Bireysel Psikoterapi

Yazar Şule ÇolakelPsikolog • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:

İnsanın sınırlarını belirleyen psikolojisidir. Kendisine belirlediği kimliğin esnekliği ölçüsünde dış dünya ile uyum sağlayabilir. Dış dünyaya sağladığı uyum psikolojisinin pozitif olmasını sağlar. Dış dünya ve iç dünya arasında süregelen döngü insan yavrusunun yaşamıdır. Yaşam kalitesini belirleyen zihnin özgürlüğüdür. Kendisini kısıtlanmış hissettiğinde yapabileceklerini sınırlar . Zihninden sınırları kaldırdığında fizik kurallarını zorlayacak işler yapabilir Zaman ve mekan sınırı olmayan bir yer düşleyin . Burada yaşadığınız her şey an içinde kayıtlı olsun .Öncelik ve sonralık yok .Fizik kurallarının kısıtlayıcılığı yok . Bu mekana giriş anahtarı ise hayal gücünüz olarak tanımlanmış ve ve elinize verilmiş . Bu şartlar altında neler yapabilirsiniz .

Yukarıda sorulan soruya verilecek cevabınız ne ise o cevap sizin sınırlarınızı belirleyen zihin kapasitenizdir. İnsan yavrusunun ruhu kendisine aittir . Zihni ise ortak alandadır. Yani etkileşime açıktır. Zihninizin diğerleriyle girdiği etkileşim zamansız ve mekansız olarak an içinde hapsolmuş eylemler konservesi gibidir. Biraz daha açmak gerekirse şimdiye kadar yaşadığınız her şey tek bir an içindedir .  Tıpkı  bloknot kağıtlarının aynı kutunun içinde üst üste durması gibi . İlk oluşmaya başladığınız an ile bu yazıyı okuduğunuz şu an aynı andır. Bu sebeple  psikologlar,  önceki anlarda yaşanan olayların şimdiki anda  tedavisini yapabilmektedirler. İnsan zihni ortak alanda  yaşadığı kırgınlıkları ruhuna yükler. Ruhuna yüklediği kırgınlıklarını tedavi edemediğinde düşüncesinin geviş getirmesi ile karşı karşıya kalır. Psikoloji litaratüründe bu duruma ruminasyon  denir. Ruminasyon  geçmiş yaşantının bugünü işgal etmesidir.

Ruminasyon tedavi edilmediğinde insanın günlük yaşamının kalitesini düşürür. Geçmişte yaşadığı olumsuz durumlara takılıp kalması kişinin bugünü yaşamasını engeller. Yaşadıklarım , yaşayacaklarımın garantisidir gibi bir inanca kendini kaptırır. Olumsuz yaşantıların zihinde dönüp durması zihnin zamansız ve mekansız olması ile ilgili bir durumdur. Bireysel terapi ile farkındalık kazanan kişi bu durumun negatif etkilerinden kurtularak günlük yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilir. Bireysel terapi kişinin kendisine yaptığı en mantıklı yatırımdır. Geçmişin ellerinden  geleceği kurtarmaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şule Çolakel Psikoloji, Aile Danışmanlığı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)