Boşanmadan önce kendinize sormanız gereken sorular?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 30 Aralık 2016 • Yorumlar:

Boşanma süreci çoğu zaman kişlerin beklemedikleri bir anda ya da yeteri kadar durum değerlendirmesi yapamadıkları bir süreçte gerçekleşir. Boşanmadan önce aşağıdaki soruları sormanız sürecin daha iyi atlatılmasına yardımcı olur.

Bu noktaya gelmemizde benim rolüm nedir?; Boşanma sürecinde çiftler evliliğin bir ortak havuz olduğunu çoğunlukla unutup suçu hep karşıda ararlar. Ancak evlilikte genelde bir sorunun çıkması ya da en azından sürmesinde “dairesel nedensellik” dediğimiz bir durum vardır; örneğin “sen bu kadar boyun eğmesen eşin bu kadar dominant davranırmıydı?”

Evlilik terapisi hiç denendimi; bir çok evlilik sorunu kendi haline bırakılmaktadır. Kendi haline bırakılan evlilikler çoğunlukla biterken, erken ve karşılıklı saygı sevgi bitmeden başlanan terapiler çoğunlukla olumlu sonuçlanmakta ve çift keyifli bir “dönüşüm” yaşayabilmektedir. Terapistin “deneyimli ve iyi eğitimli” olması çok önemlidir.

Kendi ailemi ya da doğrularımı, geçmişimi referans alıp eşime kendi doğrularımı dayatmış olabilirmiyim?; Hepimizin nasıl bir eş olacağını belirleyen belkide en önemli faktör ilk 6 yaşta seyredip bilinçaltımıza modellediğimiz eş/evlilik modelidir. Yani sonrasında dünyanın en iyi eğitimlerinide alsanız bu etkiden kurtulmak çok zordur. Bu etki özellikle stress altında ortaya çıkar yani erkeğin nasıl davranması gerektiği, kadının rolü , çocuk yetiştirme gibi alanlardaki çatışmalar; hep bu aile geçmişi ya da kültürü referans alınarak bilinçaltı süreçlerle gerçekleşir.

Bende ya da eşimde ruhsal bir sorun olabilir mi? Alkol madde bağımlılığı ya da tanısı konmamış bir takım hastalık ve kişilik bozuklukları (narsistik vs) sorunu bu noktaya getirmiş olabilir.

Evliliğin doğal zorluklarının faturasını eşime kesmiş olabilirmiyim? Evlilikle ilgili nasıl bir büyük resmim vardı? Yüzde yüz güvenli, monoton tutkusuz bir büyük evlilik resmi nedeniyle heyecanı, tutkuyu dışarda arayan binlerce evlilikten birisimiydi bu evlilik. Ya da özgürlükle ya da benzeri kişisel yarım kalmış işleri evliliği sabote ederekmi tamamlamaya çalışıyorum?

Aldatma ya da 3. Kişi evliliği ne kadar etkiliyor? : Hayatınızda 3. Bir kişi varken evliliği düzeltmek çok daha zor olmaktadır. Boşanma zor ve acı dolu bir süreçtir. 3. Kişilerin işin içinde olduğu süreçlerde bolca öfke ve suçluluk duyguları bulunur ve boşanma gerçekleşse bile istattistikler 2. İlişkilerin yada evliliklerin sonlanma oranlarını çok yüksek olarak göstermektedir. Böyle bir sorununuz varsa mutlaka bireysel terapiyle işe başlayın.

Çocuklar boşanmadan etkilenirmi: Bu konuda ki makalelerimizi inceleyin lütfen bu konu oldukça önemli ve uzun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)