Biz, İkimiz; İkiziz

Yazar Ercan TekinPedagog • 28 Haziran 2021 • Yorumlar:

Geleneksel psikoloji, bireyi anlama çabası sonrasında koruma ve zayıf alanlarını güçlendirme üzerine odaklanıyor. Bu geleneksel yaklaşım haliyle çocuk psikolojisinde de kendini hissettirmekte. Son yıllarda hızla gelişmekte olan pozitif psikoloji ise tam bir koşulsuz kabul ile insanı anlama çabasını sürdürürken, çıkarcı bir eğilim (sakın ha!) içinde değil, gündemindeki becerini ön planda tutarak yaşam doyumunu yükseltmeyi hedeflenmekte, bireyin hayatla olan temasında ilgisiz ve yeteneksiz alanlarından uzak tutmaya çalışmakta.

Pozitif Psikolojinin kurucularından Seligman ise öznel iyi oluş halini, yani doyumumuzun bileşenlerini iyi duygular, yaşama bağlılık, sağlıklı ilişkiler, hayatın anlamı ve başarılarımız toplamı olarak el almakta. Daha öz bir ifade ile pozitif psikoloji bireyin güçlü yönlerine odaklanarak yaşamlarında neyin yolunda gittiğini sorar.

Yaşam süregelen bir faaliyet, çocuk sahibi olmak ise bunun temel kaynağı. Bu kaynak kimi zamanlarda hoş sürprizlerle “merhaba” diyor: İkiz çocuk! Savunmasız anlarından birinde, doktorunuzun iki dudağının arasından çıkan birkaç kelime beklenmedik bir anıya dönüşüyor. “İkiziniz olacak…” İşte o an size tarifi olmayan bir duygu olarak kalıyor. Yeni bir duygunuzu keşfediyorsunuz, Şimdi anlatın kendinize; İkiz ebeveyni olmak size ne söylüyor?

 

………………..

 

Yaklaşık her 85 doğumdan birisi ikiz, bu doğumlar hakkında merak edilenler, keşfedilmeyenler, bilinenlerden elbette daha fazla. Yazı sizi oradan oraya götürse de ikiz ebeveynlerinin benimsemesi gereken pozitif tutumlar hakkında bilgilendirmeye çalışmış olacağız, sonuçta iyilik bulaşıcıdır. 

 

Pozitif psikoloji, zorlandığımız yaşam olaylarında yaşadığımız çaresizlikler üzerine değil, göstereceğimiz çabaların başarı güdümüzü arttırması ve yaşam doyumumuzu yükseltmesi üzerine hedefler oluşturur. Mademki ikiz ebeveyni olmak kaotik bir durum, belki de bize öğretilen bu, şimdi olaya güçlü tarafından bakmaya bir fırsatımız var. 

 

1) Organizasyon Yeteneğinizi Güçlenecek

İkiz ebeveynlerinin en güçlük yaşadıkları konulardan bir tanesi de çocukların temel ihtiyaçlarına yetebilmek. Organizasyon ve planlama yeteneğinize güvenin, bu sizin tüm ihtiyaçların karşılanmasında temel kaynağınız. Sizin “pozitif yönetici” tutumunuz ebeveynlik değerinizi yükseltirken, oluşturduğunuz sağlıklı planların işe yarıyor olması yeni güçlükler karşısında ne yapacağınızı bilen hale getirecek. 

 

2) Aynı Anda İki Değer Yetiştireceksiniz

Aynı ebeveyn, aynı genler, aynı sosyal çevre; nasıl oluyor da birbirinden farklı gelişiyorlar sorusu ile pedagoji bilimine olan inancınız artacak, bireyin zenginliğini ve yaratıcılığının gelişiminde ne derece önem taşıdığını yeniden keşfedeceksiniz. Bir kişiliğe hamur kıvamında nasıl şekil verdiğinizi görecek, yaşamsal becerilerin kazanılmasında ebeveynin tutumlarının ne derece önem taşıdığını bir kere daha görmüş olacaksınız. Bu durumun bireysel yaşantınıza katkı sağlamayacağını kim söyleyebilir? 

 

3) Daha Fazla Karşılaştır-MA !

