Bir İlişkide Duygusal Yönden İstismar Edildiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Yazar Kadriye Özadmaca • 25 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Bu hafta biraz bu konuya dokunmak istedim. Çünkü son zamanlarda klinik pratiğimde çok karşılaştığım bir durum olduğunu gözlemledim.

Bir çok çiftten en çok duyduğumuz şikâyetlerden olan kişinin kendini ilişkinin içerisinde  “değersiz ve yokmuş gibi’’ hissediyor olmasıdır. Kişi partneri tarafından direkt olarak veya dolambaçlı yollardan devamlı bir şekilde eleştirilmekten bıktığını dile getirmektedir. Kişinin kendine duyduğu saygı zaman içerisinde azalmaya başlıyor ve süreçle beraber de kendine olan güvenini yitirmeye başlıyor. Bu tarz ilişkilerin en kötü taraflarından birisi de kişi yaşadığı bu durumdan kurtulmak  ve  eleştiriye maruz kalmamak için devamlı bir şekilde partnerinin gönlünü hoş tutmaya ve onu mutlu etmek için kendini paralamaya başlıyor, tüm bunları yapmaya çalışırken de kişi kendini iyice yetersiz ve değersiz hissediyor çünkü, istismarcı partnere ne yaparsa yapsın eleştiriden kurtulamıyor. Özellikle istismarcı partner kurbanını yalnızlaştırıp tamamen ipleri eline almak isteyecektir ve bunun için de kişiyi tüm çevresi ve dostlarından yavaş yavaş uzaklaştıracaktır. İstismarcı partnerler sizinle yalnızken tamamen başka birisi gibi eleştirel ve yıpratıcı olurken, kalabalık içerisindeyken ise size tamamen kibar ve nazik yaklaşımlarda bulunacaktır. Böylece de etraftan ne kadar iyi, anlayışlı bir partnerin var gibi övgüler alacaktır. İstismarcı partner hiçbir şeyden memnun olmayacağı gibi sizi devamlı bir şekilde başkaları ile kıyaslayarak karşıyı göklere çıkartırken sizi yerin dibine sokmak için çaba içerisine girecektir. Artık kişi bu aşağılanmalar karşısında tamamen partnerinin istediği gibi olmak için büyük bir çaba içerisine girecek ve kendi olmaktan çıkacaktır. Ancak yine de istismarcı partnere yetemeyecek ve her geçen gün kendini daha da değersiz hissederek tükenecektir. Bu yaptıkları karşısında;  siz artık ben yoruldum, sana yetemiyorum ve senden bu yüzden ayrılmak istiyorum dediğinizde ise,   iş tam tersine dönecek ve istismarcı partner ben sana aşığım sensiz yaşayamam, bir hata ettim artık dikkatli olacağım, seni kırıp üzdüğümün farkında değildim, beni affet diyerek özürler dileyerek sizi kandırmaya çalışacaktır. Bu tarz kişileri her seferinde affedip,  şans vermek demek! Kendinizi  istismara teslim ederek değersizlik duygusuna kapılıp. Benlik ve kişiliğinizi kaybetmenize sebep olacaktır. Bu nedenle sizi olduğunuz gibi kabul etmeyen ve sizi siz olduğunuz için sevmeyen, kimse için zammınızı boş yere harcayarak kendinizi yıpratmayın. Çünkü unutmayın ki istismarcı bir partnere her ne yaparsanız yapın ona asla yetemeyeceksiniz. Çünkü o ilişkilerin de istismardan besleniyor olacaktır. Bir an önce kurban psikolojisinden kurtulup kendi yolunuza bakabilmeniz için bir uzmandan destek almak adına başvuru yapmayı ihmal etmeyin.

Hepinize keyifli okumalar dilerim. İstismar edilmediğiniz ve ilişki içerisinde siz olabildiğiniz sağlıklı ilişkilerinizin olmasını dilerim ; Sevgiler….

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)