Bireysel Farkındalık Nedir?

Yazar Alev Akıncı Yıldız • 22 Haziran 2023 • Yorumlar:

Neden önemlidir ?

Bireysel farkındalık çocuğun duyusal, psikolojik ,zihinsel, sosyal yaşam vb. her alanına bakılarak oluşturabildiğimiz bir profil tanımlamasıdır.

D.I.R Floortıme Terapilerin de her çocuk için bireysel farkındalıklarını değerlendiriyor ve değerlendirme sonucuna göre her seansı değerlendirme sonucuna göre floortıme terapi odasını şekillendiriyoruz. Terapi odasını şekillendirdiğimiz de çocuk ile terapist arasındaki iletişimin daha güçlendiğini görebiliyoruz.

Çocuk ile seansa başladığımızda oda içerisinde ona rahatsız gelebilecek nesneleri odadan çıkartmaya özen gösteriyor ve ona fazla gelebilecek oyuncak ve nesneleri de anlamsız oynuyor ve terapist ile de iletişimde değilse bu nesneleri de odadan çıkarmaya özen gösteriyoruz. 

Hadi şimdi birlikte bireysel farkındalıkları olan çocukların duyusal anlamda ihtiyacını birlikte ele alalım ve birlikte bireysel farkındalıklarını bilerek ilerlediğimiz çocukta neler olabileceğini düşünelim..

Bir çocukta ki Bireysel Farkındalıklar: 

  • Vestibüler Duyu Hassasiyeti
  • Proprioseptif Duyu Hassasiyeti
  • İşitsel Duyu Hassasiyeti
  • Oral motor Duyu Hassasiyeti
  • Dokunsal Duyu Hassasiyeti
  • Tat koku Duyu Hassasiyeti
  • Görsel Uzaysal Duyu Hassasiyeti
  • Görsel Duyu Hassasiyeti
  • Motor planlama becerileri 

Yukarıda ki gördüğünüz 9 maddeden oluşan duyu hassasiyetlerinin her biri bizim için çok önemlidir. Her birini ayrı ayrı değerlendirmek bizim için çok büyük önem arz eder. Birlikte duyu profillerini bir örnek ile inceleyelim. 

Örneğin; Ali çok hareketli bir çocuk, salıncakta durmadan sallanıyor (vestibüler hassasiyet), ağzına her nesneyi alıyor (oral motor arayışı), yüksek ses duyduğunda hemen kulaklarını kapatıyor (işitsel hassasiyet). Çok oyuncak seviyor ama 

Ali çoğu çocukta duyusal profillerini görebildiğimiz bir çocuktur. bu onun dikkatini de çok dağıtıyor (görsel arayış).

Biz Ali ile seanslarımızda bu duyu profillerine saygı duyarak ona bir alan oluşturmak isteğimizde  

Örneğin: Salıncakta oyun oynamayı deneyebiliriz. Oral motor arayışı çok olduğu için ona yardımcı olabilecek bir masaj aleti ya da yiyecek verebiliriz. Yüksek ses tonundan korktuğu için daha sakin afectler kullanabiliriz. Görsel arayışını azaltmak için oda içerisinde az oyuncak bulundurabiliriz. 

Bu sayede Ali’yi rahatlatmaya ve regülasyonunu kolay sağlamasına yardımcı olup onun ile birlikte iletişimde olabiliriz. 

Bu duyu profillerinin yanı sırada bireysel farkındalıklarını en büyük oranda etkileyen bir durumda tabiki de psikolojik olarak o anda etkisi altında kaldığı durumlardır. 

Örneğin; 

Seanslara gelirken yolda ki bir kaza onu üzmüş olabilir, Floortıme Terapi merkezini doktor yeri olarak algılayabilir ve o bu durumdan korkabilir. Seansa geldiğinde acıkmış olabilir. Ya da kişisel özellikleri de olabilir çocuğun. Çekingen bir çocuktur. Kızgın, öfkeli, sinirli bir yapıdadır.

Bu profillerin hepsini tek tek inceleyerek ve göz önünde bulundurmak bize terapilerde daha sağlıklı yol almamız gerektiğini gösterir. 

Her yetişkin nasıl diyorsa herkes birbirinden farklıdır diye çocuklarında tanısı ne olursa olsun birbirinden farklıdır. Kalıplara girmeden çocuğun bir birey olduğu kabullendiğimizde iletişim her zaman daha güçlü olur. Önemli olan da aslında iletişim değil mi? 

İletişim kurmak içindir tüm çabamız.. 

İletişim sadece konuşmak ile olmaz unutmayalım.. 

İletişim demek bizim tüm benliğimizle karşı tarafa ilettiğimiz mesajdır..

Bu mesajı anlamlı kılmak , bu mesajı anlamlandırmak biz terapistlerin ve ailelerin en önemli görevidir. .

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Akıncı Yıldız Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)