Yetiştirmede en sık başvurduğumuz yöntemlerden bir tanesi akranları ile gelişimin sorgulamak, ne sizin ne de yakın çevrenizin artık buna ihtiyacı yok, çünkü karşılaştırma yapmadan her ikisinin de farklı bir birey olduğuna inancınız tam. Ne şimdi ne de ileride onları bir başka kendine özgü yapı ile kıyaslamayacak, “acabalar” yerine ikizlerin kişilik gelişimlerine odaklanmış olacaksınız. 

 

4) Güçlü Oyun, Güçlü Çocuk

Oyun çocuğun nefesi ve biz onlara dilediğimiz oyuncaktan iki çift alabiliriz. Sonuç: Sessiz sedasız oyunlar. İşte sonrasında biz ebeveynler dizlerimizin üzerine çöküp onlara katılım sağlamadığımızda nefeslerinin içimizi ısıtması gibi enfes bir duygudan uzaklaşmış olacağız. Tabiki istemiyoruz bunu. Aynı oyuncağız farklı zihinlerde neleri ifade ettiğini görmek, duygusal dünyalarının gelişimini an be an izlemek onlara samimiyeti, sıcaklığı ve birlik olayı katacak. Aile olmak sizin için türetilmiş söz öbeği!

 

5) Özgünlük Gerçek Adaleti Getirecek

Ebeveynlik becerilerinizin sınandığı bu zorlu sınavda, “iki kazanan birey” ebeveyni olacaksınız. Açın pencerenizi, içerideki özgünlük havası size her bireyin kendine özgü bir kişilik gelişimi olduğu sırrını verdiğinizde ikiz diye, aynı kıyafetleri giymek zorunda kalmayacak, benzer seslerden oluşan isimleri olmayacak, aynı hobileri edinmemiş olacaksınız. Pencereniz açık kaldıkça ikizlerden birinin başarısı diğerinin değersizliği olmak yerine, onun becerisini keşfetmeyi gerektirmiş olacak. 

 

6) Paylaşmak Daha Kolay

Menfaatsiz paylaşım ancak merhamet duygusunun gelişimi ile desteklenir. Merhamet duygusu ise birlik tutumunun ne kadar sık yaşandığına bağlı. Hissedin, tek çocukların bireysel gelişimleri tek yönlü desteklenebilirken anne karnından bugüne değin sürekli bir arada olan ikizlerin paylaşma eğilimleri tabiki daha yoğun olacaktır. İkizleriniz birbirlerine farklı yaklaşıldığını gördüğünde sizin pozitif yaklaşımınız onların duyularına hitap ederek kıskançlık yerine öznellik duygusunu yükseltmiş olacak. Bu değeri yükselen ikizlerin problem çözme, eleştirel düşünme, empatik tutum gibi becerileri kendiliğinden hayatlarına bir tutum olarak yansıyacak. 

 

7) İki Çocuk, İki öğretmen 

Okul evde başlıyor. En kritik dönem olan 0-6 yaşı atlattığınızda diğer akademik odaklı gelişimsel sorunların üstesinden gelmek şimdi daha kolay. Okullaşmaya kadar olan süreçte özgünlüklerini ön plana çıkarıp, bireyselliklerine saygı duyduğumuz ikizlerimizin sizden ayrışmaları daha kolay. Farklı sınıflarda birden fazla öğretmen ile evdeki okul süreci daha heyecanlı. Kalıp öğrenme becerilerinden uzak, yeni öğrenme stillerinin keşfedileceği öğretmenler ile işbirliği, çocuklarımızın çoğul öğrenmelerine ve zihinsel gelişimlerine ışık tutacak. 

 

Beklenmedik olaylar, hazırlıksız yakalanmalarımız savunmalarımız yükseltirken tedirginliklerimizi de davranışlarımıza yansıtır. Ebeveyn olmak, çatışma çözmek demek, çatışmalardan korkmadan, “Bilmek insana güç verir”  gibi bir pozitif düşünce ile çocuk yetiştirmek, yarına bırakacağımız en güçlü umuttur. Umutlarımızın tüm davranışlarımıza yol göstermesi, bizim yarına bırakacağımız mirastır. Mirasınıza sahip çıkın!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ercan Tekin Pedagoji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)