Böbrek Üstü Bezi (Adrenal, Sürrenal) Hastalıkları

Yazar Mehmet EserGenel Cerrah • 25 Nisan 2018 • Yorumlar:

Adrenal bez veya diğer adı ile sürrenal bezler her iki böbreğin üst kutuplarında yer alan ağırlıkları 4-6 gr olan ancak oldukça önemli hormonlar salgılayan böbrek üstü bezleridir.

Böbrek üstü bezlerinin kortex ve medulla diye ayrılan iki bölgesi, kortex bölgesinin de farklı hormonlar salgılayan 3 tabakası mevcuttur. Hangi bölge veya tabaka hasta ise o bölgeden sentezlenen hormon fazlalığı veya yokluğuna bağlı hastalıklar gelişir.

Feokromasitoma adrenal medulladan gelişen aşırı miktarda adrenalin ve noradrenalin hormonu salgılanmasına bağlı hipertansiyon, yüzde kızarma, kalp rahatsızlıkları, çarpıntı yapan ciddi bir hastalıktır. Tedavide hasta olan bez hastaneye yatış gerektiren birkaç günlük ön hazırlıktan sonra hasta olan bezin alınmasıdır. Ameliyat günümüzde tercihen laparoskopik yapılır. Ameliyat esnasında hipertansif kriz görülebilir. Anestezist tarafından gerekli önlemler alınarak ameliyat gerçekleştirilir.

Adrenal kortexden aşırı kortizon salınımına bağlı olarak Cusing Sendromu olarak adlandırılan tablo gelişebilir. Sırt bölgesinde yağlanma, hipertansiyon, vücudun pek çok yerinde kırmızı-mor renkte çatlaklar (strialar ), adet düzensizliği, kan şekerinde dengesizlik,şeker hastalığı, kıllanma, yüzde ay dede görünümü ve kızarıklık, saç dökülmesi,sivilceler, kemik erimesi gelişebilir. Ameliyatta hastalıklı bez tercihen laparoskopik ( Laparoskopik adrenalektomi ) olarak çıkarılır.

Adrenal kortexden aşırı aldosteron hormonu salınımı sonucu Conn Sendromu gelişir. Aldosteron vücutta sodyumun tutulumunu ve potasyumun atılımını gerçekleştirdiği için, sodyum fazlalığına bağlı hipertansiyon, baş ağrısı ve elektrolit dengesizliğinin yarattığı halsizlik kas güçsüzlüğü gelişir. Laporoskopik adrenalektomi bu durumda da ilk tercih ameliyattır.

Adrenal bezlerin kanserlerine ve adrenal bezlerine metastaz yapmış kanserlerde açık cerrahi ile adrenal bezlerin genişçe çıkarılması ilk tercih edilen yöntemdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)