Botilinum Toksini

Clostridim botulinum adlı bakteriden elde edilen bir ilaçtır. İlk kez 1977 yılında şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi sırasında kırışıkların üzerinde azaltıcı etkisi görülünce kozmetik amaçlı kullanımı gündeme gelmiştir. 1990’dan sonra kırışıklık tedavisinde kullanılmaya başlamıştır.

1995 yılında bölgesel AŞIRI TERLEMELERİN tedavisinde de (hiperhidroz) kullanılmaya başlamıştır. Son yıllarda MİGREN TEDAVİSİNDE başarılı sonuçlar alınmaya başlamış ve yakın zamanda FDA tarafından migren tedavisinde kullanımı onaylamıştır.

BOTİLİNUM TOKSİNİ NASIL ETKİ EDER?

Uygulandığı bölgede asetil kolin salınımına engel olarak kaslarda geçici paralizi yapar ve ter bezlerinde terlemeyi azaltır. Kaslarda geçici etki 14 gün içerisinde tam olarak oluşur. 3-5 ay içersinde geri döner. Kaç seans uygulanırsa uygulansın yapılan incelemelerde kaslarda herhangi bir hasara rastlanmamıştır.

BOTİLİNUM TOKSİNİ SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Tedaviden birkaç gün önce aspirin ,C vitamini. E vitamin, yeşil çay gibi morarmaya sebep olacak ilaçlar içilmemelidir. Uygulama öncesinde K vitaminli bir kremin kullanılması morarma ihtimalini azatlığı için önerilebilir. Ancak morarma ihtimali oldukça düşüktür.

Botilinum toksini alınmak istenen sonuca göre belli kas gruplarına uygulanır. Uygulama sonrasında ilacın bu bölgede kalması ve diğer kas bölgelerine geçmemesi için uygulanan bölgeyi ovuşturmamalı, makyaj yapılmamalı 4 saat başın dik olmasına dikkat edilmelidir.

BOTİLİNUM TOKSİNİ KİMLERE UYGULANMAZ?

Gebelik ve emzirme döneminde

Sinir ve kas hastalığında(M.graves, Eatan Lambert)

Bazi ilaçların kullanımında


BOTİLİNUM TOKSİNİNİN KOZMETİK AMAÇLA KULLANIM ALANLARI

Yüz çizgileri dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır.

DİNAMİK ÇİZGİLER: Mimik çizgileri dediğimiz çizgilerdir. Gülme, konuşma ve kızma sırasında cildin altındaki kasların kasılarak cildi kırıştırmasıyla oluşur.

STATİK ÇİZGİLER: yüz mimiksizken bile belirgin olan cilde yerleşmiş çizgilerdir.

Botilinum toksini, yüzdeki dinamik çizgilerin tedavisinde en başarılı yöntemdir.

Aşırı terleme tedavisi

Migren tedavisi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Can Kopal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)