Boşanma

Yazar Levent Soylu • 21 Şubat 2023 • Yorumlar:

1-iyi boşanma nasıl olur?

İyi boşanma; boşanma sürecinde ve sonrasında çocukta yaşanabilecek ruhsal sorunların, maddi kayıpların, yaşam standartlarının düşmesinin, akraba ilişkilerinde kopuklukların engellenmesi ve yıllar boyu sürebilecek suçluluk, öfke ve yas gibi duyguların bir boşanma danışmanı eşliğinde engellenmesi ya da en aza düşürülmesi olarak tanımlanabilir.

İyi boşanmadaki çalışılan temel konular:

1-Boşanan çift arasında iletişim kanallarının açık kalması ve anlaşmalı boşanma planlanması

2-Çocuk odaklı yaklaşım

2-iki çekirdekli aile kavramı eğitimi

3-Yaşam standartlarının korunmasına odaklanmak

4-Akrabalık ilişkilerinde tutarlılık

5-Stres ve duygu yönetimi

İyi bir boşanmada dikkat edilmesi gereken durumları aşağıda özetledim;

1-Boşanan çift arasında iletişim kanallarının açık kalması ve anlaşmalı boşanma planlanması; ilk ve en önemli nokta olarak görülmelidir. Evlilik dinamikleri ve yeni boşanma dinamikleri arasında şaşkın, öfkeli, hırslı olmanız çok normaldir ancak bu aşamada alınacak bir boşanma danışmanlığı, tüm ailenin zarar görmesini engelleyebilir. Unutmayın arada çocuk varsa ortak ana babalık siz istemeseniz bile bir ömür boyu sürmek zorundadır.

2-Çocuk odaklı yaklaşım; Çocuğun arada kalmadığı, suçlu hissettirilmediği bir tarz oluşturulmalı ve “genel boşanma ve çocuk” kurallarına uyulmalıdır (çocuk kime bağlandı ise onda kalmalı, istikrarlı görüşme zaman ve süresi, çocuğun okulu, akrabalarla ilişkilerin ayarlanması, arkadan konuşmama, durumun anlatılması vb. gibi ) boşanma danışmanınız bu konuda size yardımcı olacaktır.

2-iki çekirdekli aile kavramı tesisi; boşananların çoğunlukla tekrar ilişki ya da evlenme olasılıkları göz önünde bulundurulmalı, olası senaryolarla ilgili hazırlıklar yapılmalıdır. Özellikle çocuğun kapasitesi ve zemini göz önünde bulundurulmalıdır.

3-Yaşam standartlarının korunması; Hesapsız ve uzlaşmasız bir biçimde çekişmelerle geçen boşanmalardaki maddi kayıplar, ailenin sosyoekonomik durumunu tahminlerin üzerinde bozar. Birçok araştırmada boşanmadaki en önemli travmalardan birinin, aniden yaşam standartlarının düşmesi, borçlar, okul değişimi vs olduğu görülmektedir. Bir uzman eşliğinde uzlaşmalı bir biçimde boşanma süreci, eşler ve çocuk için sürecin olumlu ilerlemesine ve yaşam standartlarının korunmasına katkıda bulunur.

4-Akrabalık ilişkilerinde tutarlılık: İki aile arasında ve özelliklede çocuk ve 2 aile arasında ki ilişkilerin makul bir biçimde sürdürülmesi, başta çocuğun ve eşlerin mutluluğu ve özgüveni açısından oldukça önemlidir.

5-Stres ve duygu yönetimi : Stres altında insan geriler ve ilkel davranışlar başlar. İntikam, hırs, bel altı vuruşlar, geri dönüşümsüz zararlara neden olur. Süreç boyunca stresle ilgili alacağınız öneriler, sürecin sağlıklı gitmesi açısından çok değerlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)