Bonding - Adeziv Diş Hekimliği

Yazar Fethi BayarDiş Hekimi • 23 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Bonding - Adeziv Diş Hekimliği

Bonding, dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Diş hekimi, özel malzemeler ile bir heykeltıraş gibi davranarak bondingi dişlerin üzerine yerleştirir ve dişlere yeni şekiller verir.

Bonding (Adeziv sistem) nedir?

Bonding uygulaması estetik diş hekimliğinin faydalandığı koruyucu yöntemlerden biridir.

Bonding, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavedir. Bonding uygulamasında doğal dişin dış yüzeyine tutturularak şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir.

Bonding, günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu dişhekimliği işlemlerinden biridir. Çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir. Bonding, bir dolgu malzemesi ve bu malzemeyi estetik olarak dişe ilave etmektir. Eğer kişinin dişlerinde küçük aralıklar varsa ufak tefek şekil bozuklukları varsa dişleri hiç kesmeden bonding malzemesi ile dişlerin üzerine ekleyerek yapılır. Hekim adeta bir heykeltraş gibi hastanın ağzında çalışarak dişlere yeniden şekil verebiliyor peki bonding ’in en büyük avantajı ne, hiç bir kesme yapmıyorsunuz. Sık görülen durumlardan biri dişlerin arasının aralık görünmesi dişlerinin arasında aralık olan bireyler dişlerini kestirmeden kaplama yaptırmadan bonding uygulaması ile bu aralığı yarım saat gibi kısa bir sürede kapatabilir. Ayrıca dişleri gereğinden kısa olan bireyler yaşlı gözüküyor veya konuştuğunda güldüğünde dişleri görünmüyorsa bu kişiler yine bonding uygulaması ile dişleri biraz daha uzatılarak daha dinamik daha görsel güzel ve estetik bir uygulama elde edilir veya dediğim gibi ufak tefek çarpışıklık durumunda bonding uygulaması yapılabilir durum dahada büyüdüğünde lamineler ve porselen kronlar uygulamasına geçilir.

Dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir. Bu amaçla kullanılan malzemeler (mikrofil ajanlar), doğal dişin dış yüzeyine tutturularak şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir.

Bonding, günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir. Çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir.

Bonding sistemini uygulanırken ağrı hissedilmez; Pek çok durumda, dişi uyuşturmaya bile gerek duymadan bu işlem uygulanabilir.

Doğal görünür; Estetik diş hekimliğinde yetkin bir diş hekimi tarafından yapıldığında doğal görünür.

Bonding yapılan dişlerde renk değişimi olur mu?

Mikrofil ajanlar, en ileri tekniklerle elde edilmiş olup, hemen hemen diş yapısıyla aynı özellikler taşırlar ve ancak normal dişler kadar renk değiştirirler. Yüzey pürüzlülüğü, cilalama ile en aza indirildiğinde lekelenmeye karşı dayanıklılığı artar. Dış faktörlerin sebep olduğu (sigara, çay, kola, kahve vb.) olası lekelenmeler ise, rutin diş muayenelerinde giderilebilir.

Bu sistemin uygulandığı dişler özel bir bakım gerektirir mi?

Bu konuda bazı sınırlamalar mevcuttur. Çok sert nesneleri (buz, şeker gibi) ısırmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca tırnak yeme gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak kalınmalıdır.

Bonding adeziv sistemin uygulamasının ömrü ne kadardır?

Bu süre, kullanılan malzemenin kalitesine ve diş hekiminin becerisine bağlıdır. Son teknoloji ile üretilen malzemelerin ömrü 5 ila 10 yıldır. Bonding (adeziv sistem) uygulanmış bir dişe, daha sonra yeniden bir bonding işlemi yapılabilir.

Bonding uygulaması pahalı mıdır?

Genellikle diğer estetik işlemlere göre daha ekonomiktir. Ücreti belirleyen faktör, kullanılan malzeme ve seçilecek tedavi türüdür.

Bonding ne kadar süreye uygulanır?

Size, güzel ve kendinizden emin bir gülümseme sunacak olan bu işlem için pek çok kez bir seans (15 dak. – 1 saat) yeterlidir. Uygulanacak seans sayısı, yapılacak işleme göre değişir.

Bonding herkese yapılırmı?

Bütün yaş gruplarına bonding metodu uygulanabilir. Çocuklar, ergenlik çağındakiler, yetişkinler ve yaşlılar görünüşlerini ve gülümsemelerini bu metot sayesinde daha da güzelleştirebilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)