Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Nedir?

Yazar Esra ÇetinkayaPsikolog • 13 Şubat 2022 • Yorumlar:

Borderline kişilik bozukluğu ile ilgili araştırmalar yapıyorsanız ve benim yazıma denk geldiyseniz öncelikli olarak bu yazıda DSM-V kriterlerini tek tek yazarak bir ders kitabı bölümü gibi bahsetmeyeceğimi bilmenizi isterim. Daha ziyade, borderline kişilik bozukluğuna sahip bir kişinin dünyasına bakıp onun dilinden durumu özetlemeye çalışacağız.

“İçimde sanki bir türlü dolduramadığım bir boşluk var. Çoğu zaman sebebini anlatamıyorum zaten kendimde anlamıyorum. Sanki her anımı bir işle doldurmam gerekiyor. En ufak bir anımı kendimle geçiremiyorum, kendi kendimle kaldığımda içim şişiyor ve patlayacak gibi hissediyorum. Bende evdeysem sürekli film izliyorum, sosyal medyada takılıyorum, sigaraya alkole vuruyorum kendimi falan. Sürekli yeni işler buluyorum, daha birini tamamlamadan bir başkasına geçiyorum. Her şeyi  bir anda yapmak istiyorum. Programımda biraz boşluk kalsa rahatsızlık hissediyorum, kendimle  baş başa kalacak olmam korkutuyor beni. Kendime güveniyorum aslında ama insanlara güvenme  konusunda o kadar da iyi olduğum söylenemez. Eşimin, çocuklarımın, arkadaşlarımın beni  sevdiğine ve hep yanımda kalacaklarına inanmıyorum. İçimde büyüttüğüm o değersizlik, yetersizlik  hisleri sürekli bana “Bir gün seni bırakıp gidecekler” diyor. Bazen bende tam buna uygun  davranıyorum. Terk edilme korkumu gizlemek için onlara kendilerini kötü hissettiriyorum, böylece  onlara çok değer verdiğimi anlayamazlar sanki hiç bağlanmıyormuş gitselerde üzülmezmişim gibi  davranıyorum. Ani kararlar alıyorum, düşünmeden ve sonrasında pişmanlıklar yaşıyorum. Benim  için ilişkiler çok yüzeysel, derinleşmede zorluklar yaşıyorum. Tanıştığım bazı kişiler en başta bana  mükemmelmiş gibi görünüyor, hayran oluyorum ve yücelttiğimi hissettiriyorum. O sebeple insanlar  benimle tanıştıklarında kendilerini çok iyi hissediyor. Ancak ya muhabbetin bir aşamasında ya da  ilerleyen görüşmelerde yaptıkları ufak bir hareket, söyledikleri bir kaç kelime beni onlardan bir anda  soğutuyor ve uzaklaşmaya başlıyorum. Bir anda çok umutlu neşeli iken bir anda depresif bir hal  alabiliyorum, arkadaşlarım dengesiz olduğumu düşünüyor. Bir gün bir konu hakkında bir şey  düşünüp o düşünceye aşırı sarılıyorum bir sonraki gün düşüncemden vazgeçip başka bir şeyi  sahiplenebiliyorum. Gelecek planlarım, ne istediğim, nelerden hoşlandığım konusunda kendimden  emin değilim. Baş edemediğim şeyler yaşadığımda ve kendimi depresif hissettiğimde kendime  zarar verdiğim zamanlar oluyor ama bunu çoğu zaman kendimi öldürmek için değil, bana değer  vermediğini düşündüğüm insanları korkutmak için yapıyorum. Herkese çok öfkeliyim ve öfkemi  susturamıyorum. Terk edilmekten ve dışlanmaktan yoruldum.”  

Görüldüğü gibi bu paterne sahip kişilerde yoğun bir boşluk hissi vardır. Bu his onlara  rahatsızlık verir ve hissi gidermek için dürtüsel davranışlar(aşırı para harcama, uygunsuz cinsel  davranışlar, madde kötüye kullanımı, hızlı araba kullanma, kumar oynama vb.) sergilemeye  başlayabilirler. Terk edilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler ki çoğu zaman rüyalarında terk  edildiklerine dair işaret yakalarlar. Terk edileceklerine o kadar inanırlar ki farkında olmadan bunun 

gerçekleşmesini sağlayacak adımlarda bulunurlar (eşinin/sevgilisinin telefonunu kurcalama,  partnerle cinsellikten kaçınma, arkadaşlarıyla arasına mesafe koyma, aşırı kıskançlık, paranoid  sorgulamalar vb). Dürtüsel davranırlar ve dürtüsel kararlar alıp hemen harekete geçerler. Onlar için  hayat siyah ve beyazdır. İnsanlar iyi veya kötüdür. En ufak bir hata yücelttiği kişileri  değersizleştirmesine sebep olabilir. Duygulanımda ani, hızlı değişimleri gözlemlemek kolaydır.  Çabuk öfkelenirler ve öfkelerini kontrol etme/düzenleme konusunda iyi değillerdir. Korkutmak,  değerini anlamak gibi sebeplerle manipülatif intihar girişimleri vardır. Karşısındakinin duygularını,  hareketlerini, düşüncelerini bir empat gibi okuduğunu düşünür ve bunlara karşı son derece hassas  davranır. İleri derece bozukluklarda kişiler nevroz ve psikoz arasında geçirdikleri çizgide psikoza  doğru kayıp sanrısal ve dissosiyatif belirtiler gösterebilirler. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)