulmaya, kan basıncında azalmaya yol açabilir. 

  • Hızlı kilo kaybı bazen kan ürik asit seviyelerini artırmakta, ürik asit birikiminden kaynaklanan böbrek taşlarına neden olmaktadır. 

  • Hızlı kilo verenlerde safra kesesinde taş oluşma riski yüksektir. 

  • Kontrolsüz kilo kaybında depresyon gibi ruhsal sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle genç kızlarda hormonal, metabolik ve ruhsal dengeyi alt üst eden anoreksiya nervosa (manken hastalığı) kontrolsüz kilo kaybının en tehlikeli sonucudur.

 

Sağlıkla zayıflamak niyetindeyseniz, doktor kontrolünden geçerek, beslenme uzmanı desteğiyle, vücut analiziniz, metabolizma hızınız, bel çevreniz gibi ölçümleriniz değerlendirilerek diyetisyen tarafından yalnızca size özel haftalık hazırlanmış beslenme programları ile bunu başarabilirsiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)