BOŞANMA SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yazar Kristin Minasyan • 2 Ocak 2019 • Yorumlar:

BOŞANMA SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Boşanma, hem çiftler için hem de çocukları için keyifsiz ve zor bir süreçtir. Çocuklarda kafa karışıklığı yaratmamak adına, bu durum çocuklara anne baba tarafından boşanma kararını kesin olarak aldığınız zaman açıklanmalıdır. Peki, bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir? Boşanmaya kesin olarak karar verdiyseniz veya siz istemeseniz de eşiniz kesin olarak boşanma kararı aldıysa çocuğunuzun boşanma sürecinden olabildiğince az etkilenmesini sağlayabilmek için dikkat etmeniz gereken noktalar :

1. Öncelikle, Çocuklar anne-babalarının boşanmasından kendilerini suçlayabilirler.Ben yaramazlık yaptım onları üzdüm o yüzden ayrılıyorlar, gibi. Bu yüzden boşanma sebebinin çocukla hiçbir ilgisinin olmadığı, bunun anneyle babanın arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı açıkça anlatılmalıdır. Ayrı evlerde yaşayacak da olsalar, anne ve babanın çocuğunu eskisi gibi seveceklerini özellikle vurgulamak gerekmektedir.

2. Boşanmanın ardından anne , baba ve çocuğun yaşamında oluşacak değişiklikler hakkında çocuğa bilgi verilmelidir. Boşanma sürecinde çocuklar mahkeme, eşya paylaşımı, nafaka gibi konularda bilgilendirilmelidir. Boşanma sürecinde oluşabilecek şehir veya ev değiştirme, bakıcı değiştirme gibi zorunlu değişimler söz konusuysa bunlara kademeli geçişler sağlamaya çalışın. Çünkü her değişim için çocuğunuzun uyum sağlaması için ona zaman tanınmalıdır. Çocuk boşanma sonrası eşlerden hangisiyle kalacaksa, uyum sağlaması açısından, o ve çocuk ailenin boşanma öncesi yaşadığı mekanda yaşamaya devam etmelidir.

3.Çocukla ilgili konularda eşler birbiriyle çelişen davranışlarda bulunmamalıdır. Ortak bir yol izlenmeye çalışılmalıdır.

4.Eşler çocukla ilgili alınan kararları kendi aileleriyle(babanne,amca,dayı) hep birlikte toplantı yaparak herkesin haberdar olmasını sağlamalıdır.Böylece herkes çocuk için işbirliği içinde olur, çocuğun bu durumdan etkileneceği ve bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiği bilinci oluşur.

5.Çocuktan ayrı yaşayacak olan eş, kademeli olarak evden ayrı kalmaya başlamalıdır. Bu süreç haftada bir günden 5-6 güne çıkarılır böylece çocuk ayrılığa daha kolay adapte olur. Boşanmadan sonra, çocuklar her iki eşle de sürekli ve düzenli olarak görüşmeye devam etmelidir. Her iki evde de kendi alanının olması gerekir.O sizleri beraber tanıdı ve beraber istiyor, bunu anlamaya çalışın ve ayrılığınıza alışması için ona zaman verin. Çocuğunuza anne ve babanın birbirlerinden ayrılmalarının çocuklarından ayrılmaları anlamına gelmediğini anlatın. Hep birlikte sık sık bir araya gelin (Kendinizi, eşinizle bir araya gelişleri kimseye açıklamak zorunda hissetmeyin).

6. Boşanma çocuk için olduğu kadar eşler için de zordur.Boşanmayı bir son değil , başlangıç olarak görmeli ve ortaya çıkabilecek öfke, yalnızlık duygusu, depresyon, kaygı gibi psikolojik sorunların ortaya çıkmasının doğal olduğunu gerekirse profosyonel yardım almaları gerektiğini hatırlamalıdır.Eşler kendilerini ne kadar çabuk toparlarsa çocuklarına da o kadar yararlı olurlar. Sürekli ağlayan bir anne, çocuğa durumun kötü olduğu, neşeli ve çabalayan bir anne ise her şeyin yolunda gittiği izlenimi verecektir.

7.Eşler arasında oluşabilecek harhangi bir sorunda çocuk hakem görevinde olmamalıdır.Yeni düzenle ilgili kararlarda çocuğun onayının alması sağlanmalı fakat çocuğu karar verme sorumluluğu altında ezmemek gerekir.

8.Çocuk boşanma olayını çevresine karşı koz olarak kullanmamalıdır.Çocuğa her konuda gereksiz tavizler verilmemelidir.

9.Boşanmanın ardından eşlerden biri yeni bir ilişki yaşıyorsa çocuğun bunu boşanmayı kabullenene kadar bilmemesi daha sağlıklıdır. Çocuğun anne -babasının yerine kimseyi koymak stememesi doğal karşılanmalı saygı duyulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)