Botoks

Botoks, colustridium botulinium adlı bir bakteriden üretilen bir toksindir. Bu toksini kırışıklıkları açmak ve belli bir deresece dergirme, yukarı çekme ( kaldırma ) işlemi için uygulanır.

Nasıl Uygulanır?

İnce iğne ucu olan küçük enjektörler ile deri altına uygulanır. Uygulama derinin dermis tabakasına yapılır. Böylece sorunun oluştuğu deri tabakasında direk bir etki sağlanır.

Nasıl Etki Eder?

Bu toksin ilaç, deri ile problemi yaratan sinir uçları arasında iletkenliği keserek belli bir derecede felç oluşturur. Bu "felç" terimi sizleri korkutmasın botoks için felç terimi sadece kırşıklıkları açamk için sinir uçalarının işlevini askıya alma anlamını ifade etmektedir yan etkisi yoktur.

Hangi Bölgelere Ve Kimlere Uygulanabilir?

Botox işlemi, kırışıklık ve aşağı düşmüş küçük bölgelerin tedavi için uygun görülen hemen hemen her alana uygulanabilir. 

  • Frontalis kasları ve çevresi ( alın bölgesi )
  • Burun kenarları
  • Burun ucu
  • Kaş
  • Dudak çevresi
  • Göz altı ve kaz ayaları bölgesi
  • Dekolte
  • Boyun
  • Eller
  • Mimik çizgilerinin olduğu tüm bölgeler.

 

Bu işlem, hamile olmayan ve emzirmeyen kadınlara, kırışıklığı olanlara, gençlik yaşını doldurmuş kişilere, alerjik enfeksiyonel sıkıntısı olamaynalra uygulanabilmektedir. Buna ek olarak botoks işlemi kanser gibi ağır hastalıkalr yaşanlara uygulanmamalıdır. 

İşlemden sonra

Bu işemden sonra, güneş koruyucu krem kullanmak ve cildi 1 gün boyunca darbelerden korumak ovuşturmamak önemlidir. Ayrıca işlemden sornaki 2 gün baş aşşağı işler yapılmamalı sıcak su ile duş alınmamalı ve yüz üstü yatılmamalıdır.

Botoks Kırışıklık Tedavisi Dışında Hangi Problemlerin Çözümünde Kullanılmaktadır?

Elbette, Botoks bir çok sorunun çözümünde etkin bir yöntemdir. Krışıklık açma ve yukarı çekme tedavilerine ek olarak botoks terleme tedavisinde de kullanılır.

  • Koltuk altı
  • Avuç içleri
  • Ayaklar
  • Diz ve kol eklemlerinin katlandığı yerler
  • Alın gibi bölgelerde aşırı terleme problemini çözümlemek için enjekte edilir.

 

İşlem Acıtır Mı?

Bu işlem hafif bir iğne batımı acısı ve botoks ilacının deri altına salınması ile yanma hissi verebilir. Bu nedenle hastaya lokal anestezi kremi ya da spreyleri uygulanmaktadır.

Botoks Kalıcı Bir Çözüm Müdür?

Botoks işlemi kalıcı değildir. Söz konusu etken maddenin işlevini yitirmeye başlaması ile yavaş yavaş işlem öncesi görünüme geri dönüş sağlanır. Bu nedenle botoks işlemi kalıcı değildir.

Kalıcılık Süresi Ne Kadardır?

Bu işlemin kalıcılığı, 4- 6 ay arasında değişmektedir. Hastanın kişisel durumuna göre botoksun kalıclık süresi değişir.

Botoksun Etkisi Geçince Ne Yapılmalıdır?

Eğer botoks ile elde edilen görünüm hoşunuza giderse ve bu genç görünüm sürsün isterseniz, etkisi geçmeye başlayan veya etkisi kaybolan botoksu yineletebilirsiniz. Hatta bu işlem cildiniz için daha saplıklı olabilir. 2. Kes botoks yapılan kişilerde botuks uygulamasının kalıcılık süresinin 1 – 2 ay daha uzun sürdüü de gözlenmiştir. Bunun mantığı ise uzun süre botoks etkisi ile belli bir pozisyonda durmaya alışan kas uçlarının, o şekilde durmaya alışması ile kırışıklık görünümünün daha da azalmasıdır.

