Boşanma Psikolojisi

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 2 Nisan 2019 • Yorumlar:

Sevgili okurlarım boşanma süreci oldukça stresli ve acı bir süreç olarak tanımlanabilir. Tüm bu süreçle baş edebilmenin yolu, kişinin öncelikle duygularıyla başa çıkabilmesi ile mümkündür. Yaşanan duygular genellikle öfke, suçluluk, hüzün, yas ve utanç olarak sıralanabilir. Duygular farkedilemez ve doğru yönetilemezse depresyon, anksiyete, kaos, maddi, hukuki ve manevi bir çok sorun ve kayıp yaşanabilir. Özellikle çocuklar iyi yönetilemeyen bu süreçten çok etkilenirler.

Duygularla başedebilmekle ilgili aşağıda size bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

*Öncelikle kabullenici bir yaklaşım sizi sakinleştirir ve duyguları yatıştırmaya yardımcı olur. Siz kendi duygularınızla yüzleşebilirseniz bu durum çocuğunuza da pozitif yansır. Sizin rahat ve kabullenici tarzınız çocuklar için iyi boşanma konusunda en etkili yöntemdir.

*Arkadaşlar, aile ve avukatınızın yönlendirmeleri çoğunlukla duygularınızı daha da negatifleştirir çünkü genel öneriler hep tek taraflı yapılmaktadır. Daha objektif algı ve davranışlar için boşanma danışmanınız en doğru adrestir.

*Sürekli olarak negatif duyguları dillendirmek, genel gerginlik ve olumsuz duyguların artmasına neden olur.

*Biraz öfke ve hüzün çok normaldir. Ancak fazla öfke çoğunlukla kaosa neden olabilir. Belirleyici olan hukuktur ve kontrolsüz öfke kaybettirir. Boşanma danışmanınız her aşamada size neler yaşayacağınızı anlatacaktır.

*Kontrolsüz öfke kadar duyulan suçluluk duygusu da (genelde giden taraf hisseder) kişiyi dibe çekebilir ve suçluluk duygusu paralel süreçte maddi, manevi (bilinçaltı etkilerle) büyük kayıp ve iflaslara neden olabilir.

*Bu kadar emek ve paylaşım sonucunda oluşan bir kayıpta doğal olarak yas süreci yaşanacaktır ama bu süreci en geç 6 ayda atlatmanız beklenir.

Unutmayın ki her kapanan kapı yeni kapılar açar, şu an kaybediyor gibi düşünsenizde, yepyeni bir duruş ve sonsuz olasılıklarla daha mutlu olabilirsiniz. Durumu bir dram olmaktan çıkarıp bir an önce yeni ve pozitif olasılıklara odaklanın. Yas dönemi ve büyük acıların içinden kabullenişle geçebilmek kesinlikle sizi büyütecek ve eskisinden daha gerçekçi, daha mutlu ve manevi yaşayabilmenizi sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)