Boşalma Sorunları

Yazar Fundem EcePsikolog • 13 Kasım 2019 • Yorumlar:

Erkeğin cinsel ilişkiye girmeden önce veya ilişki sırasında denetimsiz bir şekilde boşalması erken boşalma olarak isimlendirilir. Boşalma refleksleri üzerinde kontrolü sağlayamayan kişi, birleşmeden önce, birleşme anında ve birleşmeden bir süre sonra boşalabilir. 7 dakika boşalma süresi olarak normal kabul edilirken, bu süre sonrasında da istemsiz boşalma sorunu yaşanbilir. Sorun cinsel ilişkinin kısa sürmesinden çok, boşalma üzerinde denetimsiz olunmasıdır. Dünyada yapılan araştırmalar her dört erkekte birinin bu sorunu yaşadığını gösterirken, ülkemizde yapılan bazı çalışmalar bu oranın %70'e çıkabildiğini göstermektedir.

Ergenliğinde birtakım cinsel tabulardan etkilenmiş, cinselliği yanlış veya eksik öğrenmiş erkekler, eğer düzenli bir seks hayatları yoksa ve gerçekdışı hayallerle, cinselliklerini kısa sürelerde, uygun olmayan ortamlarda yaşıyorlarsa ve bu birleşim suçluluk hissettiriyorsa, boşalmayı kontrol edemeyebilir. Sorun genellikle cinsel işlevlerinden çok cinsellik konusundaki düşünceleridir. Partneri hamile bırakma, hastalık kapma, hayal kırıklığı yaratma ve mahrem yerlerin görülmesi korkuları da erken boşalmaya sebep olur.  

    

Geç Boşalma

    Ejakülatuar yetmezlik adı verilen bu sorun, erkeğin cinsel ilişki sırasında geç boşalması veya hiç boşalamamasını ifade eder. Erken boşalmaya karşıt biçimde, orgazm sürekli gecikmektedir. Genellikle cinsel ilişki sırasında yaşanır, mastürbasyonda ise boşalma gerçekleşebilir. Kişinin performansından duyduğu endişe, mastürbasyon bağımlılığı veya eşler arası problemler geç boşalmaya sebep olabilir.  

    

Geriye Doğru Boşalma

    Boşalma dışarıya doğru gerçekleşmez. Retrograd Ejakülasyon da denilen, spermsiz boşalma, spermin idrar kesesine atılmasıyla gerçekleşir. Orgazm sonrası incelenen idrarla tespit edilir. Mesanedeki sfinkter kasının uygun bir şekilde kasılmamasından dolayı ortaya çıkar. Prostat ameliyatı, spinal hasar, diyabet, yüksek kan basıncı için kullanılan ilaçlar da bu duruma neden olabilir. 

    

Penis Sertleşmeden Boşalma

    Penisin ağız veya elle uyarılması sonucu sertleşme olmadan boşalma yaşanabilir. Gerçek anlamda orgazm yaşanmaz.

    

Spermsiz Boşalma

    Orgazm yaşanmasına rağmen yalnızca üretra salgısı dışarı atılır. Kısırlık teşhisinde ortaya çıkabilir. 

    

Hiç boşalamama

    Ejakülasyon inhibisyonu da denir. Şeker hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi fizyolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkabilir . 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)