Diğer İşlem Bilgileri

Bu işlem 20 dakika gibi çok kısa bir sürede uygulanır. İşleme gelmeden 15 dakika önce kendi lokal anestezi kreminizi kendiniz uygularsanız zamandan kazanmış olursunuz. Botoksu yapan doktor da çok öenmlidir. Çünkü botox ilacı doktorun tecrübesi ile daha güzel bir hal alabilir ya da daha kötü.

Botox ilacının hangi noktaya ne dozda enjekte edileceği ve enjekte sonrası nasıl bir görünüm yaratacağı hekimin ön görüsü ile ilgilidir. Bu nedenle doğru uygulama önemlidir.

Yanlış Uygulama Nelere Sebep Olabilir?

Yanlış uygulamanın tek çözüm yolu botoks ilacının etkisinin 4 – 6 ay geçmesini beklemektir.

Botoks İle Terleme Tedavisi

Terlemenin aşırıya kaçması (aşırılık kişiden kişiye göre değişmektedir) kesinlikle bir hastalık değildir ama sosyal yaşantıyı çok etkileyen bir problemdir. Terlemeyle beraber kötü kokunun da ortaya çıkması işin tuzu biberi olmaktadır.

Botoks uygulaması terleme için yapılırken terin ciltten dışarıya atılmasını sağlayan minik ter bezi kasları felç edilir. Böylece terleme önlenmiş olur. Bu küçük bölgenin terlemesinin durudurulması vücut için kesinlikle zarar verici değildir.

Botoks ile terleme tedavisi öncesi koltuk altı terleme haritası çıkarılır(iyot-nişasta testi). Çoklu enjeksiyonlarla daha yüksek dozlarda botoks uygulanır. Terleme tedavisine iyontoforez ve akupunktur eklenerek etki artırılabilir.

Botoks İle Migren Tedavisi

Botoks'un migren üzerine etkisi yakın zamanlara kadar bilinmiyordu fakat yüz uygulamaları yapılan migrenli hastaların ataklarının azalması fark edildi ve uygulama alanı genişletildi. Migren ve gerilim tipi baş ağrılarının sebeplerinden biri baş bölgesi kaslarının gerginliğidir ve bu kaslar Botoks ile felç edilerek ağrı atakları azaltılır. 

Botoks ve Vajinusmus

Vajinismus cinsel birleşme sırasında vajinal kasların istemsiz bir şekilde kasılarak cinsel ilişkiye olanak tanımaması durumudur. Vajinismus olgularında kesinlikle vajende anatomik bir bozukluk yoktur ama durumun önüne geçilememektedir. Vajinismus çok ciddi ama çözülebilen bir sosyal problemdir.

Botoks cinsel birleşmeyi imkansız hale getiren vajen çevresi pelvik kaslara uygulanır ve bu kaslar felç edilerek vajinismus çözülür. Botoks etkisinin maksimum olduğu 10.gün ilişki önerilir. Bu süre içerisinde akupunktur uygulamaları ile çok ciddi bir destek sağlanır.

Botoks etkisi yaklaşık 6 ay süreceği için tek doz uygulama yeterlidir. En önemlisi ilk sorunsuz ilişkidir. Bu gerçekleştikten sonra genelde sorun çözülür.

 

Saç Dökülmesi ve Botoks

Botoks uygulamalarının yeni kullanım alanlarındandır. Kafa derisi geniş bir alan olduğu için uygulanacak Botoks çokça sulandırılır. Botoks kafa derisindeki kan damarlarını genişletici etkisinden yararlanılarak saç köklerinin daha iyi beslenmesi ve doğal olarak dökülmelerinin azaltılması hedeflenir. Mezoterapi ile kombine edilebilir (Mezobotox). 1 doz Botoks uygulanır ve maksimum etki süresi beklenir(yaklaşık 10 gün). Daha sonra 8 hafta boyunca saç mezoterapisi veya PRP uygulanır ve 1 doz daha Botoks uygulanarak kür sonlandırılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Ataseven Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Akupunktur, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Murat Ataseven

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Akupunktur, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al