Boşanma

Yazar Nergis SüerdemAile Danışmanı • 31 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Boşanma evlilik kadar eskidir. Ömür boyu sürmesi niyetiyle kurulan ilişkinin beklentileri karşılamaması, beklentilerin değişmesi gibi pek çok nedenden dolayı kadın ve erkeğin yollarını ayırma isteği artık doğal karşılanmaya başlanmıştır. İki kişinin uzun süreli beraberliğini vurgulayan evlilik ilişkisinde sorunların yaşanmaması neredeyse olanaksızdır. Evlilik ilişkisinde çiftler gelişimsel ve ani sorunlar ile doğal olarak karşılaşmakta ve problemlerine ortak çözüm üretmeyi başarmak durumundadırlar. Evlilik bir uzlaşı sanatıdır. Ortaya çıkan problemlere eşler rasyonel çözüm yolları bulmaya çalışmalıdır.

Eşlerin problem çözme seçeneklerinden biri de boşanma olabilir. Evlenmek iki kişinin istek ve kararı söz konusu iken bir tek kişinin mutsuzluğu ve huzursuzluğu boşanma nedenidir. Boşanmaya zemin hazırlayan fiziksel, sosyal, duygusal ve ekonomik birçok neden vardır. Günümüzde pekçok çiftin boşanma nedenlerinin temelinde kişilik uyuşmazlığı ve buna bağlı sağlıklı eş ilişkisi oluşturamadıkları yatmaktadır.

Boşanma nedenleri; 

1. Eşlerin evlilik öncesi birbirlerini yeteri kadar tanımadan evlenmeleri. 

2. Farklı sosyoekonomik ve kültürel çevreden gelmenin yarattığı uyumsuzluklar. 

3. Eşlerin birbirlerinin özgürlüklerini sınırlamaları.

4. İletişim sorunları yaşanması.

5. Eşlerin ailelerinin hayatlarına müdahale etmeleri. 

6. Sosyoekonomik sorunlar. 

7. Kıskançlık.


 

Boşanma bir aile krizidir. Bu krizden eşlerin ve çocukların olumsuz etkilenmesi doğaldır. Boşanma travmatik bir süreçdir. Boşanma ile eşlerde ekonomik, ruhsal ve sosyal yönden önemli etkiler ortaya çıkar. Boşanma sonrası uyum süreci genellikle zor ve zaman alıcıdır. Bu dönemde eşlerde incinme, öfke, kırgınlık ve suçluluk gibi olumsuzluklar yaşanır. Anksiyete ve depresyon bu sürecin doğal sonuçları olabilir. Bunlara ek olarak başarısızlık ve suçluluk duyguları da oluşabilir. Çocukların velayetini alan ebeveyn ev işleri ve çocukların bakımı yanında çoğu kez artan masrafların yüksek baskısı altında kalır. Kadına yönelik şiddet genellikle boşanma öncesi ya da sonunda yaşandığını göstermektedir. 

Ebeveynler gibi çocuklar da boşanma sürecinde çeşitli evrelerden geçerler. Kimi çocuk kısa sürede boşanmayı kabullenirken bazı çocukların bu evreye gelebilmesi uzun sürebilir. Boşanan çiftlerin çocuklarında kırgınlık, öfke ve depresyon gelişebilir. Anne ve babayı biraraya getirme çabası içinde olurlar. Fakat en son süreçte boşanmayı kabullenme evresine girerler.

Yarattığı ağır psikolojik ve sosyal travmalar nedeniyle boşanma eşlerin aile danışmanlarından destek almalarını gerektiren en temel sorunlardan birisidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)