Bireysel Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Yazar İdil ÖzgüçlüPsikolog • 25 Ekim 2022 • Yorumlar:

Bireysel Terapi / Bireysel Psikolojik Danışmanlık nedir? Sorusu günümüzde psikolojik destek almak isteyen kişiler tarafından çok araştırılan sorulardan biridir. Bireysel terapi aynı zamanda terapi, psikoterapi, psikososyal terapi, konuşma terapisi ve danışmanlık olarak da araştırılabilmektedir.

Bireysel danışmalık, danışman ve danışan arasındaki ortak bir süreçtir. İnsanlar, tek başlarına yüzleşmeleri zor olan konularda yardım için terapiye başvurabilirler. Bireysel psikolojik danışmanlık ve psikoterapi, hayatınızda problem oluşturan ve baş etmekte zorlandığınız konuların veya kalıpların ötesine geçmenize yardımcı olabilir. Kişilerin hayatlarını düzene koyabilmek ve yaşam kalitelerini arttırmalarını sağlayabilmekte aynı zamanda bireylerin kendilerini daha iyi tanımlarına davranışlarının analizlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmelerine olanak sağlamaktadır.

Bireysel Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Sırasında Sizi Neler Bekliyor?

Terapinin ilk seansı genellikle bilgi toplamaya odaklanır. Bir terapist/danışman, danışan ile fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıkları hakkında konuşur. Ayrıca kişiyi terapiye getiren endişeleri de tartışırlar. Başarılı bir tedavi için rahat edeceğiniz bir terapist veya danışman bulmak çok önemlidir. Kullanılacak terapi türü, terapi hedefleri, seans uzunluğu ve kaç seans gerekli olduğu hakkında konuşmak önemlidir.

Birçok terapist, danışanları konuşmanın çoğunu yapmaya teşvik eder. İlk başta, geçmiş deneyimler veya mevcut endişeler hakkında konuşmak zor olabilir ve seanslar yoğun duygular uyandırabilir. Terapi sürecinde kızgın veya üzgün olmak mümkündür. Bununla birlikte terapistler, seanslar ilerledikçe insanların güven oluşturmasına ve daha rahat olmalarına yardımcı olabilir.

Terapistler, danışanlara terapide tartışılan konuları geliştirmelerine yardımcı olmak için “ev ödevi” verebilir. Danışanlar sürecin herhangi bir noktasında soru sorabilirler. Zaman geçtikçe, danışanlar daha olumlu bir ruh hali ve daha sağlıklı düşünme kalıpları geliştirebilirler.

Bireysel Psikolojik Danışmanlık Hizmetinin Faydaları Nelerdir?

 

Bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti bireylerin özel hayatları, iş ve sosyal yaşamlarında onlara yardımcı olan ve daha güçlü bir ruh sağlığına sahip olmaları için olanak sağlayan bir hizmettir. Bireysel psikolojik danışmanlık sayesinde kişiler bireysel olarak seans alabilirler. Bireysel görüşmelerin bazı faydaları ise aşağıdaki gibidir;

 

1- Bireysel görüşmeler, kişilerin kimliklerini, kişiliklerini kendi öz benliklerini en iyi şekilde tanımasına yardımcı olabilir. 

2- İstenmeyen düşünce ve davranışları değiştirmek için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.

3- Semptomları yönetme, stresle baş etmeyi sağlama ve yaşam kalitenizi iyileştirme becerilerini kazandırabilir.

4- Merhamet, öz güven ve benlik saygısı gibi olumlu duyguları artırabilir. 

5-Sahip olunan yetenekleri keşfetme ve bunları en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olabilir.

6- Geçmişte yaşanılan travmaların etkilerini azaltmak ve ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. 

Bireysel Psikolojik Danışmanlık Hizmetinin Süresi ne kadar sürer?

 

Bireysel psikolojik danışmanlık seanslarının sıklığı ve problemin çözümüne ulaşılmasının süresi bir çok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır;

 

1-Kişinin zihinsel sağlık durumu ve ciddiyetine bağlı yönlendirilmeye ihtiyacın olup olması gibi durumlar.

2-Danışmanlığa gelmiş kişinin sorunu ve sorunu yaşadığı süre

3-Ele alınan sorunun/sorunların günlük yaşamı ne kadar etkilediği

4-Danışmanlık alan kişinin direnci, farkındalık düzeyi, sorumluluk anlayışı 

5-Finansal sınırlamalar

6- Bazı endişeler, birkaç hafta içinde kısa süreli terapi ile ele alınabilir. Bununla birlikte, kronik veya daha karmaşık endişeler uzun süreli bir süreç gerektirebilir.

 

Her bir seansın süresi ise 45 dakika ile 60 dakika arasında değişebilmektedir. Grup terapileri, Aile danışmanlığı ve açılan atölyelerin süresi ise farklı olarak belirlenebilmektedir. 

 

Bireysel Psikolojik danışmanlık Hizmeti ne tür konularda yardımcı olabilir?

 

İnsanlar birçok farklı nedenden dolayı danışmanlık veya psikoterapi almak isterler. Her türlü yaşam sorunu için yardım mevcuttur. Danışmanlık her şeyi tartışmak için kullanılabilse de, bunlar insanların keşfetmesine ve çözmesine yardımcı olduğumuz daha yaygın kişisel sorunlardan bazılarıdır;

 

Stres 

Kaygı

Öfke Kontrolü

Benlik Saygısı ve Güven Sorunları

Kişisel İlişkilerdeki Sorunlar

Kayıp ve Yas

Aile Sorunları

Bağımlılık

Cinsellik sorunları 

Kariyer veya İşle İlgili Konular

Hayatın Anlamı ve Amacı Konuları

Fiziksel, Duygusal veya Cinsel İstismardan Kaynaklanan Sorunlar

Geçmişle Başa Çıkmakta Zorlanma

Kişisel Problem Çözme 

Yeme Bozuklukları (anoreksiya, bulimia)

Kanser ve Kanser Tedavisi Sorunları

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İdil Özgüçlü Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)